Legekonsultasjon på nett i Norge

I en tid der teknologi er en integrert del av hverdagen, ser vi en økende trend mot online legekonsultasjoner, spesielt i Norge. Å kunne møte legen din digitalt, enten via video, telefon eller chat, er ikke bare en bekvemmelighet, men også en nødvendighet for mange. La oss se nærmere på noen av de mest populære legetjenestene på nett i Norge.

1. Dr. Dropin

En rask, enkel og kostnadseffektiv løsning for dem som ønsker en legetjeneste på nett. Enten du foretrekker å møte legen ansikt til ansikt på klinikk eller via videobesøk på mobilen, tilbyr Dr. Dropin begge alternativer.

 • Tjenester: Videokonsultasjon, fysisk konsultasjon
 • Besøk: Dr. Dropin

2. Eyr Online Doktor

Med Eyr-appen blir legetjenester mer tilgjengelige. Legen vil ringe deg til avtalt tid, noe som eliminerer ventetid på legekontoret.

3. Helsetelefonen

Dette er et telefonbasert alternativ hvor sykepleiere og leger gir råd om helse og sykdom. Dette kan være ideelt for dem som ønsker en rask konsultasjon.

 • Tjenester: Telefonkonsultasjon, reseptskriving, henvisning
 • Besøk: Helsetelefonen

4. Hjemmelegene

Hvorfor gå til legen når legen kan komme til deg? Hjemmelegene tilbyr legetjenester hjem til deg, dag, kveld og helg.

5. KRY

Gjennom Kry-appen kan brukere bestille videokonsultasjoner og møte legen over mobil eller nettbrett.

 • Tjenester: Videokonsultasjon
 • Besøk: KRY

6. Legevakt X

Startet i 2019 i Drammen, tilbyr Legevakt X et team av leger, kostholdsveiledere og psykologer tilknyttet legevakten.

 • Tjenester: Akutt medisinsk hjelp, kostholdsveiledning, psykologtjenester
 • Besøk: Legevakt X

7. Maja.no

En tjeneste som lover rask, effektiv og trygg legehjelp for alle sine brukere.

 • Tjenester: Generell legekonsultasjon
 • Besøk: Maja.no

8. Nettlegevakt

For de som foretrekker skriftlig kommunikasjon, lar Nettlegevakt pasienter fylle ut spørreskjemaer og få svar fra legen innen kort tid.

 • Tjenester: Online skriftlig konsultasjon
 • Besøk: Nettlegevakt

Med disse digitale legetjenestene er det enklere enn noensinne å få kvalitetsmedisinsk råd og behandling i Norge. Uansett dine preferanser eller behov, finnes det en online legetjeneste som kan hjelpe deg. Den digitale transformasjonen i helsetjenestene har gitt pasienter fleksibilitet, tilgjengelighet og ofte raskere svar på sine medisinske spørsmål. Det har vært flere drivkrefter bak denne overgangen:

Forbedret teknologi

Med forbedret internettdekning over hele Norge og en økning i bruken av smarttelefoner og nettbrett, har teknologien gjort det mulig å tilby legetjenester digitalt med høy kvalitet på video- og lydoverføringer.

Pasienters etterspørsel

Den travle hverdagen gjør at mange søker mer bekvemmelige løsninger. Digital legekonsultasjon eliminerer reisetid og ventetid, noe som er spesielt gunstig for de som bor i fjerntliggende områder eller har en hektisk hverdag.

Pandemisk påvirkning

COVID-19-pandemien har også akselerert behovet for digitale helsealternativer. Med sosial distansering og bekymringer knyttet til fysiske møter, har online legetjenester blitt et trygt alternativ for mange.

Fordeler med online legekonsultasjoner

 • Tilgjengelighet: For de i landlige områder eller de som kanskje ikke har lett tilgang til transport, er online legekonsultasjoner en velsignelse.
 • Trygghet: For de som kanskje er redde for å bli eksponert for sykdommer i et legekontor eller sykehus, tilbyr digitale konsultasjoner en risikofri løsning.
 • Tidseffektiv: Eliminering av reisetid, samt venting på legekontoret, betyr at pasienter kan motta behandling raskt.

Fremtidens perspektiv

Selv om online legekonsultasjoner tilbyr mange fordeler, er det viktig å anerkjenne at de ikke erstatter behovet for fysisk eksaminasjon i alle situasjoner. Noen medisinske tilstander krever personlig oppmøte for riktig vurdering og behandling.

Det er sannsynlig at vi vil se en hybridmodell i fremtiden, der digitale konsultasjoner blir brukt der det er mest hensiktsmessig, mens fysiske besøk fortsatt er tilgjengelige for mer komplekse eller akutte behov.

Uansett hvilken retning helsetjenesten tar, er det klart at digitaliseringen gir pasienter flere alternativer og større kontroll over egen helse. Med så mange online legetjenester tilgjengelige, er det viktig for pasienter å gjøre research og finne den som passer best for deres unike behov.

1. Hva koster en legekonsultasjon?

Kostnaden for en legekonsultasjon kan variere avhengig av hvor du får behandling, om det er en offentlig eller privat tjeneste, og om det er et fysisk møte eller en online konsultasjon.

 • Offentlig sektor: I den offentlige sektoren i Norge har man egenandeler for legebesøk. I 2021 var egenandelen for en konsultasjon hos fastlegen 157 NOK, men dette beløpet kan endre seg over tid. Etter å ha nådd et visst beløp i egenandeler kan man få frikort, som dekker videre helsetjenester resten av året.
 • Privat sektor: Kostnadene i den private sektoren kan være høyere, avhengig av tjenesten og klinikken. Online legetjenester, som de nevnte ovenfor, vil ha egne prisstrukturer. Det anbefales alltid å sjekke prisene direkte hos den aktuelle tjenesten.

2. Kan man dra til legen uten fastlege?

Ja, man kan dra til en lege uten å ha en fastlege. I Norge har man rett til en fastlege, men det er ikke et krav å ha en. Man kan oppsøke private legekontorer, legevakt, eller online legetjenester. Men vær oppmerksom på at egenandelen kan være høyere hvis man ikke bruker sin fastlege, og noen tjenester kan ha fullt betalende priser.

3. Kan man få legeerklæring på nett?

Ja, mange online legetjenester tilbyr nå muligheten til å få en legeerklæring digitalt. Dette kan imidlertid avhenge av problemets natur. For noen tilstander kan legen kreve en fysisk vurdering før de kan skrive en legeerklæring. Det anbefales å sjekke med den aktuelle online legetjenesten før du booker en konsultasjon hvis hovedmålet ditt er å få en legeerklæring.

4. Hvordan få e-konsultasjon?

For å få en e-konsultasjon, følg disse trinnene:

 1. Velg en tjeneste: Finn en online legetjeneste som tilbyr e-konsultasjoner, som de nevnte ovenfor.
 2. Registrer deg: Opprett en brukerkonto på tjenestens nettside eller app.
 3. Bestill en time: Velg en tilgjengelig tid som passer deg.
 4. Forbered deg: Sørg for at du har en stabil internettforbindelse, et kamera og en mikrofon.
 5. Møt legen: Logg inn på avtalt tidspunkt og ha konsultasjonen med legen.
 6. Betal: Etter konsultasjonen vil du vanligvis motta en faktura eller betale direkte gjennom plattformen.

Husk alltid å være ærlig og nøyaktig i kommunikasjonen din med legen, selv om det er digitalt, slik at du kan motta den beste mulige omsorgen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *