Er du nysgjerrig på din kroppsmasseindeks (BMI)? BMI-kalkulatoren vår kan hjelpe deg med å finne ut om du har en sunn vekt for høyden din. Bare skriv inn din høyde og vekt, og vårt brukervennlige verktøy vil gi deg din BMI-score og en tolkning av hva det betyr for din generelle helse.

Your BMI is

Kalkulatoren for kroppsmasseindeks (BMI) kan brukes til å beregne BMI-verdi og tilsvarende vektstatus mens man tar hensyn til alder. Bruk kategorien “Metric Units” for International System of Units eller fanen “Andre enheter” for å konvertere enheter til enten amerikanske eller metriske enheter. Merk at kalkulatoren også beregner Ponderal-indeksen i tillegg til BMI, som begge diskuteres i detalj nedenfor.

 

BMI Kroppsmasseindeks

BMI er en måling av en persons magerhet eller korpulens basert på høyde og vekt, og er ment å kvantifisere vevsmasse. Det er mye brukt som en generell indikator på om en person har en sunn kroppsvekt for høyden. Nærmere bestemt brukes verdien oppnådd fra beregningen av BMI for å kategorisere om en person er undervektig, normalvektig, overvektig eller fedme avhengig av hvilket område verdien faller mellom. Disse områdene av BMI varierer basert på faktorer som region og alder, og er noen ganger ytterligere delt inn i underkategorier som alvorlig undervektig eller svært alvorlig overvektig. Å være overvektig eller undervektig kan ha betydelige helseeffekter, så mens BMI er et ufullkomment mål på sunn kroppsvekt, er det en nyttig indikator på om ytterligere testing eller handling er nødvendig. Se tabellen nedenfor for å se de forskjellige kategoriene basert på BMI som brukes av kalkulatoren.

BMI-kalkulator: Hva det er og hvordan du bruker det

Din BMI-poengsum er et mål på kroppsfettet ditt basert på høyden og vekten din. En BMI-score mellom 18,5 og 24,9 regnes som sunn, mens en skåre under 18,5 er undervekt og en skår over 24,9 er overvektig. Det er imidlertid viktig å merke seg at BMI ikke alltid er et nøyaktig mål på helse, siden det ikke tar hensyn til faktorer som muskelmasse eller kroppssammensetning. Det er alltid best å konsultere en helsepersonell for å finne ut hva BMI-poengsummen din betyr for din generelle helse.
Begrensninger for BMI
BMI-beregningen er ikke egnet hvis du:
  • har en spiseforstyrrelse – vennligst få ytterligere råd fra en fastlege.
  • er gravid – BMI vil gå opp etter hvert som vekten øker under graviditeten. Bruk vekten før du ble gravid når du beregner BMI.
  • er under 18 år – barn og unges vekt er målt i centiler basert på et gjennomsnitt fra nasjonale undersøkelser. Hvis du er bekymret for barnets vekt, oppsøk fastlegen.
  • Svarte, asiatiske og etniske minoritetsgrupper
  • Svarte, asiatiske og andre etniske minoritetsgrupper har en høyere risiko for å utvikle noen langsiktige tilstander, for eksempel type 2 diabetes.
Personer fra disse gruppene med en BMI på:
  • 23 eller flere har økt risiko
  • 27,5 eller mer har høy risiko
Muskelmasse
BMI-beregningen inkluderer ikke muskelmasse, som veier mer enn fett.
Dette betyr at muskuløse voksne og idrettsutøvere kan bli klassifisert som overvektige eller overvektige selv om kroppsfettet deres er lavt.
Voksne som mister muskler etter hvert som de blir eldre, kan falle inn i det sunne vektområdet selv om de kan ha på seg overflødig fett.
Midje til høyde forhold
Å måle forholdet mellom midje og høyde kan fortelle deg om du har overflødig magefett, selv om du har en sunn BMI.
For å beregne forholdet mellom midje og høyde, mål midjen og del den på høyden din. Bruk mål i de samme enhetene (for eksempel centimeter eller tommer).
Et forhold mellom midje og høyde på 0,5 eller høyere betyr at du kan ha økt helserisiko som hjertesykdom, diabetes type 2 og hjerneslag.
For å måle midjen din:
  • Finn bunnen av ribbeina og toppen av hoftene (like over navlen).
  • Pakk et målebånd rundt midjen midt mellom disse punktene.
  • Pust naturlig ut før du foretar målingen.
Hvis du er av asiatisk opprinnelse
Folk med asiatisk opprinnelse er tilbøyelige til å samle opp intraabdominalt fett (fett dypt inne i magehulen i stedet for under huden) med en lavere BMI enn personer av kaukasisk opprinnelse. Personer med dette mønsteret av vektøkning beskrives som “epler” i stedet for “pærer” fra kroppskonturen. Dette betyr at helserisikoen deres begynner å stige ved en lavere BMI, fordi intraabdominalt fett er direkte knyttet til utvikling av hjertesykdom og type 2 diabetes.
Verdens helseorganisasjon har sett på bevisene, og på grunn av variasjonen mellom ulike asiatiske populasjoner har den ikke offisielt endret grensepunktene. Imidlertid anbefaler den at for folkehelseformål bør noen asiatiske grupper betraktes som overvektige hvis deres BMI er 22-25, og overvektige med en BMI på 26-31.

Er Body Mass Index pålitelig?

Din BMI, eller Body Mass Index, er et mål på vekten din sammenlignet med høyden din. Nøyaktige vurderinger av fedme er viktige, siden overvekt eller fedme øker risikoen for en rekke medisinske tilstander, inkludert type 2 diabetes, hjertesykdom og kreft betydelig. Etter hvert som nivåene av overvekt eller fedme øker, har søkelyset falt på BMI og dens mangler som et mål på idealvekt for individer, snarere enn hele populasjoner av mennesker der “gjennomsnitt” gjelder.
“Noen mennesker har naturlig nok en større ramme enn andre. Men dette forårsaker en ganske liten variasjon i vekt og står for en sunn BMI. Det er egentlig ikke noe som heter en som er storbenet.” sier Dr Jan Sambrook
For de fleste voksne gir BMI et godt estimat for din vektrelaterte helserisiko. Hvis din BMI er over 35, setter vekten din definitivt helsen din i fare, uavhengig av faktorene nedenfor. Det er imidlertid noen situasjoner der BMI kan undervurdere eller overvurdere disse risikoene i området 25-35 BMI. De viktigste er:
Barn
Fastlegen din eller helsesøster kan gi råd om hvor barnet ditt sitter på “centildiagrammene” som brukes til å beregne sunne vekter for barn.
Gravide kvinner
Vanlige BMI-anslag gjelder ikke hvis du er gravid.
Hvis du er veldig muskuløs
BMI antar at du har en gjennomsnittlig mengde kroppsfett, inkludert “intraabdominal fett” – fett dypt inne i magehulen i stedet for under huden. Intraabdominal fett er mye tettere knyttet til risiko for type 2 diabetes og hjertesykdom enn fett under huden.
Hvis du er veldig muskuløs, kan nivået av kroppsfett være lavere enn forutsagt av BMI. Dette gjelder imidlertid bare personer som trener høyt – mye mer enn gjennomsnittet.