Eggløsningskalkulator – Eggløsningskalender

Eggløsningskalkulator
Når begynte den siste menstruasjonen din?
E.g. 18/01/2020
Vanligvis, hvor lang er syklusen din?
Sykluser varierer vanligvis fra 23 til 35 dager
Beregn eggløsningsdagen din
sannsynligheten for eggløsning i dag
På grunn av syklusens lengde, kan vi dessverre ikke estimere en sannsynlighet for eggløsning. Vi anbefaler at du bruker en digital eggløsningstest for å oppdage de mest fruktbare dagene dine.
  *
Starten på din siste menstruasjon
  20%
Sannsynligheten for eggløsning på denne datoen
Endre opplysningene
I samarbeid med Clearblue®.
Resultatene er basert på informasjonen du har gitt og data fra publikasjonen nedenfor: Sarah Johnson, Lorrae Marriott & Michael Zinaman (2018): “Can apps and calendar methods predict ovulation with accuracy?”, Nåværende medisinsk forskning og mening, DOI:10.1080/03007995.2018.1475348

Eggløsning og unnfangelse

Eggløsning hos mennesker er prosessen der eggstokkfolliklene brister og frigjør ett eller flere modne egg fra eggstokkene. I gjennomsnitt skjer eggløsning innen 4 dager før eller etter midtpunktet av en kvinnes menstruasjonssyklus (14 dager før starten av en kvinnes neste menstruasjonsperiode).

Dag 10-18 i menstruasjonssyklusen (i gjennomsnitt) er den mest fruktbare fasen av menstruasjonssyklusen. Dette er viktig når man prøver å bli gravid fordi befruktning av egget kun kan skje i 12-24 timer etter frigjøring i en del av lutealfasen, når et modent egg går gjennom egglederne mot livmoren. Siden sædceller kan overleve i en kvinnes kropp i opptil fem dager, kan vanlig sex fem dager før og på eggløsningsdagen øke sannsynligheten for unnfangelse. Ved befruktning vil egget implanteres i livmoren 6-12 dager senere. Ellers oppstår menstruasjon, og blod og slimhinnevev fra den indre slimhinnen i livmoren støtes ut.
Forutsigelse av eggløsning

Mange vil gjerne forutsi eggløsningsdatoen, (eggløsningskalender) mest for å øke sjansene for å bli gravid. Følgende er noen vanlige metoder for å gjøre det.

Sporing av menstruasjonssykluser

Denne eggløsningskalkulatoren bruker metoden for å spore menstruasjonssykluser for å forutsi når eggløsning skjer. Siden dag 10-18 i menstruasjonssyklusen vanligvis er den mest fruktbare fasen av menstruasjonssyklusen, kan kvinner med regelmessige sykluser ganske enkelt finne ut når de har eggløsning og mest sannsynlighet for å bli gravide. Menstruasjonssykluser varierer imidlertid mellom kvinner, og en person uten en 28-dagers menstruasjonssyklus kan trenge å spore menstruasjonssyklusen for mer nøyaktig å bestemme når eggløsning kan oppstå.

Den første dagen i menstruasjonssyklusen er dagen da blødningen starter, og den slutter dagen blødningen starter igjen. Det kan være nyttig å opprettholde en menstruasjonskalender for å finne ut hvor regelmessig menstruasjonen din er. Hvis de er uregelmessige, kan andre metoder være mer nøyaktige for å estimere når eggløsning vil skje.

Sporing av basale kroppstemperaturer

Basal kroppstemperatur (BBT) måles ved hjelp av et spesielt termometer. Dette er temperaturen når du våkner om morgenen. BBT er generelt på det laveste nivået rett før eggløsning skjer. Den begynner å stige med omtrent ½ grad om dagen under eggløsning. Å spore BBT over noen måneder kan hjelpe deg med å finne ut når du har eggløsning og mest sannsynlig vil kunne bli gravid. Imidlertid er det andre faktorer involvert som kan påvirke din BBT, for eksempel forkjølelse eller infeksjon. I disse tilfellene vil måling av BBT sannsynligvis ikke være en god indikator på eggløsning.

Eggløsningssett

Det er også mulig å bruke en reseptfri eggløsningstest som tester for en økning i noen spesifikke hormoner som går før eggløsning med 24-48 timer. Selv om disse testene er 99 % nøyaktige når det gjelder å oppdage de spesifikke hormonene, kan de ikke garantere når nøyaktig eggløsning vil skje innen to-dagersperioden. Disse testene måler vanligvis nivået av luteiniserende hormon (LH), som, når det frigjøres i store mengder (og under andre forhold), utløser eggløsning.

Det finnes også eggløsningsprediktorsett som kan teste endringer i østrogennivået i spytt eller salter i svetten, som endres i løpet av måneden og kan relateres til menstruasjonssyklusen. Disse endringene skjer vanligvis tidligere enn de hormonelle endringene (LH-økning), og kan derfor forutsi eggløsning tidligere. I motsetning til LH-tester, krever dette mer forberedelse når det gjelder å spore nivåene til disse markørene for å bestemme et basislinjenivå.

Hva betyr det fruktbare vinduet ditt, og kan du forutsi når du er mest fruktbar?

Du kan hvis du kan anslå når det er sannsynlig at du har eggløsning. Dette er fordi du er fruktbar i dagene frem til eggløsning, så vel som selve dagen. For å fjerne gjettingen om fruktbarhet, vil eggløsningskalkulatoren vår fortelle deg når det er mest sannsynlig at du blir gravid i løpet av de neste seks månedene.

Hva er det fruktbare vinduet?

De få dagene i syklusen din når du kan bli gravid er kjent som ditt fruktbare vindu og den beste tiden for å prøve å få en baby. Det fruktbare vinduet inkluderer dagene frem til eggløsning og selve eggløsningsdagen. Eggløsning er når eggstokkene dine frigjør et egg for sædceller å befrukte. Sædceller kan leve i kroppen din i noen dager, så du kan bli gravid hvis du har sex i dagene frem til eggløsning.

Du har vanligvis eggløsning to uker før mensen. Så for å finne ut det fruktbare vinduet ditt og øke sjansene for å bli gravid, bare fortell oss den første dagen av siste menstruasjon og hvor lenge syklusen din vanligvis varer (mellom 20 og 45 dager). Kalkulatoren vår vil finne ut når syklusen din slutter, og telle tilbake to uker for å beregne når du kan ha eggløsning. Den vil deretter lage en personlig fruktbarhetskalender som viser hele fruktbarhetsvinduet hver måned de neste seks månedene.

Eggløsningskalkulatoren viser deg alle de kommende fruktbare dagene dine, og når babyen din har termin hvis du blir gravid. Så du har all informasjonen du trenger for å begynne å planlegge graviditeten.

MERK: Dette verktøyet gir kun omtrentlige datoer og forutsetter en vanlig menstruasjonssyklus. Hvis syklusene dine er uregelmessige, kan du ha problemer med å finne eggløsningsdagen basert på denne kalenderen alene. Finn ut om eggløsningsprediktorsett (OPKs).
Hva er eggløsning?
Eggløsning er når eggstokkene dine slipper ut et egg hver måned. Dette skjer vanligvis omtrent to uker før mensen starter.

Når et egg er sluppet ut, er det klart til å bli befruktet. Når du har sex, kan sædceller leve i kroppen din og vente på at et egg skal slippes ut, i opptil en uke. Så det å ha sex i dagene før eggløsning, og den dagen du har eggløsning, gir deg størst sjanse for å bli gravid.

Hvordan kan jeg ellers se når det fruktbare vinduet mitt er?
Kalkulatoren vår vil estimere datoene til og med eggløsning, som er når du er mest fruktbar. Men det kan også være lurt å se etter tegn og symptomer som kan gi deg en pekepinn på det fruktbare vinduet ditt. Disse inkluderer:

Basal kroppstemperatur

Din basale kroppstemperatur (BBT) er temperaturen din først om morgenen. Mange kvinner ser en økning i temperaturen kort tid etter eggløsning, så dette kan være et tegn på at du har hatt eggløsning. Lær mer om å kartlegge din BBT.

Livmorhalsslim

Livmorhalsslim (CM) er den naturlige utfloden fra skjeden som de fleste kvinner produserer. Fargen og teksturen kan endres gjennom måneden. Rundt eggløsningstidspunktet kan livmorhalsslimet ditt være klart og glatt, litt som rå eggehvite. Se hvordan fruktbart livmorhalsslim ser ut.

Endringer i livmorhalsen din

Gjennom måneden endres livmorhalsen din i posisjon og tekstur. Dette kan også gi deg en indikasjon på når du har eggløsning. Rundt eggløsningstidspunktet sies livmorhalsen ofte å være kort, høy, åpen og våt (SHOW). Finn ut hva dette betyr i vår ekspertguide for å sjekke livmorhalsen for eggløsning.
Bør jeg bare ha sex når jeg er mest fruktbar?
Å planlegge sex for det fruktbare vinduet ditt kan være nyttig hvis du synes det er vanskelig å ha vanlig sex, for eksempel hvis du eller partneren din ofte jobber borte. Men for mange par kan timing og diagrammer være stressende og ta spontaniteten ut av sex. Generelt sett vil det å ha sex annenhver til tredje dag gjennom hele syklusen gi deg den beste sjansen for å bli gravid. På den måten, uansett når du har eggløsning, vil det være sæd som venter på å befrukte egget når det frigjøres.

 1. Kan man stole på Eggløsningskalkulator?
  • Eggløsningskalkulatorer kan være nyttige verktøy for å estimere omtrentlig tidspunkt for eggløsning, men de er ikke alltid 100% nøyaktige. De tar vanligvis utgangspunkt i din gjennomsnittlige sykluslengde, men individuelle variasjoner kan påvirke resultatene. For å øke nøyaktigheten, kan det være lurt å kombinere bruk av kalkulatoren med andre metoder som basal kroppstemperatur og cervikalslimovervåking. Kilde: Mayo Clinic – Ovulation Calculator: Track Your Most Fertile Days
 2. Hvor lenge bør man ligge i ro etter samleie?
  • Det er ingen spesifikk anbefaling om å ligge i ro etter samleie for å øke sjansene for graviditet. Sperm kan bevege seg raskt opp i livmorhalsen og inn i livmoren kort tid etter samleie. Å ligge med løftede ben i noen minutter etter samleie kan være komfortabelt for noen kvinner, men det er ikke nødvendig for å oppnå graviditet.
 3. Når er du mest fruktbar?
  • Den mest fruktbare perioden i en kvinnes menstruasjonssyklus er vanligvis rundt tidspunktet for eggløsning, som vanligvis skjer midt i syklusen. Dette er vanligvis omtrent 14 dager før forventet menstruasjon, men det kan variere fra kvinne til kvinne.
 4. Hvor mange dager før eggløsning bør man ha samleie?
  • For å øke sjansene for graviditet, anbefales det å ha samleie noen dager før forventet eggløsning, da sperm kan overleve i kvinnens reproduktive system i opptil fem dager. Dette gir en større tidsramme for befruktning.
 5. Blir man kåtere når man har eggløsning?
  • Noen kvinner kan oppleve økt seksuell lyst eller kåthet rundt tidspunktet for eggløsning på grunn av hormonelle endringer i kroppen. Dette kan variere fra person til person.
 6. Når på døgnet er det best å ta eggløsningstest?
  • Det anbefales vanligvis å ta en eggløsningstest på samme tid hver dag, helst om ettermiddagen, da konsentrasjonen av luteiniserende hormon (LH) i urinen vanligvis er høyest på dette tidspunktet. Kilde: American Pregnancy Association – Ovulation Test FAQ
 7. Hvilken stilling er best for å bli gravid?
  • Det er ingen vitenskapelig bevis for at en bestemt stilling under samleie øker sjansene for å bli gravid. Graviditet avhenger av at sperm når egget uansett stilling. Det er viktigere å ha samleie regelmessig under den mest fruktbare perioden.
 8. Hvor kort tid etter samleie kan man merke at man er gravid?
  • Det tar vanligvis flere dager til uker etter befruktning før kroppen begynner å produsere tilstrekkelige mengder av graviditetshormonet hCG for å bli påvist i en graviditetstest. Dette kan variere fra person til person.
 9. Hva kan man gjøre for å øke sjansen for å bli gravid?
  • For å øke sjansene for graviditet, kan du ha regelmessig samleie under den mest fruktbare perioden, opprettholde en sunn livsstil, unngå tobakk og alkohol, og søke medisinsk rådgivning hvis du har spørsmål om fertilitet. Kilde: American Society for Reproductive Medicine – Optimizing Natural Fertility
 10. Kan man få positiv eggløsningstest uten å ha eggløsning?
  • Ja, det er mulig å få en positiv eggløsningstest uten å faktisk ha eggløsning. Dette kan skje av ulike årsaker, inkludert hormonelle ubalanser. En positiv test indikerer at LH-nivåene har økt, men det garanterer ikke nødvendigvis eggløsning. Kilde: Mayo Clinic – Ovulation tests: Can you trust the results?
 11. Hvordan finne ut hvor mange egg man har igjen?
  • Det er vanskelig å nøyaktig bestemme hvor mange egg en kvinne har igjen (eggreserve) uten medisinsk testing som hormonelle blodprøver og transvaginal ultralyd. Disse testene kan gi en indikasjon på eggreserven.
 12. Hvordan vet man at man er fruktbar?
  • Fertilitet kan variere fra person til person. Du kan overvåke tegn på fruktbarhet, som endringer i cervikalslimet og basal kroppstemperatur, samt bruke eggløsningstester for å identifisere de mest fruktbare dagene i syklusen. Hvis du har spørsmål om fertilitet, kan du konsultere en spesialist.

Referanser:

 1. Mayo Clinic. “Ovulation Calculator: Track Your Most Fertile Days.” 2022, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/ovulation-calculator/faq-20406057.
 2. American Pregnancy Association. “Ovulation Test FAQ.” https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/ovulation-tests-faq-66806/.
 3. American Society for Repro