Alle kvinner som ønsker å bli gravide trenger progesteron for å hjelpe livmoren med å forberede seg på og opprettholde en graviditet. Les nedenfor for å lære mer om den viktige sammenhengen mellom progesteron og hvordan det påvirker både fruktbarhet og graviditet.

 

Hvorfor bør jeg bry meg om progesteron?

Fordi det er litt av en stor sak, og det er derfor: Progesteron, også referert til som «graviditetshormonet», er et vanlig kvinnelig hormon som finnes naturlig i en kvinnes kropp. Det skjer også spiller en viktig rolle for både før og under en graviditet. Når en fertilitetsundersøkelse foreslås, er det to hovedkjønnshormoner som en tilsynsførende medisinsk leverandør vil se test: østrogen og progesteron.

Progesteron (som et foreskrevet hormontilskudd) er ofte nødvendig under Assisted Reproductive Technology (ART) prosedyrer, for eksempel in vitro fertilisering (IVF). Delvis fordi medisinene du kan bruke under disse prosedyrene kan undertrykke kroppens evne til å produsere progesteron. Visse prosedyrer kan til og med utilsiktet fjerne progesteronproduserende celler fra eggstokkene dine.

Noen ganger er det andre grunner til å bruke progesterontilskudd, for eksempel liten eller ingen progesteronproduksjon fra eggstokkene eller dårlig utviklede follikler som ikke skiller ut nok progesteron til å utvikle livmorslimhinnen.

Poenget er dette – alle kvinner som ønsker å bli gravide trenger progesteron for å hjelpe livmoren deres med å forberede seg på og opprettholde en graviditet. Les nedenfor for å lære mer om den viktige sammenhengen mellom progesteron og hvordan det påvirker både fruktbarhet og graviditet.

 

Før graviditeten:

Rollen til progesteron i den generelle fruktbarhetshelsen er at det hjelper til med å forberede livmoren for graviditet. Etter eggløsningen begynner eggstokkene å produsere progesteron som trengs av livmoren. Progesteron får livmorslimhinnen eller endometriet til å tykne. Det overordnede målet er å ha en tykk slimhinne som vil bidra til å skape et ideelt støttende miljø i livmoren for et befruktet egg/embryo.

Under graviditeten:

Rollen til progesteron i den generelle fruktbarhetshelsen er at det hjelper til med å forberede livmoren for graviditet. Etter eggløsningen begynner eggstokkene å produsere progesteron som trengs av livmoren. Progesteron får livmorslimhinnen eller endometriet til å tykne. Det overordnede målet er å ha en tykk slimhinne som vil bidra til å skape et ideelt støttende miljø i livmoren for et befruktet egg/embryo.

De forskjellige formene for progesteron

Ikke alle former for progesteron er skapt like. Det er flere typer progesteron tilgjengelig, inkludert vaginale produkter som leverer progesteron direkte til livmoren.

 

De forskjellige skjemaene inkluderer følgende:

Vaginal gel:

Brukes en gang daglig for progesterontilskudd
Unik – det eneste FDA-godkjente progesteronet én gang daglig for ART i opptil 12 uker av svangerskapet
Det eneste FDA-godkjente progesteronet for erstatning for donoreggmottakere og frosne embryooverføringer
Over et tiår med erfaring og over 40 millioner doser foreskrevet
I studier der pasientens preferanse ble målt, foretrakk et flertall av kvinner gelen for komfort og bekvemmelighet fremfor andre progesteronformuleringer
Noe utslipp rapportert under bruk

Vaginale stikkpiller:

Sammensatt hos spesialfarmasøyter
Voksbasert
Mye brukt, men ikke FDA-godkjent
Brukes 2 til 3 ganger om dagen
Lekkasje kan være rotete
Vaginale innlegg:

Designet for vaginal bruk

FDA-godkjent for progesterontilskudd, men ikke for progesteronerstatning
Effektiv hos kvinner under 35 år; ingen etablerte resultater hos kvinner over 35 år
Brukes 2 til 3 ganger om dagen
Progesteron orale kapsler, brukt vaginalt:

Ikke formulert eller FDA-godkjent for vaginal bruk
Færre bivirkninger når kapsler brukes vaginalt i stedet for oralt
Brukes opptil 3 ganger om dagen
Injeksjoner:

En oljebasert løsning (noen ganger kalt progesteron i olje)
Bredt brukt; den eldste, mest etablerte metoden for progesterontilførsel
Sprøytes inn i baken en gang daglig
Krever lang, tykk nål for å trenge gjennom lag med hud og fett
Vanskelig å administrere selv
Injeksjoner kan være smertefulle
Hudreaksjoner er vanlige

Hvilket kosttilskudd som er riktig for deg:

Dette er en avgjørelse som du og helsepersonell kan ta sammen. Progesteron er en viktig del av infertilitetsbehandling fordi det støtter implantasjon og graviditet. Helsepersonell har ofte en preferanse for hvilken form for progesteron de foreskriver for infertilitetsbehandling. Deres preferanse er generelt basert på deres erfaring med de ulike metodene. Men pasientens bekvemmelighet og forespørsel er også viktige hensyn.

De fleste kvinner foretrekker en progesteronformulering som er enkel, praktisk og komfortabel. Så sørg for å diskutere alternativene dine med helsepersonell.

 

Innlegget er vurdert av lege Shvinder kaur i 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette