Leukocytter, også kjent som hvite blodceller, er en avgjørende komponent i immunsystemet. Disse cellene er ansvarlige for å bekjempe infeksjoner og opprettholde generell helse. Under graviditet kan tilstedeværelsen av leukocytter i urinen være et tegn på et underliggende helseproblem. I denne artikkelen vil vi diskutere årsaker, symptomer og behandlingsalternativer for leukocytter i urin under graviditet.
Leukocytter i urin under graviditet kan være forårsaket av flere faktorer, inkludert:
 • Urinveisinfeksjoner (UVI): UVI er en vanlig årsak til leukocytter i urinen under graviditet. Disse infeksjonene oppstår når bakterier kommer inn i urinveiene, og forårsaker betennelse og ubehag.
 • Nyreinfeksjoner: I noen tilfeller kan leukocytter i urinen under graviditet være et tegn på en nyreinfeksjon. Denne tilstanden oppstår når bakterier infiserer nyrene, forårsaker betennelse og smerte.
 • Seksuelt overførbare infeksjoner (SOI): Noen kjønnssykdommer, som klamydia og gonoré, kan forårsake leukocytter i urinen under graviditet.
Blæreinfeksjoner: Blæreinfeksjoner er en annen vanlig årsak til leukocytter i urinen under graviditet. Disse infeksjonene oppstår når bakterier kommer inn i blæren, og forårsaker betennelse og ubehag.

Symptomer:

Symptomene på leukocytter i urinen under graviditet kan variere avhengig av den underliggende årsaken. Noen vanlige symptomer inkluderer:
 • Smerter eller ubehag under vannlating
 • Hyppig urinering
 • Uklar eller illeluktende urin
 • Smerter i nedre del av magen eller ryggen
 • Feber eller frysninger
 • Kvalme eller oppkast
Det er viktig å merke seg at noen kvinner med leukocytter i urinen kanskje ikke opplever noen symptomer i det hele tatt.

Behandling:

Behandlingen av leukocytter i urin under graviditet vil avhenge av den underliggende årsaken. I de fleste tilfeller vil antibiotika bli foreskrevet for å behandle eventuelle infeksjoner som er tilstede. Det er viktig å ta alle foreskrevne antibiotika som anvist, selv om symptomene blir bedre før medisinen er ferdig.
I tillegg til antibiotika, kan andre behandlinger anbefales for å håndtere symptomer og fremme helbredelse. Disse behandlingene kan omfatte:
 • Drikk mye vann for å skylle ut bakterier
 • Bruke en varmepute for å lindre smerte eller ubehag
 • Unngå koffein og alkohol
 • Å ta reseptfrie smertestillende midler, som paracetamol, for å lindre smerte og feber

Forebygging:

Å forhindre leukocytter i urinen under graviditet kan være utfordrende, men det er flere skritt kvinner kan ta for å redusere risikoen. Disse inkluderer:
 • Drikk mye vann for å holde deg hydrert
 • Tørking forfra og bak etter toalettbesøk
 • Urinering før og etter seksuell aktivitet
 • Unngå skylling og andre feminine hygieneprodukter
 • Trener sikker sex og bruker kondom for å forhindre kjønnssykdommer
Leukocytter i urin under graviditet kan være et tegn på et underliggende helseproblem, for eksempel en UVI eller nyreinfeksjon. Det er viktig å søke lege hvis du opplever symptomer på leukocytter i urinen. Behandlingsalternativer kan omfatte antibiotika og andre terapier for å håndtere symptomer og fremme helbredelse. For å redusere risikoen for leukocytter i urinen under graviditet, er det viktig å praktisere god hygiene og ta skritt for å forhindre infeksjoner. Med riktig pleie og behandling kan de fleste kvinner komme seg fra leukocytter i urinen under svangerskapet uten komplikasjoner.
Referanser:
 1. Mayo Clinic. (2021). Urinveisinfeksjon (UTI) hos kvinner.
 2. American Pregnancy Association. (2021). Urinary tract infections during pregnancy. https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/urinary
 3. . National Kidney Foundation. (2021). Urinary tract infections. https://www.kidney.org/atoz/content/urinary-tract-infections
 4. Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Sexually transmitted infections (STIs). https://www.cdc.gov/std/pregnancy/default.htm
 5. American College of Obstetricians and Gynecologists. (2020). Urinary tract infections in pregnancy. https://www.acog.org/womens-health/faqs/urinary-tract-infections-in-pregnancy
 6. American Academy of Family Physicians. (2021). Urinary tract infections in pregnancy. https://www.aafp.org/afp/2019/0215/p229.html
 7. World Health Organization. (2018). Prevention and treatment of obstetric fistula: A review of the literature. https://www.who.int/reproductivehealth/publications/maternal_perinatal_health/prevention-treatment-obstetric-fistula/en/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *