Mellom 29. og 32. svangerskapsuke fortsetter babyen å være veldig aktiv og gjør mange bevegelser.

Hvert svangerskap er forskjellig og det er ingen spesiell mengde bevegelser en mor bør forvente å føle på dette stadiet, men hun bør være klar over babyens bevegelsesmønster og kontakte sitt lokale sykehus eller jordmor hvis dette mønsteret begynner å endre seg.

I løpet av denne vekstperioden utvikler babyens sugerefleks seg der den nå kan suge tommelen og fingrene.

Babyen går også opp i vekt og begynner å se mindre rynkete ut, ettersom fettlagrene jevner ut huden.

Den fete vernixen og det fine håret (lanugo) som dekker og beskytter babyens sarte hud har begynt å forsvinne og babyens øyne kan nå fokusere.

Lungeutviklingen er rask, selv om babyen fortsatt ikke ville være i stand til å puste uavhengig på dette stadiet.

Innen den 32. uken kan babyen være plassert med hodet pekende nedover, som forberedelse til fødselen. Denne posisjoneringen blir referert til som cefalisk presentasjon.

Hvis babyen ikke ligger i denne posisjonen på dette stadiet, er det ingen grunn til bekymring siden det fortsatt er nok tid til at babyen kan snu seg.

Uke 29

Milliarder av nevroner utvikler seg i hjernen og lungene og musklene modnes fortsatt.

Hodet vokser seg større for å romme den voksende hjernen og øynene kan bevege seg og muligens til og med følge et lys utenfor magen.

Babyen er fortsatt plassert med hodet oppe på dette stadiet, men vil flytte inn i fødestilling i løpet av de neste ukene.

Babyen er ganske aktiv, selv om det kan være mindre bevegelse enn tidligere på grunn av at livmoren blir mer trang.

Den reduserte plassen i magen kan bety at moren ofte opplever problemer som fanget vind eller halsbrann.

Uke 30

Babyens øyne er nå ofte vidåpne og babyen kan ha en betydelig mengde hår.

Røde blodlegemer utvikles nå i benmargen, og det er også mye hjerneutvikling på dette stadiet. Babyen måler nå omtrent 270 mm og veier rundt 1300 gram (3 pund).

Moren kan ha følt begynnelsen på “øve” sammentrekninger, referert til som Braxton Hicks. Disse sammentrekningene kan noen ganger føles intense, men de er ikke smertefulle.

Uke 31

Ved 31 uker har sentralnervesystemet utviklet seg til det punktet at det kan kontrollere kroppstemperaturen. Plassen i livmoren er begrenset og mor kan forvente å føle færre bevegelser.

De viktigste organene er nå nesten fullstendig modne og veksten blir nå mer fokusert på å modne disse organene og øke lagrene av fett og muskler.

Moren kan forvente at babyens vekt dobles mellom dette stadiet og fødselen. Øynene er nå helt åpne og irisene kan trekke seg sammen og utvide seg som svar på lys.

Moren kan også forvente å oppleve fordøyelsesbesvær, søvnløshet, ryggsmerter og vektøkning. Det er normalt at moren går opp rundt ett kilo hver uke på dette stadiet.

Uke 32

Selv om lungene fortsatt ikke er helt modne, øver babyen på å puste. Kroppen begynner også å absorbere mineraler fra tarmkanalen som jern og kalsium. Lanugoen som beskyttet babyens sarte hud begynner å falle av.

En baby som er født på dette stadiet har en god sjanse til å overleve, selv om babyen fortsatt trenger intensiv medisinsk behandling for å hjelpe til med pusting og mating.

Babyen måler nå rundt 280 mm og veier omtrent 3,75 pund eller 1700 gram.

Kilder
www.nhs.uk/…/graviditet-uke-29-30-31-32.aspx
www.bbc.co.uk/…/week.shtml?due=%28none%29&week=29
www.mayoclinic.org/…/art-20045997

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette