Hva er fertilitetstesting og infertilitetsdiagnose for kvinner?

En kvinne bør vurdere fertilitetstesting hvis hun aktivt har forsøkt å bli gravid, ved å ha ubeskyttet samleie på regelmessig basis med partneren sin, i mer enn ett år. Hvis en kvinne er 35 år eller eldre, bør hun vurdere fruktbarhetstesting etter seks måneders forsøk på å bli gravid. Ifølge American Society for Reproductive Medicine påvirker infertilitet menn og kvinner likt, så begge partnere bør testes.
Fertilitetstester for kvinner hjelper til med å identifisere årsaken(e) til infertilitet, slik at tilstanden kan behandles riktig og paret kan ha den beste sjansen til å bli gravid. Fertilitetstester for kvinner involverer ofte:
Sykehistoriediskusjon, spesielt for å se etter eggløsning eller problemer med menstruasjonssyklusen
Blodprøver for å sjekke hormonnivåer og eggstokkreserve (antall potensielle egg som er igjen i en kvinnes eggstokker).

Bekkenundersøkelse

Minimalt invasive prosedyrer, som ultralydavbildning (sonogram) og kirurgi, for å se etter strukturelle årsaker til infertilitet

Fertilitetstesting og diagnose for kvinner med et øyeblikk

Hvis en kvinne ikke er i stand til å bli gravid etter mer enn ett års forsøk, eller hvis hun har en eksisterende infertilitetstilstand, bør hun vurdere fruktbarhetstesting.
Fordi alder kan påvirke en kvinnes fruktbarhet, bør kvinner i alderen 35 år eller eldre vurdere fruktbarhetstesting hvis de ikke er i stand til å bli gravide etter seks måneders forsøk.
Fertilitetstesting for å diagnostisere årsaken til infertilitet hos kvinner kan innebære diskusjon av sykehistorie, blodprøver og minimalt invasive prosedyrer.
Når testing ikke klarer å identifisere en spesifikk årsak, er diagnosen “uforklarlig infertilitet”, som påvirker omtrent 15 til 30 prosent av infertile par, ifølge National Institutes of Health.

Hvem bør vurdere fertilitetstesting?

I tillegg til kvinner som ikke kan bli gravide i et år (seks måneder hvis over 35 år), bør kvinner med følgende tilstander vurdere fruktbarhetstesting:
Diagnostiserte reproduktive systemproblemer i egglederne, eggstokkene eller livmoren
Menstruasjon som er tung, uregelmessig (mer enn 35 dager mellom menstruasjonene), eller fraværende
Gjentatte spontanaborter
Anamnese med bekkenbetennelsessykdom, bekkensmerter eller endometriose
Partner med mistenkt eller identifisert mannlig infertilitet

Sykehistorievurdering

Ved det første besøket vil fertilitetsspesialisten stille spørsmål om kvinnens helse og seksuelle historie. Å lære om pasientens historie er en viktig del av hvordan legen diagnostiserer årsaken til infertilitet. For eksempel kan legen få vite om en tidligere seksuelt overførbar infeksjon eller sjeldne eggløsninger/menstruasjoner som kan være årsaken til infertilitet. Den første avtalen vil gi legen informasjon for å avgjøre om ytterligere testing bør utføres

Sonogram (ultralyd)

Etter den første konsultasjonen, kan fertilitetsspesialisten utføre et sonogram (bilde produsert av ultralyd ekko) av kvinnens bekkenområde for å fastslå eventuelle problemer som påvirker hennes fruktbarhet. Bekkenultralyden kan diagnostisere slike problemer som en unormalt formet livmor eller cyster i eggstokkene.

Hormonblodprøver

Blodprøver utføres på forskjellige tidspunkter i løpet av en kvinnes menstruasjonssyklus for å måle hormonnivået i blodet. For at et egg skal nå modning og eggstokkene skal frigjøre et egg, må en kvinne ha balansert hormonnivå. Legen som utfører blodhormontesten vil avgjøre om kvinnen produserer egg av høy kvalitet og om hjernen sender hormonelle signaler til eggstokkene på riktig måte. En evaluering for follikkelstimulerende hormon (FSH) nivåer trukket på syklusdag tre (tre dager etter at en kvinnes menstruasjon starter) er en vanlig test for kvinner. Andre mulige blodprøver for hormoner inkluderer anti-Müllerian hormon (AMH) og østradiol.

Ovarial reservetest

Testing for eggstokkreserve vurderer det potensielle antallet egg en kvinne har i eggstokkene. Ovarial reservetesting kan innebære en ultralyd eller blodprøver.
Disse testene anbefales hvis en kvinne har høy risiko for å ha en utarmet eggstokkreserve. Disse risikoene inkluderer:
Uavklart infertilitetsdiagnose
Alder 35 eller eldre
Familiehistorie med tidlig overgangsalder
Tidligere reproduktiv kirurgi
Har bare en eggstokk
Tidligere gonadotropin ovariestimulering
Tidligere behandling med giftige midler som kjemoterapi

Laparoskopi

Laparoskopi er en minimalt invasiv operasjon der legen setter inn et kamera og små kirurgiske instrumenter i bukhulen gjennom et lite snitt i navlen. Laparoskopisk kirurgi brukes til å evaluere og behandle endometriose og for å fjerne livmorfibromer, ovariecyster og arrvev.

Sonohysterogram

Sonohysterogram bruker en saltvannsløsning for å fylle livmorhulen og en transvaginal ultralyd for å lage et klart bilde av livmoren. Prosedyren hjelper til med å diagnostisere livmorlesjoner og uregelmessige vekster, inkludert myom eller polypper.

Hysterosalpingogram

Et hysterosalpingogram er en prosedyre som bruker et røntgenbilde av en kvinnes eggledere og livmor. Fertilitetsspesialisten vil sette inn et kateter (liten slange) som inneholder fargestoff i livmorhalsen som vil hjelpe strukturen til livmoren og egglederne vises på røntgen. Denne prosedyren kan bidra til å lokalisere hindringer i egglederne eller livmorhulen, som polypper og myom, og oppdage en uvanlig formet livmor.

Hysteroskopi

Denne minimalt invasive kirurgiske metoden for å se og diagnostisere polypper og myomer i livmoren involverer et lite kamera satt inn i livmorhalsen. Hysteroskopi kan også brukes til å reparere abnormiteter i livmorhulen, som polypper, myom, livmorskillevegger (delt livmor) og arrvev inne i livmorhulen.

Ultralyd

En ikke-invasiv måte å undersøke en kvinnes reproduktive system, en ultralyd hjelper med å diagnostisere anatomiske problemer som livmorfibroider og ovariecyster. Ved Women & Infants Fertility Center vil denne prosedyren oftest utføres transvaginalt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *