Uke 17

Baby:

Babyen din har nå doblet seg i vekt de siste to ukene. Fett begynner å dannes, og hjelper babyens varmeproduksjon og metabolisme. Lungene begynner å puste ut fostervann, og sirkulasjons- og urinsystemet fungerer. Hår på hodet, øyenbrynene og øyevippene fylles ut. Babyen din lager knyttnever og legger de små hendene til munnen. Hjertet deres slår sterkt og pumper 100 liter blod om dagen. Din aktive lille snur og ruller rundt! Hode mot hæl, den lille spiren din er lengden på et aspargesspyd — 7,75 tommer.

Mor til å være:

Du viser mer nå, med en typisk vektøkning på 5-10 pounds. Du kan også legge merke til at appetitten har vokst. Etter hvert som livmoren din vokser, kan du finne det vanskeligere å sove komfortabelt. Du kan begynne å føle at babyen din beveger seg hvis det ikke er din første graviditet. Vektøkning, hevelse og hormoner kan få føttene til å utvide seg. Du kan ha mer energi og føle deg som best de neste par ukene.

Ukens tips:

For å unngå å føle deg svimmel eller besvime, bytt stilling sakte, spesielt når du går fra liggende til sittende eller fra sittende til stående. Hvis du føler deg svimmel, sett deg ned og senk hodet, eller legg deg ned et øyeblikk.

Uke 18

Baby:

Babyens raske vekstspurt avtar, men refleksene slår inn. Babyen kan gjespe, strekke seg og lage ansiktsuttrykk, til og med rynke pannen. Smaksløkene begynner å utvikle seg og kan skille søtt fra bittert. Babyen vil suge hvis leppene strykes, og den kan svelge og til og med få hikke. Netthinnen er blitt følsom for lys, så hvis et sterkt lys skinner på magen din, vil babyen sannsynligvis bevege seg for å skjerme øynene. Små ører fungerer – babyen din kan nå høre lyder!

Mor:

Livmoren din, omtrent på størrelse med en cantaloupe, kan sannsynligvis kjennes rett under navlen. En ultralyd midt i svangerskapet kan utføres mellom nå og 22 uker for å vurdere babyens vekst og utvikling og for å bekrefte forfallsdatoen. Hvis babyen er i riktig posisjon, kan ultralyden vise om det er en gutt eller en jente. Hjertet ditt må jobbe 40 % til 50 % hardere nå for å støtte graviditeten. Du kan merke mer korsryggsmerter, spesielt på slutten av dagen. Legen din kan gjøre en vaginal ultralyd for å sjekke livmorhalsen din og plasseringen av morkaken. Du kan legge merke til en mørk linje som går fra navlen til kjønnsområdet. Sirkulasjonsendringer kan gjøre at du føler deg svimmel, så reis deg sakte.

Ukens tips:

Kan partneren din bli med deg på ultralyd? Det er en sjanse til å få det første glimtet av babyen din sammen.

Uke 19

Baby:

Babyens hud er i utvikling og gjennomsiktig, og ser rød ut fordi blodårene er synlige gjennom den. De viktigste luftveiene i babyens lunger, kalt bronkiolene, begynner å utvikle seg. Et kremhvitt beskyttende belegg, kalt vernix, begynner å utvikle seg på babyens hud. De neste 3 ukene er den beste tiden å se babyens deler med ultralyd. Babyen din, fra hode til hæl, er like lang som en aubergine – 9,25 tommer.

Mor:

Du kan begynne å føle spark, spesielt hvis dette ikke er din første baby. Ettersom babyen din fortsetter å vokse, kan det hende du føler noen smerter og smerter midt i svangerskapet nå – smerter i nedre del av magen, svimmelhet, halsbrann, forstoppelse, leggkramper, mild hevelse i ankler og føtter og ryggsmerter. Utvidede blodårer kan forårsake små, midlertidige røde merker (kalt spider nevi) i ansiktet, skuldrene og armene. Hevelse i slimhinnene kan forårsake tetthet og neseblod. I de fleste tilfeller har kvalmen og oppkastet avtatt.

Ukens tips:

Ta vare på deg selv! Prøv å ikke bli overtrøtt mens babyen vokser så raskt.

Uke 20

Baby:

Babyen din kan høre lyder nå – stemmen din, hjertet og magen som knurrer, i tillegg til lyder utenfor kroppen din. Babyen vil dekke for ørene med hendene hvis det kommer en høy lyd i nærheten av deg, og den kan til og med bli skremt og “hoppe”. Babyen beveger seg ofte også – vrir, snur, vrikker, slår og sparker. Hvis du har tvillinger, stimulerer de nesten hele tiden hverandre til å bevege seg. Babyen din sover nå og kan vekkes av støy og bevegelser. I denne alderen elsker babyen å putte føtter og tær i munnen! Fra topp til hæl, babyen din er lengden som en papaya – 10 tommer.

Vordende mor:

Gratulerer! Du er nær midten av svangerskapet.

Livmoren din er omtrent jevn med navlen. Hvis du har tvillinger, kan det være omtrent en tomme over det. Midjen din har stort sett forsvunnet. Du har sannsynligvis gått opp omtrent 33 % av svangerskapets vekt. Blæreinfeksjoner er mer sannsynlig fordi visse muskler i urinveiene slapper av. Det kan være lurt å starte Kegel-øvelser for å hjelpe med blærekontroll. Pusten din vil bli dypere og du kan svette mer enn vanlig fordi skjoldbruskkjertelen er mer aktiv. Blodvolumet ditt kan ha økt med 70 % nå.

Ukens tips:

Ryggsmerter? Pass på holdningen din. Sitt med en fotskammel eller bruk en ergonomisk stol, unngå å stå for lenge, sov med en liten pute under siden i midjen, og løft ting med bena i stedet for ryggen.

Hva skjer inni deg?

Hår begynner å vokse på babyens hode, og lanugo, et mykt fint hår, dekker skuldrene, ryggen og tinningene. Dette håret beskytter babyen din og faller vanligvis på slutten av babyens første uke av livet.

Babyens hud er dekket med et hvitaktig belegg kalt vernix caseosa. Dette “cheesy” stoffet, antatt å beskytte babyens hud mot langvarig eksponering for fostervannet, blir kastet rett før fødselen.

Du kan begynne å føle at babyen din beveger seg fordi den utvikler muskler og trener dem. Den bevegelsen kalles raskere.

Kilder:

Mayo Clinic.com: “Fosterutvikling: Hva skjer i løpet av andre trimester?”

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *