Uke 13 av svangerskapet representerer begynnelsen av andre trimester, stadiet der fosterutviklingen får en helt ny betydning.

I løpet av andre trimester kan en gravid kvinne og hennes partner være i stand til å finne ut babyens kjønn, og den kommende mor kan til og med føle at babyen beveger seg.

Uke 13

Innen den 13. uken av svangerskapet har babyens tarmer flyttet seg fra navlestrengen til magen.

Kjønnsorganene er nå fullt utviklet i babyens kropp og en penis eller klitoris vil begynne å dannes eksternt, selv om det på dette stadiet ennå ikke er mulig å identifisere babyens kjønn ved en ultralydsskanning.

Babyen begynner også å danne urin, som støtes ut i fostervannet. Vev fortsetter å bli til bein rundt hodet og i babyens lemmer.

Babyens fingre og tær har nå skilt seg, negler begynner å dannes og noe hår kan til og med vokse.

Babyens hode kan nå bevege seg og ansiktstrekk fortsetter å utvikle seg. På dette stadiet veier babyen rundt 25 gram.

Morens livmor utvider seg og endrer posisjon til å være over bekkenet. Andre trimester er vanligvis når en gravid kvinne begynner å føle seg mindre trøtt, og dette kan være et godt tidspunkt å vurdere øvelser med lav effekt som yoga, svømming eller turgåing.

Uke 14

Ved den 14. svangerskapsuken har babyens armer nesten den endelige relative lengden som de vil ha når babyen er født og nakken har mer definisjon.

Babyen har nå øyenbryn og kan kanskje rynke pannen, grimasere eller myse. På dette stadiet kan noen babyer til og med begynne å suge på tommelen.

Nyrene har begynt å virke og babyen kan føre væsken den svelger tilbake i fostervannet i form av urin. Røde blodlegemer dannes også i milten.

Morkaken støtter nå babyen fullt ut og gir den næringsstoffer, i tillegg til å produsere hormoner som er nødvendige for å støtte graviditeten.

Hos kvinnelige babyer begynner eggstokkfolliklene å dannes, og hos mannlige babyer begynner prostata å vises. Det vil være mulig å identifisere babyens kjønn denne uken eller i de kommende ukene.

Babyen er nå rundt 90 mm lang og veier rundt 40 gram. Morens livmor er nå omtrent på størrelse med en grapefrukt og fortsetter å vokse. Det kan trykke på blæren, noe som gjør det nødvendig å bruke toalettet oftere. [1]

Uke 15

Det er rundt uke 15 at babyen snart kan høre. Babyen kan være i stand til å høre dempete lyder fra omverdenen eller lyder fra morens fordøyelsessystem, hjerte eller stemme.

Babyens øyne er fortsatt lukket, men begynner å bli lysfølsomme og muligens i stand til å oppfatte sterkt lys utenfor morens mage.

Babyen vokser raskt og utvikler bein som snart vil bli synlig ved en ultralydsskanning.[3]

Uke 16

I uke 16 fortsetter babyens nervesystem å vokse og utvikle seg, slik at babyen kan foreta koordinerte lembevegelser.

Hendene kan nå danne en knyttneve og er også i stand til å nå og holde hverandre.

Det dannes nå både øyenvipper og øyenbryn, sammen med negler og tånegler, og et fint hår kalt lanugo dekker kroppen for å beskytte babyens sarte hud.

Dette håret har forsvunnet ettersom babyen er klar til å bli født, siden kroppen har nok fett til å gi isolasjon.

Øynene har begynt å bevege seg sakte og ørene har nesten nådd den posisjonen de vil være ved fødselen. Babyen er nå rundt 120 mm lang.

Mors kropp

Kvinner som har opplevd tretthet og kvalme vil sannsynligvis begynne å føle seg bedre rundt begynnelsen av andre trimester.

De kan begynne å føle en økning i sexlysten, muligens som følge av graviditetshormoner eller økt blodtilførsel til bekkenregionen, selv om det er helt normalt å ikke oppleve disse følelsene.

Når livmoren vokser og stiger oppover, vil moren merke at en liten kule utvikles i magen.[2]

Ved den fjerde måneden (16 uker) av svangerskapet, kan moren være i stand til å føle babyens første lette bevegelser, selv om det fortsatt er tidlige dager og mer vanlig at disse flagrende bevegelsene merkes senere.

 

Kilder

  1. www.mayoclinic.org/art-20046151
  2. www.bbc.co.uk/health/tools/pregnancy_calendar/week.shtml?week=14
  3. www.nhs.uk/pregnancy-weeks-13-14-15-16.aspx
  4. Graviditetstester Strips

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette