Mens noen graviditetssymptomer starter veldig tidlig, vil du for det meste ikke merke noe med en gang. Alt som skjer umiddelbart etter sex, som flekkblødninger eller økt utflod, er vanligvis ikke relatert til graviditet. Bortsett fra en uteblitt menstruasjon, har graviditetssymptomer en tendens til å virkelig starte rundt uke fem eller seks av svangerskapet. En studie fra 2018 av 458 kvinner fant at 72 % oppdaget graviditeten innen den sjette uken etter siste menstruasjon.1 Symptomer har en tendens til å utvikle seg brått.Dette er omtrent to uker fra du mistet den siste mensen (seks uker siden du faktisk hadde mensen). Noen ganger vil du høre om noen som har symptomer rett rundt sin første uteblitt menstruasjon.

 

Bildet lånt fra verywell

Ting å vurdere

Uavhengig av følelsene dine om en mulig graviditet, kan det være lett å tilskrive eventuelle sensasjoner til graviditetssymptomer. Husk at symptomer på premenstruelt syndrom (PMS) og symptomer fra tidlig graviditet kan være like. Å ha symptomer en dag eller to etter sex er vanligvis ikke et tegn på graviditet. Her er noen ting du bør vurdere når du prøver å finne ut om du er gravid.

Er jeg gravid? Ekte kvinner deler sine tidlige tegn

Kvalme

Kvalme umiddelbart etter sex er noe du kan stille spørsmål ved som et tegn på graviditet. Kroppen din har imidlertid ikke nok tid til å reagere for å produsere det symptomet på grunn av en graviditet som følge av nylig samleie.

For de fleste kvinner begynner graviditetsrelatert kvalme to til åtte uker etter unnfangelsen.2 Hvis du har svangerskapskvalme, ble du gravid uker før.

Graviditetstest

En graviditetstest er den beste måten å finne ut om du er gravid eller ikke. Du må imidlertid vente til du går glipp av mensen for å få de mest nøyaktige resultatene fra en urinprøve. Dette kan være en graviditetstest hjemme eller en graviditetstest fra legen din, jordmor eller helseavdelingen. En blodprøve (kvantitativ beta-HCG) kan vise positive resultater så tidlig som en uke etter eggløsning.3

Kartlegging av basal kroppstemperatur

Basal kroppstemperatur (BBT) kan forutsi og foreslå eggløsning. Dette fungerer bare hvis du har målt temperaturen i dagene før eggløsning. Temperaturøkning (omtrent 0,5 til 1 grad F) begynner en eller to dager etter eggløsning og vedvarer i flere dager.4

Temperaturøkning identifiserer tidligere eggløsning; den diagnostiserer ikke graviditet.
Hvordan oppdage graviditet eller eggløsning på BBT-diagrammet
Hvorfor du føler deg gravid
Det kan være ganske vanlig å oppleve noen fysiske symptomer når du går inn i det mange kaller to ukers ventetid, tidsperioden mellom når du har eggløsning og når du forventer mensen. Disse symptomene kan omfatte: 5

 • Bryst sårhet
 • Føler seg oppblåst
 • Hyppig urinering
 • Hodepine
 • Humørsvingninger
 • Kvalme og/eller endringer i appetitten

Selv om alle symptomene kan være graviditetssymptomer, er de mer sannsynlig forklart av enten svingninger i hormonene dine på grunn av menstruasjonssyklusen din, eller av andre hendelser i livet ditt. Disse hendelsene kan inkludere sykdom, stress eller til og med noe så enkelt som ikke nok søvn eller for mye trening.

Noen mennesker opplever premenstruelt syndrom (PMS) symptomer som graviditetssymptomer, mens andre vanligvis ikke har disse symptomene hver syklus.

Når du opplever et symptom som ikke er vanlig for syklusen din, kan det lett forveksles med en potensiell graviditet.
For å lindre fokus på disse symptomene, kan du ta positive skritt for din fysiske og følelsesmessige helse. Å spise næringsrik mat, slutte å røyke og begrense eller unngå alkohol vil fremme helsen din og velvære uansett om det viser seg at du er gravid eller ikke.

Når graviditet er utilsiktet

Hvis du hadde ubeskyttet sex eller en prevensjonssvikt og frykter at du kan bli gravid, er nødprevensjon et alternativ. Vanligvis kalt “morgen-etter-pillen”, medisiner er tilgjengelige reseptfrie (uten resept) som kan forhindre graviditet hvis de tas innen fem dager etter å ha hatt ubeskyttet sex.

Jo tidligere du tar disse medisinene, jo mer effektive er de for å forhindre en utilsiktet graviditet. Disse medisinene forårsaker ikke abort, men hindrer snarere at en graviditet blir etablert.6

Frykt eller håp om å bli gravid kan være en følelsesmessig berg-og-dal-bane. Du vil ikke vite sikkert om du er gravid før det har gått et par uker siden unnfangelsen. I løpet av den ventetiden, ta godt vare på deg selv og prøv å ikke være for på vakt når du ser etter tegn på graviditet.

Kilder

 1. American College of Obstetricians and Gynecologists. Morgenkvalme: Kvalme og oppkast i svangerskapet.
 2. U.S. National Library of Medicine. Graviditetstest.
 3. University of Michigan helse. Kartlegging av basal kroppstemperatur (BBT).
 4. Cleveland Clinic. Graviditet: Er jeg gravid?
 5. Cleveland Clinic. Nødprevensjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette