Lær hvordan du blir frisk før og under graviditeten for å øke sjansen for å få en sunn baby. Planlegg på forhånd ved å få i deg 400 mikrogram (mcg) folsyre hver dag.

kvinne som leser etiketten til en supplementflaske
Folsyre er en viktig del av planleggingen for en sunn graviditet. CDC oppfordrer alle kvinner i reproduktiv alder til å innta 400 mcg folsyre hver dag, i tillegg til å innta mat med folat fra et variert kosthold, for å forhindre noen store fødselsdefekter i babyens hjerne og ryggrad (kjent som nevralrørsdefekter). De to vanligste typene nevralrørsdefekter er anencefali og ryggmargsbrokk. Anencefali er en alvorlig fødselsdefekt der deler av en babys hjerne og hodeskalle ikke dannes riktig. Nesten alle babyer født med anencefali vil dø kort tid etter fødselen. Spina bifida er en alvorlig fødselsdefekt der en babys ryggrad ikke utvikler seg riktig og kan føre til noen alvorlige fysiske funksjonshemninger. Alle kvinner som er i stand til å bli gravide bør få 400 mcg folsyre hver dag.(1)

Trenger jeg folsyre?

Ja! Hver kvinne bør få i seg 400 mcg folsyre hver dag, i tillegg til å spise mat med folat fra et variert kosthold, selv om hun ikke planlegger å bli gravid. Kroppen vår bruker folsyre til å lage nye celler som hud, hår og negler. Start en sunn vane i dag ved å få i deg 400 mcg folsyre hver dag.

Hvorfor bør jeg begynne å ta folsyre nå?

Afroamerikansk kvinne som spiser frokostblandinger, bringebær og blåbær med et lykkelig ansikt som står og smiler med et selvsikkert smil som viser tenner
Alle kvinner trenger 400 mikrogram (mcg) folsyre hver dag.

Nevralrørsdefekter (som anencefali og ryggmargsbrokk) skjer i de første ukene av svangerskapet, ofte før en kvinne finner ut at hun er gravid. Dessuten er nesten halvparten av alle graviditeter i USA utilsiktede. Dette er grunnen til at det er viktig at alle kvinner som kan bli gravide får 400 mcg folsyre hver dag, selv om de ikke aktivt planlegger en graviditet. Når en kvinne innser at hun er gravid, kan det være for sent å forhindre disse fødselsdefektene. Planlegge på forhånd! Å starte i dag er det beste alternativet.

Hvordan får jeg i meg folsyre?

En enkel måte å være sikker på at du får i deg nok folsyre er å ta et daglig vitamin med 400 mcg folsyre i (de fleste vitaminer inneholder den anbefalte daglige mengden på 400 mcg folsyre kvinner trenger). Hvis du tar et vitamin plager magen din, prøv å ta det med mat eller rett før sengetid. Hvis du har problemer med å ta piller, prøv et tyggbart vitamin. Pass også på å ta det med et fullt glass vann.

Folsyre tilsettes matvarer som beriket brød, pasta, ris, frokostblandinger og mais masa mel. Mais masa mel brukes til å lage mat som maischips, tortillas, tamales og tacoskjell. Sjekk næringsetiketten på matemballasjen for å se om den inneholder folsyre.

Du kan også spise en diett rik på folat. Folat kan finnes i matvarer som bønner, erter og linser; appelsiner og appelsinjuice; asparges og brokkoli; og mørke bladgrønne grønnsaker som spinat og sennepsgrønnsaker. Imidlertid kan det være vanskelig for de fleste kvinner å få den anbefalte daglige mengden folat gjennom mat alene.

Å ta et tilskudd med mer enn 400 mcg folsyre hver dag er ikke nødvendigvis bedre for å forhindre en nevralrørsdefekt. Gjør det bare hvis en lege anbefaler å ta mer per dag på grunn av andre helsemessige forhold.

Referanser:

1 National Institutes of Health. (2018 4. oktober Publisert). Folat. Hentet fra Folat-faktaark for helsepersonell

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette