Graviditet: 33 – 36 uker

På dette sene stadiet av svangerskapet er babyens nervesystem fullt utviklet. Bortsett fra hodeskallebenene, stivner andre bein i kroppen.

Hodeskallebenene forblir adskilte og myke til etter at babyen er født. Dette er fordi beinene må være fleksible nok til å gli over hverandre slik at hjernen er beskyttet mens babyen tar turen gjennom fødselskanalen.

Fra rundt denne perioden vil moren oppleve “øve” sammentrekninger, referert til som Braxton Hicks, som forbereder livmoren for sammentrekningene som vil oppstå under fødselen.

Plassen i livmoren er begrenset og det er lite plass for babyen å bevege seg, selv om moren fortsatt vil føle noen bevegelser eller se tegn på dem på overflaten av magen.

Innen den 36. uken er lungene ferdig utviklet og forberedt på det første åndedraget som vil bli tatt utenfor kroppen. Babyen er nå i stand til å die og mate og fordøyelsessystemet er klart til å håndtere morsmelk.

Uke 33

Fra uke 33 og utover er det sannsynlig at babyen vil sette seg i en bestemt stilling.

På dette stadiet er babyer vanligvis i hodet ned eller i hodestillingen, men det er ennå ikke grunn til bekymring hvis babyen ikke er i denne posisjonen fordi det fortsatt er tid til å snu seg.

Babyens søvn- og våkneperioder er vanligvis regelmessige nå, med mesteparten av tiden til å sove.

Babyen veksler mellom perioder med økt hjerneaktivitet under rask øyebevegelse (REM) søvn og lengre perioder med mer avslappet ikke-REM søvn.

Uke 34

Ved 34. uke av svangerskapet er fordøyelses- og tarmsystemet fullt utviklet og fungerer.

Den første avføringen, referert til som mekoniumavføringen, er nå til stede i babyens tarm og vil bli utskilt når babyen er født. Moren kan oppleve Braxton Hicks-sammentrekninger rundt dette tidspunktet.

Vektene gjør vanligvis ikke vondt, men en mor kan trenge å kontakte jordmor eller sykehus dersom riene begynner å bli hyppige eller smertefulle.

Uke 35

Innen den 35. uken har babyens lemmer blitt fyldige og babyen vil gå opp omtrent 1/2 pund hver uke den neste måneden.

Babyens bevegelser kan bli betydelig redusert, siden plassen er mye mer begrenset i livmoren nå. Det er mer sannsynlig at moren føler bevegelse som en lett vridning eller vri seg i stedet for et åpenbart spark.

Laget med fint mykt hår (lanugo) som tidligere hadde dekket og beskyttet babyens hud har nå forsvunnet fullstendig og babyens fettlagre gir nå den nødvendige isolasjonen.

Uke 36

I løpet av den 36. uken av svangerskapet går babyen fortsatt opp i vekt og vil snart romme nesten hele plassen i livmoren.

Babyer født på dette stadiet er vanligvis små, selv om de er sunne generelt, så mødre bør prøve å ikke være bekymret hvis de begynner å gå i fødsel i løpet av denne uken.

Kilder:

www.bbc.co.uk/…/week.shtml?due=%28none%29&week=33
www.nhs.uk/…/pregnancy-weeks-33-34-35-36.aspx
www.mayoclinic.org/…/art-20045997

 

 

Medisinsk nøyaktig 3d-illustrasjon av et foster uke 34. Bilde Copyright: Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette