Tegn på at fødselen har begynt

Kjenn tegnene

Det er flere tegn på at fødselen kan starte, inkludert:

 • sammentrekninger eller oppstramminger
 • et «show», når slimpluggen fra livmorhalsen (inngangen til livmoren eller livmoren) kommer bort
 • ryggsmerter
 • en trang til å gå på toalettet, som skyldes at babyens hode presser på tarmen
 • vannet ditt bryter
 • Det tidlige (latente) stadiet av fødselen kan ta litt tid.

 

Ring jordmor eller fødeavdeling hvis:

 • vannet ditt bryter
 • du har vaginal blødning
 • babyen din beveger seg mindre enn vanlig
 • du er mindre enn 37 uker gravid og tror du kan være i fødsel
 • Disse tegnene betyr at du må oppsøke jordmor eller lege.

Latent fase av fødselen

Starten av fødselen kalles den latente fasen. Dette er når livmorhalsen din blir myk og tynn, og begynner å åpne seg for at babyen din skal bli født. Dette kan ta timer eller noen ganger dager.

Du vil sannsynligvis bli rådet til å være hjemme i denne tiden. Hvis du går til sykehuset eller fødeavdelingen, kan de foreslå at du drar hjem igjen.

Finn ut mer om stadiene av fødselen og hva du kan gjøre hjemme i den latente fasen.

Ring jordmor hvis du er usikker eller bekymret for noe.

Hvordan føles sammentrekninger

Når du har en sammentrekning, strammer livmoren seg og slapper deretter av. For noen mennesker kan sammentrekninger føles som ekstreme menstruasjonssmerter.

Du kan ha hatt sammentrekninger under svangerskapet, spesielt mot slutten. Disse oppstrammingene kalles Braxton Hicks-sammentrekninger og er vanligvis smertefrie.

Sammentrekningene dine har en tendens til å bli lengre, sterkere og hyppigere ettersom fødselen skrider frem. Under en sammentrekning strammer musklene seg og smertene øker. Hvis du legger hånden på magen, vil du føle at det blir vanskeligere; når musklene slapper av, forsvinner smertene og du vil føle hardheten lette.

Sammentrekningene presser babyen din ned og åpner inngangen til livmoren din (livmorhalsen), klar for at babyen kan gå gjennom.

Jordmoren din vil sannsynligvis råde deg til å holde deg hjemme til riene dine blir hyppige.

Ring jordmor eller fødeavdeling for veiledning når sammentrekningene dine er i et vanlig mønster og:

 • varer i minst 60 sekunder
 • kom hvert 5. minutt eller
 • du tror du er i fødsel

Les mer informasjon om når du skal til sykehus

Ryggsmerter kommer ofte under fødselen

Du kan få ryggsmerter eller en tung, verkende følelse.

Et «show» kan signalisere starten på fødselen

Under graviditeten er det en slimpropp i livmorhalsen. Dette slimet forsvinner rett før fødselen starter, eller når det er i tidlig fødsel, og det kan gå ut av skjeden din. Dette klebrige, gelélignende rosa slimet kalles et show.

Det kan komme bort i 1 klatt eller i flere stykker. Den er rosa fordi den inneholder en liten mengde blod.

Hvis du mister mer blod, kan det være et tegn på at noe er galt, så ring sykehuset eller jordmoren din med en gang.

Et show indikerer at livmorhalsen begynner å åpne seg. Fødsel kan raskt følge eller kan ta noen dager. Noen ganger er det ingen show.

Hva skjer når vannet mitt bryter

Det er sannsynlig at vannet ditt vil bryte under fødselen, men det kan også skje før fødselen starter.

Babyen din utvikler seg og vokser i en pose med væske som kalles fostervannssekken. Når det er på tide for babyen å bli født, brytes vanligvis sekken og fostervannet renner ut gjennom skjeden. Dette er vannet ditt som bryter. Noen ganger når du har fødsel, kan en jordmor eller lege tilby å bryte vannet ditt.

Hvis vannet ditt går i stykker naturlig, kan du føle en langsom sildret eller et plutselig vannstøt du ikke kan kontrollere. For å forberede deg på dette, kan du ha et bindehåndkle (men ikke en tampong) tilgjengelig hvis du skal ut, og legge et beskyttende laken på sengen din.

Fostervann er klart og blekt. Noen ganger er det vanskelig å skille fostervann fra urin. Når vannet ditt går i stykker, kan vannet være litt blodfarget til å begynne med.

Fortell jordmoren din umiddelbart hvis:

 • vannet er stinkende eller farget
 • du mister blod

Dette kan bety at du og babyen din trenger øyeblikkelig oppmerksomhet.

Hvis vannet ryker før fødselen starter, ring jordmoren din. Bruk bind (ikke tampong) slik at jordmor kan sjekke fargen på vannet.

Hvis fødselen ikke starter etter at vannet ditt bryter

Det er vanlig å gå i fødsel innen 24 timer etter at vannet bryter. Du vil bli tilbudt en induksjon hvis du ikke gjør det, fordi uten fostervann er det en økt risiko for infeksjon for babyen din.

Inntil induksjonen din, eller hvis du velger å vente på at fødselen starter naturlig, fortell jordmoren din umiddelbart hvis:

 • Babyen din beveger seg mindre enn vanlig
 • Det er endringer i fargen eller lukten av væske som kommer fra skjeden din

Du bør måle temperaturen hver 4. time når du er våken, og fortelle jordmoren din hvis den er hevet. En økt temperatur er vanligvis over 37,5 C, men du må kanskje ringe før dette – sjekk med jordmoren din.

Det er ingen bevis for at å ta et bad eller en dusj etter at vannet har brutt øker risikoen for infeksjon, men å ha sex kan kanskje.

Hvordan takle når fødselen begynner

I begynnelsen av fødselen kan du:

gå eller bevege deg, hvis du føler for det
drikk væske – du kan finne sportsdrikker (isotoniske) som bidrar til å holde energinivået oppe
ta en matbit, hvis du føler for det
prøv alle avslapnings- og pusteøvelser du har lært å takle sammentrekninger ettersom de blir sterkere og mer smertefulle – fødselspartneren din kan hjelpe ved å gjøre disse sammen med deg
få fødselspartneren til å gni ryggen din – dette kan bidra til å lindre smerte
ta paracet i henhold til instruksjonene på pakken – paracetamol er trygt å ta under fødselen
ta et varmt bad.

 

Hva skjer på sykehuset eller fødesenteret

Når du skal gå til sykehuset eller fødesenteret

Hvis det er ditt første svangerskap, kan du føle deg usikker på når du bør gå inn på sykehus eller en jordmoravdeling. Det beste du kan gjøre er å ringe sykehuset eller enheten for råd.

Hvis vannet ditt har gått i stykker, vil du sannsynligvis bli bedt om å gå inn for å bli sjekket.

Hvis det er din første baby og du har sammentrekninger, men vannet ditt ikke har gått i stykker, kan du bli bedt om å vente. Du vil sannsynligvis bli bedt om å komme inn når sammentrekningene dine er:

 • Regelmessig
 • Sterk
 • ca 5 minutter fra hverandre
 • Varer i minst 60 sekunder

Hvis du ikke bor i nærheten av sykehuset ditt, kan det hende du må komme inn før du kommer til dette stadiet. Sørg for at du kjenner tegn på fødsel og hva som skjer.

Andre babyer kommer ofte raskere enn de første, så du må kanskje kontakte sykehuset, jordmorenheten eller jordmoren tidligere.

Ikke glem å ringe sykehuset eller enheten før du drar hjemmefra, og husk å ta notater.

Hvis du planlegger en hjemmefødsel, følg prosedyren du har avtalt med jordmoren din under diskusjonene om fødselsstart. Sørg for at du kjenner tegn på fødsel.

Hva kan du forvente på fødeavdelingen

Fødeavdelinger varierer, enten de er på sykehus eller jordmoravdelinger, så det følgende er bare en guide til hva som sannsynligvis vil skje.

Du kan snakke med jordmoren din om hva som er tilgjengelig på ditt lokale sykehus eller jordmoravdeling, og hva du ønsker til fødselen.

Din ankomst

Hvis du har egne notater, ta dem med til barselavdelingen. Du blir ført til fødselsavdelingen eller rommet ditt, hvor du kan skifte til sykehuskjole eller andre klær.

Velg noe som er løst og ideelt sett laget av bomull, fordi du vil føle deg varm under fødselen og kanskje ikke vil ha på deg noe stramt.

Undersøkelse av jordmor

Jordmor vil spørre deg om hva som har skjedd så langt og vil undersøke deg, med din tillatelse. Hvis du skal ha hjemmefødsel, vil denne undersøkelsen foregå hjemme. Jordmor vil be om å:

ta puls, temperatur og blodtrykk, og sjekk urinen
kjenn på magen for å sjekke babyens stilling, og ta opp eller lytte til babyens hjerte
gjør sannsynligvis en intern undersøkelse for å finne ut hvor mye livmorhalsen din har åpnet seg, slik at de kan se hvor langt fødselen har kommet – si ifra til jordmoren om det kommer en sammentrekning før de utfører denne undersøkelsen, slik at de kan vente til den har gått over
Disse kontrollene vil bli gjentatt med intervaller gjennom hele fødselen. Spør alltid om alt du vil vite.

Hvis du og partneren din har laget en fødselsplan, vis jordmoren din slik at de vet hva du ønsker skal skje under fødselen.

Leveringsrom

De fleste fødestuer har lenestoler, saccosekker og matter, slik at du kan bevege deg i fødsel og skifte stilling. Noen har badekar, dusjer eller fødebasseng. Du skal føle deg komfortabel i rommet der du føder.

Noen fødeavdelinger kan tilby deg badekar eller dusj. Et varmt bad kan virke beroligende i de tidlige stadiene av fødselen. Du kan gjerne bruke mye av arbeidskraften i badekaret, som en måte å lindre smertene på.

Vannfødsler

Noen fødeavdelinger har fødebasseng slik at du kan gå gjennom fødsel i vann. Du kan oppleve at dette hjelper deg å slappe av.

Hvis fødselen utvikler seg normalt, kan det være mulig å føde barnet i bassenget. Snakk med jordmoren din om fordeler og ulemper ved vannfødsel. Hvis du vil ha en, må du avtale i god tid.

 

Vurdert av Lege Stein Brunvoll ved Universitetssykehus

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette