PROGESTERONBEHANDLING FOR Å FORHINDRE FORTIDIG FØDSEL

VIKTIGE PUNKTER
Progesteron er et hormon som hjelper livmoren til å vokse under graviditet og hindrer den i å trekke seg sammen.

Behandling med progesteron under graviditet kan hjelpe noen mennesker med å redusere risikoen for for tidlig fødsel.

Hvis du har kort livmorhals, kan behandling med vaginal progesterongel bidra til å forhindre for tidlig fødsel.

Hvis du hadde en spontan for tidlig fødsel tidligere og var gravid med bare én baby, kan 17P-skudd bidra til å forhindre en ny for tidlig fødsel.

Snakk med helsepersonell om progesteronbehandling er riktig for deg.

 

Hva er progesteron?

Progesteron er et hormon. Hormoner er kjemikalier laget av kroppen.

Progesteron hjelper livmoren (livmoren) til å vokse under svangerskapet og forhindrer at den får sammentrekninger. Hvis du har sammentrekninger tidlig i svangerskapet, kan det føre til spontanabort. Dette er tap av en graviditet før 20 uker av svangerskapet. I senere svangerskap hjelper progesteron brystene dine til å bli klare til å lage morsmelk. Det hjelper også lungene til å jobbe hardere for å gi oksygen til den voksende babyen din.

Behandling med progesteron under graviditet kan bidra til å redusere risikoen for for tidlig fødsel blant visse personer. Prematur fødsel er fødsel som skjer for tidlig, før 37 uker av svangerskapet. Premature babyer kan trenge å bli på sykehuset lenger eller kan ha flere helseproblemer enn babyer født på full sikt. Full termin betyr at babyen din er født mellom 37 uker og 40 uker av svangerskapet.

Det finnes to typer progesteronbehandling:

Vaginalt progesteron kan bidra til å redusere risikoen for for tidlig fødsel hvis du har kort livmorhals og er gravid med bare en baby.

Progesteronsprøyter kan bidra til å redusere risikoen for for tidlig fødsel hvis du er gravid med bare en baby og hvis du har hatt en baby som ble født tidlig i fortiden.

Hvis du er gravid med mer enn én baby (tvillinger, trillinger eller flere), er ikke progesteronbehandling noe for deg.

Snakk med helsepersonell for å finne ut om progesteronbehandling er riktig for deg.

Hva er kort livmorhals?

Livmorhalsen er den delen av livmoren din som åpnes og forkortes under fødselen. Disse endringene gjør at livmorhalsen din blir tynnere og mykere slik at babyen kan passere gjennom fødselskanalen under fødselen.

Livmorhalsen din er kort hvis den er mindre enn 2 centimeter (20 millimeter) lang. Hvis du har kort livmorhals, kan den åpne seg for tidlig før babyen er klar til å bli født. Når livmorhalsen din åpner seg for tidlig, er det kjent som livmorhalsinsuffisiens eller inkompetent livmorhals. Hvis du har kort livmorhals, har du en 1-i-2 sjanse (50 prosent) for å få en for tidlig fødsel.

Din helsepersonell kan oppdage at du har en kort livmorhals under en ultralyd. Spør leverandøren din om å ta en ultralyd for å se etter kort livmorhals.

Hva er vaginalt progesteron?

Vaginalt progesteron kan bidra til å forhindre for tidlig fødsel, men bare hvis begge disse beskriver deg:

  • Du har kort livmorhals.
  • Du er gravid med bare en baby.
  • Hvis begge disse beskriver deg, kan leverandøren din gi deg en resept på vaginalt progesteron. Den kommer som en gel, en stikkpille eller en kapsel. Du bruker en applikator som ser ut som en tampong for å legge progesteronet i skjeden hver dag. Du kan starte behandlingen før eller inntil 24 uker av svangerskapet, og fortsette den til like før 37 uker. Vaginalt progesteron kan forårsake mild hudirritasjon. Forskning har ikke vist at vaginalt progesteron forårsaker alvorlige bivirkninger for deg eller babyen din.
  • Forskning tyder på at vaginalt progesteron ikke er nyttig for å utsette graviditet for personer som:

Er gravid med mer enn en baby

  • Har prematur prematur ruptur av membraner
  • Har en positiv føtal fibronektintest
  • Hadde en episode med prematur fødsel som ble stoppet vellykket

Hva er progesteronsprøyter?

Progesteronskudd er en slags progesteron kalt 17 alfa-hydroksyprogesteronkaproat (også kalt 17P, eller Makena). Sprøytene kan gis til gravide som:

Hadde en tidligere spontan for tidlig fødsel da jeg var gravid med bare en baby. Spontant betyr at fødselen startet av seg selv, uten medikamenter eller andre metoder. Eller sekken rundt babyen brøt tidlig og forårsaket fødsel.
Er gravid med bare en baby.
Ikke ha leversykdom, ubehandlet høyt blodtrykk eller en type kreft som er følsom for hormoner.
Hvis disse beskriver deg, kan leverandøren din foreskrive progesteronsprøyter. Du begynner skuddene mellom 16 og 24 uker av svangerskapet, og du får et skudd hver uke frem til 37 uker.

Din helseforsikring eller statlige Medicaid-program kan bidra til å betale for skuddene. I noen stater kan du kanskje få en slags 17P fra spesialapoteker.

Selv om du får progesteronsprøyter, virker de ikke alltid for å forhindre en ny for tidlig fødsel. De reduserer ikke sjansene dine for å føde tidlig hvis du er gravid med mer enn én baby. Og de reduserer ikke sjansene dine for å føde tidlig hvis den forrige premature fødselen ikke var spontan.

Snakk med leverandøren din om sikkerhet og bivirkninger av progesteronsprøyter. Du kan ha noe ubehag der skuddet ble gitt. 17P er trygt for babyen din.

Sist vurdert: desember 2020 av Lege Stein O S 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

WhatsApp oss
Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette