Terminkalkulator

Graviditetskalkulatoren kan beregne en graviditetsplan basert på den angitte forfallsdatoen, siste menstruasjonsdato, ultralyddato, unnfangelsesdato eller IVF-overføringsdato.

Due Date Calculator
When did your last period start?
Generally, how long are your cycles?
Calculate your due date
Your baby is likely to be born on or around*
*Only your physician can accurately determine your due date or the date of your conception based on his/her knowledge of your complete medical condition.
Change my informations
In partnership with Clearblue®.

Eggløsningskalkulator | Befruktningskalkulator

Graviditetstid og forfallsdato

Graviditet er et begrep som brukes for å beskrive en kvinnes tilstand over en tidsperiode (~9 måneder) der ett eller flere avkom utvikler seg inne i en kvinne. Fødsel skjer vanligvis omtrent 38 uker etter unnfangelse, eller omtrent 40 uker etter siste menstruasjon. Verdens helseorganisasjon definerer en normal graviditetsperiode til å vare mellom 37 og 42 uker. Under en persons første OB-GYN-besøk vil legen vanligvis gi en estimert dato (basert på et sonogram) da barnet vil bli født, eller forfallsdato. Alternativt kan forfallsdatoen også estimeres basert på en persons siste menstruasjon.(2)

Selv om forfallsdatoen kan estimeres, avhenger den faktiske svangerskapets lengde av ulike faktorer, inkludert alder, lengden på tidligere svangerskap og vekten til moren ved fødselen.1 Det er imidlertid fortsatt flere faktorer som påvirker naturlig variasjon i svangerskapsperioder som er ikke godt forstått. Studier har vist at færre enn 4 % av fødslene skjer på eksakt termin, 60 % skjer innen en uke etter termin, og nesten 90 % skjer innen to uker etter termin.2 Som sådan, mens det er mulig å være ganske sikker på at en persons barn vil bli født innen ca. to uker etter forfallsdato, er det foreløpig ikke mulig å forutsi nøyaktig fødselsdato med sikkerhet.

Deteksjon av graviditet

Graviditet kan oppdages enten ved å bruke graviditetstester eller ved at kvinnen selv merker en rekke symptomer, inkludert uteblitt menstruasjon, økt basal kroppstemperatur, tretthet, kvalme og økt vannlatingsfrekvens.(3)

Graviditetstester involverer påvisning av hormoner som fungerer som biomarkører for graviditet og inkluderer kliniske blod- eller urintester som kan oppdage graviditet fra seks til åtte dager etter befruktning. Mens kliniske blodprøver er mer nøyaktige, og kan oppdage nøyaktige mengder av hormonet hCG (som bare er tilstede under graviditet) tidligere og i mindre mengder, tar de mer tid å evaluere og er dyrere enn urinprøver for hjemmegraviditet. Det er også mulig å få en klinisk urinprøve, men disse er ikke nødvendigvis mer nøyaktige enn en graviditetstest hjemme, og kan potensielt være mer kostbare.

Svangerskapsbehandling

Det er en rekke faktorer som må vurderes under graviditet, hvorav mange er svært avhengig av den enkeltes situasjon, som medisinering, vektøkning, trening og ernæring.

Medisinering:

Å ta visse medisiner under graviditet kan ha varige effekter på fosteret. I USA klassifiseres legemidler i kategoriene A, B, C, D og X av Food and Drug Administration (FDA) basert på potensielle fordeler kontra fosterrisiko. Legemidler som har positive fordeler for mor med lav risiko for fosteret er klassifisert som kategori A, mens legemidler med påvist, betydelig fosterrisiko som oppveier potensielle fordeler for mor klassifiseres i kategori X. En person som er gravid bør konsultere legen sin. angående medisiner de planlegger å bruke under svangerskapet.(1)

Vektøkning:

Vektøkning er et stort sett uunngåelig og nødvendig aspekt ved graviditet som varierer mellom mennesker. Det påvirker mange aspekter av fosterutviklingen, for eksempel vekten til babyen, morkaken, ekstra sirkulasjonsvæske og fett- og proteinlagrene. Vektkontroll fortjener å vurderes fordi utilstrekkelig eller overdreven vektøkning kan ha negative effekter for både mor og foster, inkludert behov for keisersnitt (keisersnitt) og svangerskapshypertensjon. Mens verdiene varierer mellom kvinner, anbefaler Institute of Medicine en samlet vektøkning under graviditet på 25-35 pund for kvinner som anses som «normal» vekt (BMI 18,5-24,9), 28-40 pund for de som anses som undervektige (BMI < 18,5) ), 15–25 pund for de som anses som overvektige (BMI 25–29,9), og 11–20 pund for de som anses som overvektige (BMI > 30).3 Vår Graviditetsvektøkningskalkulator er basert på anbefalingene fra Institute of Medicine.(4)

Trening:

Studier indikerer at aerob trening under graviditet bidrar til å forbedre eller opprettholde fysisk form, samt muligens redusere risikoen for keisersnitt. Selv om det varierer mellom kvinner, anbefales ofte regelmessig aerob trening og styrketrening for gravide kvinner, og kvinner som trente regelmessig før svangerskapet, som har ukompliserte graviditeter, bør kunne fortsette treningsprogrammer med høy intensitet.4 The American College of Obstetricians og gynekologer antyder at gitt en ukomplisert graviditet, er det usannsynlig at fosterskader oppstår som følge av trening. Allikevel anbefales forsiktighet, og en gravid kvinne bør konsultere legen sin hvis noen av følgende symptomer viser seg: vaginal blødning, kortpustethet, svimmelhet, hodepine, leggsmerter eller hevelse, fostervannslekkasje, nedsatt fosterbevegelse, for tidlig fødsel, muskel svakhet, eller brystsmerter.(1)

Ernæring:

Ernæring under graviditet er spesielt viktig for helsen til mor og baby. Graviditet krever andre ernæringsmessige hensyn enn en person ville ha i en ikke-gravid tilstand på grunn av økt energi og spesifikke mikronæringsstoffbehov.6

Visse vitaminer som vitamin B9, også kjent som folsyre, kan bidra til å redusere risikoen for visse defekter, mens andre næringsstoffer som DHA omega-3 som er nødvendig for riktig utvikling av hjernen og netthinnen ikke kan produseres effektivt av spedbarn, og kan bare fås gjennom morkaken under graviditet, eller i morsmelk etter fødselen. Det er mange andre mikronæringsstoffer som hjelper til med riktig fosterutvikling, og det finnes utallige kilder til informasjon om hva gravide kvinner bør eller ikke bør spise eller gjøre. All informasjon kan være forskjellig å sile gjennom og kan variere fra person til person. Gravide kvinner bør konsultere sine leger og/eller dieter for å hjelpe med å finne den beste handlingen for deres egne spesifikke behov.

Kilder:

  1. Jukic, AM, Baird, DD, Weinberg, CR, et al. 2013. «Lengden på menneskelig graviditet og bidrar til dens naturlige variasjon. Menneskelig reproduksjon 28(10): 2848-55. PMC3777570.
  2. Moore, Keith. 2015. «Hvor nøyaktige er ‘forfallsdatoer’?» BBC, 3. februar 2015. www.bbc.com/news/magazine-31046144.
  3. Institutt for medisin. 2009. «Vektøkning under graviditet: Reeksaminering av retningslinjene.» National Academies Press.
    Davies, GA, Wolfe, LA, Mottola, MF, et al. 2003. «Trening i svangerskapet og fødselsperioden.» Journal of Obstetrics and Gynecology Canada 25(6): 516-29.
  4. Artal, R., O’Toole, M. 2003. «Retningslinjer fra American College of Obstetricians and Gynecologists for trening under graviditet og postpartum perioden.» British Journal of Sports Medicine 37: 6-12. doi:10.1136/bjsm.37.1.6
    Lammi-Keefe, CJ, Couch, SC, Philipson, E. 2008. «Handbook of Nutrition and Pregnancy.» Humana Press.

https://nhi.no/familie/graviditet/svangerskap-og-fodsel/livsstil/kalkulator-og-oversikter/terminkalkulator/

Diskutert i Babyverden.no og anbefales av ClearBlue