Hva er AMH?

AMH produseres faktisk i både mannlige og kvinnelige reproduktive organer, men det måles vanligvis bare hos kvinner. Dette er fordi folliklene som utvikler seg i en kvinnes eggstokker produserer AMH. Grunnkonseptet er at jo flere egg du har, jo høyere er AMH-nivåene dine og omvendt. Dette er grunnen til at AMH-nivåer måles før IVF, da resultatene hjelper til med å evaluere eggstokkreserven og hjelpe klinikker med å planlegge prosedyrer og medisinering. Det er viktig å huske at AMH-nivåer er en nøkkelindikator i mengden egg som er igjen, men gir ikke en pålitelig indikator på kvaliteten på eggene som produseres

Hvorfor har jeg lav AMH?

AMH-nivåer har en tendens til å synke etter hvert som du blir eldre – dette er ganske enkelt på grunn av det faktum at du er født med alle eggene dine og disse tømmes etter hvert som tiden går. Dette betyr ikke nødvendigvis at hvis du er ung, vil AMH-nivåene dine være perfekte; livsstil (røyking/kosthold) og naturlige (genetikk/sykdom) faktorer kan føre til lavere nivåer og komplikasjoner.

AMH-nivåer og fruktbarhet

Hvis du noen gang har sett på å ha en fertilitets-MOT, har du kanskje hørt om nivåer av anti-Müllerian Hormone (AMH). En fertilitets-MOT – som måler AMH eller antral follikkeltelling (AFC) – vil vurdere eggstokkreserven din.

Hva er AMH-nivåer og hva betyr de for deg?

Utvikling av eggposer (ovariefollikler) skiller ut AMH. Jo flere egg det er igjen i eggstokkene, desto høyere er nivået av AMH i blodet. Så et lavt nivå av AMH antas å være et tegn på lav eggstokkreserve (et lavt antall utviklende eggposer). Et lavt nivå av AMH er normalt for en kvinne som nærmer seg overgangsalderen.

Et “normalt” AMH-nivå anses å være 1,0 ng/ml til 3,0 ng/ml. Svært lav AMH anses å være en AMH under 1,05 ng/ml, og alt under 0,16 ng/ml sies å være et “uoppdagelig lavt” AMH-nivå.

Mulige årsaker til lav AMH inkluderer:

  • Din alder – når du blir eldre vil AMH-nivåene dine naturlig synke
  • Kirurgi for endometriose eller ovariecyster
  • En autoimmun tilstand
  • DNAet ditt

Forstå AMH-testresultater

En AMH-test er en nyttig indikator på egg som er igjen i en kvinnes eggstokkreserve. Et “normalt” AMH-nivå anses å være 1,0 ng/ml til 3,0 ng/ml. Lav AMH anses å være en AMH under 0,9 ng/ml, og alt under 0,16 ng/ml sies å være et “uoppdagelig lavt” AMH-nivå. Varierende AMH-nivåer kan indikere forskjellige fertilitetsproblemer hos kvinner.

AMH-nivåer avtar naturlig med alderen, men en spesielt lav AMH for alderen din kan peke på muligheten for tidlig overgangsalder. Svært høye AMH-nivåer kan være en indikator på polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Testresultatene dine vil gi informasjon om hvor mange egg du har igjen, men ikke om kvaliteten eller helsen til disse eggene, så dette bør vurderes sammen med andre fertilitetstiltak.

Hvordan kan AMH-nivåene forbedres naturlig?

Det er godt dokumentert at økende alder korrelerer med et fall i AMH-nivåer, noe som gjenspeiler dårlig eggstokkreserve når overgangsalderen nærmer seg. Det er imidlertid normalt for AMH-nivåer å svinge fra en syklus til en annen, noe som betyr at selv om visse faktorer forårsaker en naturlig nedgang i nivåene, kan de også forbedre seg naturlig også, og dette følger ikke alltid det som ser ut til å være et sporbart mønster. Selv om det kan være vanskelig å forutsi når du vil ha måneder med et høyere eller lavere AMH-nivå, er en måte å oppmuntre kroppen til å øke nivåene av AMH naturlig å spise en diett som er rik på nødvendige næringsstoffer, som vitamin D.

Lave AMH-nivåer for fruktbarhet

Den gode nyheten er at selv om lav AMH betyr at du har en lav eggstokkreserve, betyr det ikke at du ikke vil være i stand til å bli gravid naturlig. Det er fullt mulig å bli gravid med egne egg eller donoregg med lav AMH. Det tar tross alt bare ett sunt egg.

AMH-nivået ditt forteller ikke hele fruktbarhetshistorien din – det er andre måter å øke fruktbarheten din på. Hvis du sliter kan du bli rådet til å prøve IVF, men alt avhenger av din personlige situasjon. Å bli gravid naturlig kan være mindre sannsynlig hvis nivåene faller under lave, men du vil kunne diskutere alle alternativene med legen din.

 

Kan AMH-nivåene svinge?

Ja, AMH-nivåene svinger. Å bli fortalt at du har lave AMH-nivåer kan føles veldig nedslående, men mange kvinner blir naturlig gravide til tross for dette. AMH-testene forteller ikke hele historien på grunn av AMH-fluktuasjonen. Noen måneder kan du ha høyere nivåer av AMH (derfor høyere nivåer av modnende egg) sammenlignet med andre måneder når du har lavere AMH-nivåer (færre egg som modnes).

I tillegg kan målinger av AMH variere fra laboratorium til laboratorium og fra person til person. Selv måten blodet lagres på kan påvirke testresultatene. Det forutsier heller ikke nødvendigvis sjansene for å bli gravide ved bruk av IVF.

De med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) har ofte økte nivåer av AMH, så en AMH-test kan være mindre nøyaktig når det gjelder å forutsi ovariereserve hos de med PCOS.

Når du blir testet, spør legen din hvor mye variasjon som kan forventes.

Hva er de ideelle AMH-nivåene for IVF?

Dessverre er det ikke et akseptert “ideelt” AMH-nivå for kvinner som prøver å bli gravide og ønsker å gå gjennom IVF. Hver klinikk har sin egen idé om hva det er og hvordan de vil gå frem for å behandle deg basert på dette.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) uttaler at AMH-nivåer «mindre enn eller lik 5,4 pmol/l for lav respons og større enn eller lik 25,0 pmol/l for høy respons» på gonadotropinstimulering ved IVF [ https://www.nice.org.uk/guidance/cg156/chapter/Recommendations – avsnitt 1.3.3]. Alt i mellom vil bli ansett som en normal responder når du tar IVF-medisiner.

Hva betyr lave AMH-nivåer for sjansene mine i IVF?

Hvis du velger å gå gjennom IVF etter å ha slitt med å bli gravid, er her noen punkter du bør vurdere. For det første, hvis du er yngre, vanligvis ansett som under 35 år i fertilitetsverdenen, bør lave, men målbare AMH-nivåer ikke bekymre deg for mye. Du vil bli foreskrevet medisiner som vil stimulere kroppen til å produsere follikler som sannsynligvis vil være av god kvalitet gitt din alder. Husk at lav AMH ikke betyr egg av lav kvalitet, snarere betyr det lavere mengde, noe som ikke er like viktig når du går gjennom Assisted Reproductive Technologies (ART).

Dessverre kan kreftbehandlinger og tidlig overgangsalder resultere i nesten ikke-eksisterende AMH-nivåer som vil gjøre det umulig for deg å bli gravid.

Hvis du er eldre enn 35 år og har lavt serum AMH, er sjansene dine for å lykkes med IVF dessverre sterkt redusert, som det har vist seg i denne studien. Igjen, dette betyr ikke at det vil være umulig for deg å bli gravid og få en sunn baby men det reduserer sjansene dine betraktelig.

Kan du øke AMH-nivåene?

Det er noen undersøkelser som viser at kvinner som tar mikronæringsstoffene i Impryl faktisk opplevde økte AMH-nivåer.

Denne studien på eldre kvinner med dårlig ovariereserve viser at mikronæringsstoffene i Impryl økte AMH-nivåene med 40 % og en rekke pasienter ble gravide mens de tok Impryl under forsøket. Tidligere trodde man at den eneste måten for disse kvinnene å bli gravide var gjennom donerte egg.

Impryl gir en balansert støtte til kroppens metabolisme som kan bidra til å forbedre kvaliteten på folliklene du produserer og anbefales av IVF-spesialister over hele Storbritannia for å bli tatt før du går gjennom IVF. Hvis du vil vite mer om Impryl, kan du besøke Impryl-siden på nettstedet vårt.

Lave AMH-nivåer med dårlig næringsopptak

En studie i 2013 fant at kvinner med Crohns sykdom hadde mye lavere AMH-nivåer enn kvinner som ikke hadde Crohns. Dette ble antatt å være fordi de med Crohns sykdom sliter med å absorbere de essensielle næringsstoffene som trengs for unnfangelse.

Tilskudd for lav AMH- Hvordan Impryl kan hjelpe

En måte å hjelpe deg med å øke din generelle fruktbarhet, til tross for lave AMH-nivåer, PCOS eller høy alder, er å spise en diett rik på nødvendige næringsstoffer, eller du kan vurdere å ta Impryl – et ekspertmålrettet kosttilskudd. Impryl anbefales for alle menn og kvinner som prøver å bli gravide. Næringsstoffene i Impryl er i en aktiv form, så lett absorberes. Impryl hjelper sæden og egget til å forbedre deres naturlige antioksidantforsvar og høye energiproduksjon – som begge er avgjørende for å produsere den beste kvaliteten på sæd og egg som trengs for å skape en baby.

Å oppleve lave AMH-nivåer er et vanlig problem for kvinner når de prøver å bli gravide, men mikronæringsstoffene i Impryl har vist seg å øke AMH-nivåene – noe som kan utgjøre hele forskjellen for din suksess.

 

Vurdert av Lege Shavinder Kaur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette