Hva er PCOS?

 • Årsaker
 • Symptomer
 • Helseeffekter
 • Diagnose
 • Graviditet og PCOS
 • Kosthold og livsstil
 • Medisinske behandlinger
 • Når du skal oppsøke lege

  Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som påvirker en kvinnes hormonnivå.

Kvinner med PCOS produserer høyere enn normale mengder mannlige hormoner. Denne hormonubalansen får kroppen til å hoppe over menstruasjoner og gjør det vanskeligere for dem å bli gravide.

PCOS forårsaker også hårvekst i ansikt og kropp, og skallethet. Og det kan bidra til langsiktige helseproblemer som diabetes og hjertesykdom.

P-piller og diabetesmedisiner (som bekjemper insulinresistens, et PCOS-symptom) kan bidra til å fikse hormonubalansen og forbedre symptomene.

Les videre for en titt på mulige årsaker til PCOS og dens mulige effekter på en kvinnes kropp.

Hva er PCOS?

PCOS er et problem med hormoner som påvirker kvinner i de fødende årene (i alderen 15 til 44). Mellom 2,2 og 26,7 prosent av kvinnene i denne aldersgruppen har PCOS (1, 2).

Mange kvinner har PCOS, men vet det ikke. I en studie hadde opptil 70 prosent av kvinnene med PCOS ikke blitt diagnostisert (2).

PCOS påvirker en kvinnes eggstokker, reproduktive organer som produserer østrogen og progesteron – hormoner som regulerer menstruasjonssyklusen. Eggstokkene produserer også en liten mengde mannlige hormoner kalt androgener.

Eggstokkene frigjør egg for å bli befruktet av en manns sæd. Frigjøring av et egg hver måned kalles eggløsning.

Follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH), som produseres i hypofysen, kontrollerer eggløsningen.

FSH stimulerer eggstokken til å produsere en follikkel – en sekk som inneholder et egg – og deretter trigger LH eggstokken til å frigjøre et modent egg.

PCOS er et «syndrom» eller en gruppe symptomer som påvirker eggstokkene og eggløsningen. Dens tre hovedtrekk er:

 • Cyster i eggstokkene
 • Høye nivåer av mannlige hormoner
 • Uregelmessige eller hoppet over menstruasjoner
 • Ved PCOS vokser mange små, væskefylte sekker inne i eggstokkene. Ordet «polycystisk» betyr «mange cyster.»

Disse sekkene er faktisk follikler, som hver inneholder et umodent egg. Eggene modnes aldri nok til å utløse eggløsning.

Mangelen på eggløsning endrer nivåene av østrogen, progesteron, FSH og LH. Progesteronnivået er lavere enn vanlig, mens androgennivået er høyere enn vanlig.

Ekstra mannlige hormoner forstyrrer menstruasjonssyklusen, slik at kvinner med PCOS får færre menstruasjoner enn vanlig.

PCOS er ikke en ny tilstand. Den italienske legen Antonio Vallisneri beskrev først symptomene deres i 1721 (3).

SAMMENDRAG

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) rammer opptil nesten 27 prosent av kvinnene i løpet av de fødende årene (4). Det involverer cyster i eggstokkene, høye nivåer av mannlige hormoner og uregelmessig menstruasjon.

 

Hva forårsaker det?

Leger vet ikke nøyaktig hva som forårsaker PCOS. De mener at høye nivåer av mannlige hormoner hindrer eggstokkene i å produsere hormoner og lage egg normalt.

Gener, insulinresistens og betennelse har alle vært knyttet til overflødig androgenproduksjon.

Gener

Studier viser at PCOS går i familier (5).

Det er sannsynlig at mange gener – ikke bare ett – bidrar til tilstanden (6).

Insulinresistens

Opptil 70 prosent av kvinnene med PCOS har insulinresistens, noe som betyr at cellene deres ikke kan bruke insulin riktig (7).

Insulin er et hormon bukspyttkjertelen produserer for å hjelpe kroppen til å bruke sukker fra mat for energi.

Når cellene ikke kan bruke insulin riktig, øker kroppens behov for insulin. Bukspyttkjertelen lager mer insulin for å kompensere. Ekstra insulin utløser eggstokkene til å produsere flere mannlige hormoner.

Fedme er en viktig årsak til insulinresistens. Både fedme og insulinresistens kan øke risikoen for diabetes type 2 (8).

Betennelse

Kvinner med PCOS har ofte økte nivåer av betennelse i kroppen. Overvekt kan også bidra til betennelse. Studier har koblet overflødig betennelse til høyere androgennivåer (9).

SAMMENDRAG

Leger vet ikke nøyaktig hva som forårsaker PCOS. De tror det stammer fra faktorer som gener, insulinresistens og høyere nivåer av betennelse i kroppen.

Vanlige symptomer på PCOS
Noen kvinner begynner å se symptomer rundt tidspunktet for deres første menstruasjon. Andre oppdager først at de har PCOS etter at de har gått opp mye i vekt eller de har hatt problemer med å bli gravid.

De vanligste PCOS-symptomene er:

Uregelmessige menstruasjoner. Mangel på eggløsning forhindrer at livmorslimhinnen faller ut hver måned. Noen kvinner med PCOS får færre enn åtte perioder i året eller ingen i det hele tatt (10).
Kraftig blødning. Livmorslimhinnen bygger seg opp over lengre tid, så menstruasjonene du får kan være tyngre enn normalt.
Hårvekst. Mer enn 70 prosent av kvinnene med denne tilstanden vokser hår i ansiktet og kroppen – inkludert på ryggen, magen og brystet (11). Overflødig hårvekst kalles hirsutisme.
Kviser. Mannlige hormoner kan gjøre huden fetere enn vanlig og forårsake utbrudd på områder som ansikt, bryst og øvre del av ryggen.
Vektøkning. Opptil 80 prosent av kvinnene med PCOS er overvektige eller har fedme (11).
Mannlig skallethet. Hår i hodebunnen blir tynnere og kan falle av.
Mørkgjøring av huden. Mørke flekker av huden kan dannes i kroppsfolder som de på halsen, i lysken og under brystene.
Hodepine. Hormonforandringer kan utløse hodepine hos noen kvinner.

SAMMENDRAG

PCOS kan forstyrre menstruasjonssyklusen, noe som fører til færre menstruasjoner. Akne, hårvekst, vektøkning og mørke hudflekker er andre symptomer på tilstanden.

 

Hvordan PCOS påvirker kroppen din?

Å ha høyere enn normalt androgennivåer kan påvirke fruktbarheten og andre aspekter av helsen din.

Infertilitet

For å bli gravid må du ha eggløsning. Kvinner som ikke har regelmessig eggløsning, slipper ikke så mange egg for å bli befruktet. PCOS er en av de viktigste årsakene til infertilitet hos kvinner (12).

Metabolsk syndrom

Opptil 80 prosent av kvinnene med PCOS er overvektige eller har fedme (13). Både fedme og PCOS øker risikoen for:

 • høyt blodsukker
 • høyt blodtrykk
 • lavt HDL «gode» kolesterol
 • høyt LDL «dårlig» kolesterol
  Sammen kalles disse faktorene metabolsk syndrom, og de øker risikoen for:
 • hjertesykdom
 • diabetes
 • slag

 

Søvnapne:

Denne tilstanden forårsaker gjentatte pustepauser i løpet av natten, som avbryter søvnen.

Søvnapné er mer vanlig hos kvinner som er overvektige – spesielt hvis de også har PCOS. Risikoen for søvnapné er 5 til 10 ganger høyere hos kvinner som har både fedme og PCOS enn hos de uten PCOS (14).

Livmorkreft

Under eggløsning faller livmorslimhinnen. Hvis du ikke har eggløsning hver måned, kan slimhinnen bygge seg opp.

En fortykket livmorslimhinne kan øke risikoen for endometriekreft (15).

Depresjon

Både hormonelle endringer og symptomer som uønsket hårvekst kan påvirke følelsene dine negativt. Mange med PCOS opplever etter hvert depresjon og angst (16).

SAMMENDRAG

Hormonubalanser kan påvirke en kvinnes helse på mange måter. PCOS kan øke risikoen for infertilitet, metabolsk syndrom, søvnapné, endometriekreft og depresjon.

Hvordan PCOS diagnostiseres

Leger diagnostiserer vanligvis PCOS hos kvinner som har minst to av disse tre symptomene (17):

 • Høye androgennivåer
 • Uregelmessige menstruasjonssykluser
 • Cyster i eggstokkene

Legen din bør også spørre om du har hatt symptomer som akne, ansikts- og kroppshårvekst og vektøkning.

En bekkenundersøkelse kan se etter eventuelle problemer med eggstokkene eller andre deler av forplantningskanalen. Under denne testen setter legen din hanskede fingre inn i skjeden din og sjekker for eventuelle vekster i eggstokkene eller livmoren.

Blodprøver sjekker for høyere enn normalt nivåer av mannlige hormoner.

Du kan også ta blodprøver for å sjekke kolesterol-, insulin- og triglyseridnivåene dine for å vurdere risikoen for relaterte tilstander som hjertesykdom og diabetes.

En ultralyd bruker lydbølger for å se etter unormale follikler og andre problemer med eggstokkene og livmoren.

SAMMENDRAG

Leger diagnostiserer PCOS hvis kvinner har minst to av tre hovedsymptomer – høye androgennivåer, uregelmessig menstruasjon og cyster i eggstokkene. En bekkenundersøkelse, blodprøver og ultralyd kan bekrefte diagnosen.

 

Graviditet og PCOS

PCOS avbryter den normale menstruasjonssyklusen og gjør det vanskeligere å bli gravid. Mellom 70 og 80 prosent av kvinnene med PCOS har fertilitetsproblemer (18).

Denne tilstanden kan også øke risikoen for graviditetskomplikasjoner.

Kvinner med PCOS har dobbelt så stor sannsynlighet som kvinner uten tilstand til å føde barnet sitt for tidlig. De har også større risiko for spontanabort, høyt blodtrykk og svangerskapsdiabetes (19).

Imidlertid kan kvinner med PCOS bli gravide ved å bruke fertilitetsbehandlinger som forbedrer eggløsningen. Å gå ned i vekt og senke blodsukkernivået kan forbedre sjansene dine for å ha en sunn graviditet.

SAMMENDRAG

PCOS kan gjøre det vanskeligere å bli gravid og øke risikoen for graviditetskomplikasjoner og spontanabort. Vekttap og andre behandlinger kan forbedre sjansene dine for å ha en sunn graviditet.

Kosthold og livsstilstips for å behandle PCOS
Behandling for PCOS starter vanligvis med livsstilsendringer som vekttap, kosthold og trening.

Å miste bare 5 til 10 prosent av kroppsvekten din kan bidra til å regulere menstruasjonssyklusen og forbedre PCOS-symptomer (11, 20). Vekttap kan også:

Forbedre kolesterolnivået
Lavere insulin
Redusere risikoen for hjertesykdom og diabetes
Enhver diett som hjelper deg å gå ned i vekt kan hjelpe tilstanden din. Noen dietter kan imidlertid ha fordeler fremfor andre.

Studier som sammenligner dietter for PCOS har funnet at lavkarbodietter er effektive både for vekttap og senking av insulinnivået.

En diett med lav glykemisk indeks (lav GI) som får mest karbohydrater fra frukt, grønnsaker og fullkorn bidrar til å regulere menstruasjonssyklusen bedre enn en vanlig diett for vekttap (21).

Noen få studier har funnet at 30 minutter med moderat intensitet trening minst 3 dager i uken kan hjelpe kvinner med PCOS å gå ned i vekt. Å gå ned i vekt med trening forbedrer også eggløsning og insulinnivå (22).

Trening er enda mer fordelaktig når det kombineres med et sunt kosthold. Kosthold pluss trening hjelper deg å gå ned mer i vekt enn noen av intervensjonene alene, og det reduserer risikoen for diabetes og hjertesykdom (23).

Det er noen bevis på at akupunktur kan hjelpe med å forbedre PCOS, men mer forskning er nødvendig (24).

SAMMENDRAG

PCOS-behandling starter med livsstilsendringer som kosthold og trening. Å miste bare 5 til 10 prosent av kroppsvekten din hvis du er overvektig kan bidra til å forbedre symptomene dine.

Vanlige medisinske behandlinger
P-piller og andre medisiner kan bidra til å regulere menstruasjonssyklusen og behandle PCOS-symptomer som hårvekst og akne.

Prevensjon

Å ta gestagen daglig kan:

Gjenopprette en normal hormonbalanse
Regulere eggløsning
Lindre symptomer som overflødig hårvekst
Beskytte mot endometriekreft
Disse hormonene kommer i en pille, plaster eller vaginal ring.

Metformin

Metformin (Glucophage, Fortamet) er et legemiddel som brukes til å behandle type 2 diabetes. Den behandler også PCOS ved å forbedre insulinnivået.

En studie fant at å ta metformin mens du gjør endringer i kosthold og trening forbedrer vekttap, senker blodsukkeret og gjenoppretter en normal menstruasjonssyklus bedre enn endringer i kosthold og trening alene (25).

Klomifen

Clomiphene (Clomid) er et fruktbarhetsmedisin som kan hjelpe kvinner med PCOS med å bli gravide.

Det er viktig å merke seg at når du diskuterer familieplanlegging, må du huske på at klomifen øker sjansene for tvillinger og andre flerfoldsfødsler (26).

Hårfjerningsmedisiner

Noen få behandlinger kan bidra til å bli kvitt uønsket hår eller stoppe det fra å vokse.

Eflornithin (Vaniqa) krem ​​er et reseptbelagt legemiddel som bremser hårveksten. Hårfjerning med laser og elektrolyse kan bli kvitt uønsket hår i ansiktet og kroppen.

Kirurgi

Kirurgi kan være et alternativ for å forbedre fruktbarheten hvis andre behandlinger ikke virker. Ovarieboring er en prosedyre som lager små hull i eggstokken med en laser eller tynn oppvarmet nål for å gjenopprette normal eggløsning.

SAMMENDRAG

P-piller og diabetesmedisinen metformin kan bidra til å bringe tilbake en normal menstruasjonssyklus. Clomiphene og kirurgi forbedrer fruktbarheten hos kvinner med PCOS. Hårfjerningsmedisiner kan hjelpe kvinner med å fjerne uønsket hår.

Når du skal oppsøke lege
Se legen din hvis:

Du har uteblitt menstruasjon, og du er ikke gravid.
Du har symptomer på PCOS, som hårvekst i ansiktet og på kroppen.
Du har prøvd å bli gravid i mer enn 12 måneder, men har ikke lyktes.
Du har symptomer på diabetes, for eksempel overdreven tørste eller sult, tåkesyn eller uforklarlig vekttap.
Hvis menstruasjonen din allerede er uregelmessig eller fraværende og du prøver å bli gravid, ikke vent i 12 måneder med å se en spesialist for å bli evaluert (27).

Husk også at hvis du ikke ønsker å bli gravid, er uregelmessige eller manglende menstruasjoner ikke prevensjon i seg selv.

Det kan fortsatt være mulig å bli gravid selv under disse forholdene. Det er best å bruke prevensjon i dette tilfellet selv om du har PCOS.

Hvis du har PCOS, planlegg regelmessige besøk hos primærlegen din. Du trenger regelmessige tester for å se etter diabetes, høyt blodtrykk og andre mulige komplikasjoner.

Hvis du er bekymret for PCOS og ikke allerede har en endokrinolog, kan du se leger i ditt område gjennom Healthline FindCare-verktøyet.

SAMMENDRAG

Se legen din hvis kroppen din har hoppet over menstruasjon, eller du har andre PCOS-symptomer som hårvekst i ansiktet eller på kroppen. Oppsøk også lege hvis du har forsøkt å bli gravid i 12 måneder eller mer uten å lykkes.

Bunnlinjen

PCOS kan forstyrre en kvinnes menstruasjonssyklus og gjøre det vanskeligere å bli gravid. Høye nivåer av mannlige hormoner fører også til uønskede symptomer som hårvekst i ansiktet og på kroppen.

Livsstilsintervensjoner er de første behandlingene leger anbefaler for PCOS, og de fungerer ofte bra.

Vekttap kan behandle PCOS-symptomer og forbedre sjansene for å bli gravid. Kosthold og aerob trening er to effektive måter å gå ned i vekt på.

Medisiner er et alternativ hvis livsstilsendringer ikke virker. P-piller og metformin kan både gjenopprette mer normale menstruasjonssykluser og lindre PCOS-symptomer.

Vurdert av Lege Shavinder Kuar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette