Uke 26

Ved 26 uker begynner babyens lunger å produsere overflateaktivt middel, som gjør at lungene kan blåses opp uten at luftsekkene klistrer sammen ved utblåsning. På dette stadiet er babyen rundt 230 mm lang og veier omtrent 800 gram.

En stor vekstspurt er også i ferd med å skje, og å spise godt er viktig for sunn utvikling av babyens hjerne og sanser.

Uke 27

Uke 27 markerer slutten av andre trimester. Babyen måler nå rundt 340 mm og veier omtrent 820 gram (nesten 2 pund).

Lungene er nå utviklet, selv om de er umodne. For å forberede seg på livet i omverdenen puster babyen inn fostervann, som kan få den til å hikke. Rykket til hver hikke kan da merkes av moren i magen.

På dette stadiet kan moren bli sjekket for anemi, som kan forårsake tretthet og påvirke helsen til morkaken. Hvis en mor er anemisk, er det veldig viktig at hun øker jernnivået ved å øke det med jerntilskudd

Uke 28 – Tredje trimester

Babyen fortsetter å utvikle seg i tredje trimester. Han/hun vil åpne øynene for første gang og øyelokkene er delvis utviklet og øyevippene tilstede.

Babyen fortsetter å gå opp i vekt og rynker på kroppen begynner å jevne seg ut etter hvert som fett lagres. Huden begynner også å bli kjøttfarget.

Babyen måler nå rundt 250 mm og veier rundt 1000 gram eller 2 og 1/4 pund. Babyer født på dette stadiet har svært gode sjanser til å overleve, uten at det er noen risiko for fysisk eller psykisk funksjonshemming.

Det er nå mulig å lytte til babyens hjerteslag ved hjelp av et stetoskop. Babyens hjerteslag kan høres hvis du legger et øre til morens mage.

Kilder:

www.bbc.co.uk/…/week.shtml?due=%28none%29&week=25
www.nhs.uk/…/pregnancy-weeks-25-26-27-28.aspx
www.mayoclinic.org/…/art-20045997
www.mayoclinic.org/…/art-20046151?pg=2

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette