Femara (Letrozol) for infertilitet, eggløsningsproblemer og PCOS-behandling

Hva er Femara – Letrozol?

Femara (generisk navn er letrozol) er et oralt legemiddel som kan være en effektiv fertilitetsbehandling for kvinner med eggløsningsproblemer, eller for de med uforklarlig infertilitet.

Denne medisinen er i en klasse med stoff som kalles aromatasehemmere. Femara har hovedsakelig blitt brukt til å behandle visse tilfeller av brystkreft.

Denne siden handler om bruk av Femara for infertilitet

Hvordan brukes Femara og Letrozol som et fertilitetsmiddel?

Femara for å indusere eggløsning
Når enzymet aromatase hemmes av letrozol-medisinen, undertrykkes østrogennivået hos unge kvinner. Dette resulterer i at hjernen og hypofysen øker produksjonen av FSH (follikkelstimulerende hormon).

Hos kvinner som har polycystisk ovariesyndrom eller anovulasjon (et problem med eggløsning) kan økningen i FSH-hormon resultere i utvikling av en moden follikkel i eggstokken og eggløsning av et egg. Leger kaller denne prosessen “induksjon av eggløsning”.

-Femara for å øke graviditetssjansene hos kvinner med eggløsning
-Hos kvinner som allerede har eggløsning på egen hånd, kan behandling med Femara resultere i utvikling av flere follikler og frigjøring av flere egg.

Frigjøring av flere egg kan øke sjansene for graviditet sammenlignet med frigjøring av et enkelt egg med en naturlig menstruasjonssyklus
Leger omtaler prosessen med å stimulere eggløsning av flere follikler og egg som superovulasjon, eller kontrollert ovariehyperstimulering.
Femara for å behandle infertilitet etter at Clomid-forsøk mislyktes – Femara vs. Clomid

Clomid (merkenavn) eller klomifensitrat (generisk navn) er en oral medisin som ofte brukes for å stimulere eggløsning hos kvinner som ikke har eggløsning av seg selv. Femara har noen ganger blitt brukt hos disse kvinnene som et alternativ til klomifen.

  • Noen kvinner vil ikke svare på Clomid i det hele tatt.
  • Letrozol kan indusere eggløsning hos noen av disse kvinnene.
  • Kvinner som har eggløsning med Clomid kan fortsatt aldri bli gravide med det.
  • Noen av disse kvinnene vil bli gravide med letrozol
  • Det kan være ubehagelige bivirkninger med Clomid som får kvinner til å slutte å ta det
  • Dette kan være en grunn til å bruke Femara i stedet for Clomid

Femara og graviditet – suksessrater ved å bruke Femara og Letrozol

Månedlige sjanser for å bli gravid ved bruk av letrozol er omtrent de samme som ved bruk av Clomid.

Mye vil avhenge av alderen til den kvinnelige partneren og av statusen til egglederne og hannens sædkvalitet.

Høyere suksess for kvinner som ikke har eggløsning på egen hånd

Med følgende forhold kan vi forvente omtrent 15 % per måned for en sjanse til å bli gravid med Femara:

Ingen andre fertilitetsproblemer er tilstede
Den kvinnelige partneren er under 35 år
Vi oppnår eggløsning med letrozol hos en kvinne som ikke hadde eggløsning
Lavere suksess for uforklarlig fruktbarhet hos kvinner med eggløsning

Når det brukes til uforklarlig infertilitet hos en kvinne som har regelmessig eggløsning på egen hånd, er forventningene til suksess betydelig lavere enn det.

Femara og IUI

Enten det brukes i uforklarlig infertilitet, eller for å indusere eggløsning, vil det å legge til intrauterin inseminasjon (IUI) og Femara sammen forbedre sjansene for graviditet betydelig.

IUI suksessrater

Femara og Letrozol Dosering

Den vanligste dosen av Femara er 2,5 mg per dag på dagene fem til ni av menstruasjonssyklusen
Noen ganger gis det i høyere doser på 5 mg eller 7,5 mg per dag
Risikoer og bivirkninger av Femara

Rapport om høyere forekomst av fødselsskader

Mange leger vil ikke foreskrive letrozol på grunn av bekymringer fra en rapport fra 2005 fra noen kanadiske fertilitetsleger som antyder en mulig høyere forekomst av fødselsdefekter i svangerskap ved bruk av letrozol.

Denne studien var fra en liten gruppe av svangerskap, og studien har blitt sterkt kritisert for å ha et feilaktig design
Femara er kjent for å ha en kort halveringstid i blodet og gis tidlig i menstruasjonssyklusen – flere dager før et befruktet embryo er tilstede.
Det antas at stoffet har fjernet fra systemet før egget er befruktet. Derfor er det forvirrende hvordan stoffet kan forårsake fødselsskader.
Produsenten av letrozol sendte en advarsel til leger og sa at det er rapportert fødselsskader hos barn født etter at mødre tok Femara. Dette kan ha vært på grunn av ansvarsbekymringer (advokater og økonomisk risiko for et legemiddelfirma) snarere enn ekte vitenskap.
Produsenten av stoffet har tilsynelatende ikke søkt om FDA-godkjenning for å bruke det mot infertilitet. Imidlertid bruker leger ofte medisiner på en “off label” måte. Når off label-bruken er sikker og effektiv, er den helt legitim.
Er Femara foreskrevet av fertilitetsspesialister?

Noen fertilitetsspesialister eller gynekologer vil ikke foreskrive Femara

Andre vil bruke det – etter å ha forklart til pasienten at det har vært bekymringer angående potensialet for økte forekomster av fødselsdefekter.

Vurdert av Advanced Fertility Center of Chicago > Pasientutdanning > Fertilitetsmedisiner > Femara (Letrozol) for infertilitet, eggløsningsproblemer og PCOS-behandling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette