Mange kvinner som har problemer med å bli gravide kan spore dem tilbake til polycystisk ovariesyndrom, eller PCOS. Forstått å være den vanligste kvinnelige hormontilstanden [1] som rammer 1 av 10 kvinner i Storbritannia, har den blitt identifisert siden 1935, og en spesiell presentasjon av tilstanden var tidligere kjent som Stein-Leventhal syndrom.

Med navnet som refererer til overskuddet av “cyster” i hver eggstokk som kjennetegner tilstanden (mange flere enn i eggstokker uten PCOS), kan det være et forvirrende begrep – siden de aktuelle “cystene” ikke er cyster i det hele tatt, men ganske enkelt umodne follikler (som inneholder eggene) som ikke utvikler seg til modenhet. Denne forvirringen er nok til å få pågående oppfordringer til å endre navnet [2].

Til tross for vanskelighetene med å bli gravid med tilstanden, er det vanlig at kvinner med PCOS blir gravide med riktig behandling. Her forklarer ekspertene hos Fertility Family ikke bare det grunnleggende om PCOS og hvordan det påvirker fruktbarheten, men gir også svar og praktiske råd for før og etter du har blitt gravid med PCOS.

Hva er symptomene på PCOS?

I følge NHS er det tre hovedmåter [3] hvor PCOS har en tendens til å manifestere seg hos kvinner. Disse er:

Uregelmessige eller sjeldne menstruasjoner, noe som betyr at eggstokkene dine ikke regelmessig slipper ut egg
Høyere enn gjennomsnittet produksjon av androgen, et “mannlig” hormon som kan forårsake fysiske symptomer som for mye kroppshår
Polycystiske eggstokker, som er forstørret og inneholder mange av de væskefylte folliklene (sekkene) nevnt ovenfor
Tilstedeværelsen av minst to av disse tegnene kan føre til en diagnose av PCOS, men i tillegg kan PCOS også forårsake symptomer inkludert vektøkning, upassende hårfordeling (uønsket hårvekst, tynt hår eller hårtap) og fet hud. PCOS kan også være assosiert med andre helseproblemer som diabetes type 2 senere i livet.

Hvilken innvirkning har PCOS på graviditet?

Som en del av menstruasjonssyklusen utskilles follikkelstimulerende hormon (FSH) av hjernen og velger en av folliklene i eggstokken til å modnes og eggløsning, og til slutt frigjør et egg. Follikler modnes imidlertid ikke med PCOS, men akkumuleres i stedet uten å modnes – noe som betyr at eggløsning ikke finner sted når den skal. Dette er grunnen til at PCOS forårsaker vanskeligheter med å bli gravid. PCOS-tilskudd kan øke sjansene dine for å bli gravid hvis du lider av disse fruktbarhetsproblemene.

Hva skjer hvis du har PCOS og slutter med prevensjon?

Det er en rekke ting som kan skje når du slutter med p-piller hvis du har PCOS. Mensen din kan gå tilbake til et uregelmessig mønster som du kanskje har sett tidligere [4], og andre PCOS-symptomer kan forverres. Prevensjon hjelper til med å balansere hormonnivåene i kroppen, og å stoppe den kan gjeninnføre de typer hormonell ubalanse som er karakteristisk for PCOS og kan manifestere seg i fysiske endringer.

Hvordan påvirker PCOS eggløsningstester?

Med PCOS er det mye mer sannsynlig at eggløsningstester gir et unøyaktig resultat [5], siden de ikke er laget for å redegjøre for uregelmessighetene som kan være forårsaket av en tilstand som PCOS. På grunn av de hormonelle ubalansene det forårsaker, kan kvinner med PCOS ha et konsekvent høyt nivå av LH (luteiniserende hormon), noe som betyr at økningene i LH som vanligvis oppdages ved eggløsningstester, kanskje ikke er nøyaktige.

Hvordan forhindre spontanaborter med PCOS

Det er ofte vanskelig å fastslå årsakene til spontanabort hos kvinner med PCOS eller annet, men en mulig årsak kan være typer hormonell ubalanse forbundet med tilstanden. Studier viser at spontanaborter forekommer hos omtrent 30 til 50 % av kvinnene med PCOS sammenlignet med 10 til 15 % av kvinnene uten PCOS.

Selv om det ikke er noen enkelt forebyggingsmetode, kan det å gjøre de samme livsstilsendringer – som økt trening og et balansert kosthold som øker sjansen for graviditet med PCOS, også bidra til å redusere risikoen for spontanabort.

Når du skal ta en graviditetstest med PCOS

Mange av symptomene som indikerer graviditet ligner på de som kommer fra begynnelsen av en menstruasjon – med unntak, selvfølgelig, uteblitt menstruasjon som er nøkkeltegnet. Men hvis du har uregelmessig menstruasjon på grunn av PCOS, har du kanskje ikke disse indikative symptomene.

Hvis du har PCOS er det ikke tilrådelig å ta en “tidlig resultat” graviditetstest da falske negative resultater med disse kan være relativt vanlige. Hvis du hadde ubeskyttet sex for to til tre uker siden og ikke har hatt mensen, er det verdt å ta en test selv om du ikke venter mensen eller ikke har hatt mensen på lenge.

Hvilke østrogennivåer har kvinner med PCOS?

Et av problemene forårsaket av PCOS er en hormonell ubalanse, som kan vise seg på en rekke måter, for eksempel et overskudd av androgen. Av denne grunn er det overraskende å merke seg at østrogennivåer for de med PCOS ofte kan være innenfor normalområdet for en postpubertet og premenopausal kvinne.

Bli gravid med PCOS hvis du er overvektig

Å bli gravid er på ingen måte umulig for kvinner med PCOS, men det er en rekke faktorer som kan gjøre det vanskeligere, og en av disse er vekten din. Hormonell ubalanse kan bidra til vektøkning, men å gå ned i vekt med PCOS kan gjøre det litt lettere å bli gravid.

Det er en rekke endringer i kostholdet ditt du kan gjøre for å hjelpe deg å gå ned i vekt:

Redusere karbohydratinntaket via en diett med lav glykemisk indeks som kan bidra til å balansere insulinnivået – kutte ut brød, hvit ris og bearbeidede frokostblandinger
Spis mer til frokost enn til middag
Inkludert magert protein og sunt fett (nøtter, frø, olivenolje, fet fisk)
Inkludert fiber, ikke-stivelsesholdige grønnsaker og frukt
Å øke treningen – til og med bare ta en rask spasertur hver dag – kan også utgjøre en reell forskjell.

PCOS etter graviditet

Mye av rådene og dekningen rundt PCOS er fokusert på å bli gravid, men hva skjer med PCOS-symptomene dine etter graviditet?

Det er viktig å huske at noen av symptomene på PCOS, som hormonell ubalanse og tilhørende vektøkning, kan komme tilbake og til og med forverres etter graviditet – og at det å være gravid og lykkes med fødselen ikke betyr at PCOS har gått over.

Av denne grunn er det spesielt viktig å opprettholde en sunn vekt og et sunt kosthold under svangerskapet for å forhindre at disse spiraler i postpartumfasen og gjør insulinresistens til et større problem. PCOS-kvinner har høyere risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes (diabetes under graviditet).

PCOS er en livslang, men svært håndterbar tilstand, og hvis du har noen bekymringer bør du søke lege fra fastlegen din.

Referanser:

[1] https://www.verity-pcos.org.uk/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818834/

[3] https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos/

[4] https://onlinedoctor.lloydspharmacy.com/uk/contraception/pcos-and-birth-control

[5] https://uk.clearblue.com/how-to-get-pregnant/fertility-problems/pcos

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659904/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *