Intro

Manglende menstruasjon er et av de første tegnene på at du kan være gravid. Du kan ta en graviditetstest hjemme så snart som mulig. Hvis du har veldig tidlige graviditetssymptomer, for eksempel implantasjonsblødning, kan du til og med ta en graviditetstest hjemme før din første uteblitt menstruasjon.

Noen graviditetstester er mer følsomme enn andre og kan nøyaktig oppdage en graviditet flere dager før en uteblitt menstruasjon. Men etter å ha tatt en hjemmetest, kan spenningen din bli til forvirring når du legger merke til en svak positiv linje.

Med noen hjemmegraviditetstester betyr en linje at testen er negativ og at du ikke er gravid, og to linjer betyr at testen er positiv og at du er gravid. En svak positiv linje i resultatvinduet kan derimot få deg til å klø deg i hodet.

En svak positiv linje er ikke uvanlig, og det er noen mulige forklaringer.

Du er gravid

 

Bildet lånt fra Pintrest.

Hvis du tar en graviditetstest hjemme og resultatene avslører en svak positiv linje, er det en stor mulighet for at du er gravid. Noen kvinner ser en tydelig tydelig positiv linje etter å ha tatt en hjemmetest. Men i andre tilfeller virker den positive linjen falmet. I disse tilfellene kan en svak positiv være forårsaket av lave nivåer av graviditetshormonet humant koriongonadotropin (hCG).

Så snart du blir gravid, begynner kroppen å produsere hCG. Hormonnivået øker etter hvert som svangerskapet utvikler seg. Hjemmegraviditetstester er laget for å oppdage dette hormonet. Hvis hCG er tilstede i urinen din, vil du ha et positivt testresultat. Det er viktig å merke seg at jo mer hCG i systemet ditt, desto lettere er det å se og lese en positiv linje på en hjemmetest.

Noen kvinner tar en graviditetstest hjemme tidlig i svangerskapet. De tar dem ofte før eller kort tid etter deres første uteblitt menstruasjon. Selv om hCG er tilstede i urinen deres, har de et lavere nivå av hormonet, noe som resulterer i en positiv graviditetstest med en svak linje. Disse kvinnene er gravide, men de er ikke langt på vei i svangerskapet.

Du er ikke gravid: Fordampningslinje

Å ta en graviditetstest hjemme og få en svak positiv linje betyr ikke alltid at du er gravid. Noen ganger er det som ser ut til å være en positiv linje faktisk en fordampningslinje. Disse misvisende linjene kan vises i resultatvinduet når urinen fordamper fra pinnen. Hvis det oppstår en svak fordampningslinje på graviditetstesten hjemme, kan du feilaktig tro at du er gravid.

Det kan være vanskelig å avgjøre om en svak linje er et positivt resultat eller en fordampningslinje. Den primære forskjellen er at fordampningslinjer vises i testvinduet flere minutter etter anbefalt tid for kontroll av testresultatene.

Hvis du tar en graviditetstest hjemme, er det viktig å lese og følge instruksjonene nøye. Pakken vil fortelle deg når du skal sjekke testresultatene dine, som kan være innen tre til fem minutter, avhengig av produsenten.

Hvis du sjekker resultatene innen den anbefalte tidsrammen og ser en svak positiv linje, er du mest sannsynlig gravid. På den annen side, hvis du savner vinduet for å sjekke resultatene og du ikke sjekker testen før 10 minutter senere, kan en svak linje være en fordampningslinje, noe som betyr at du ikke er gravid.

Hvis det er noen forvirring om en svak linje er en positiv linje eller en fordampningslinje, ta testen på nytt. Hvis mulig, vent to eller tre dager før du tar en ny. Hvis du er gravid, gir dette kroppen din ekstra tid til å produsere mer av graviditetshormonet, noe som kan resultere i en klar, ubestridelig positiv linje.

Det hjelper også å ta graviditetstesten hjemme om morgenen. Jo mindre fortynnet urinen din er, jo bedre. Pass på at du sjekker resultatene innenfor riktig tidsramme for å unngå å forveksle en fordampningslinje med en positiv linje.

Du var gravid: Tidlig graviditetstap

Dessverre kan en svak positiv linje også være et tegn på en veldig tidlig spontanabort, noen ganger kalt en kjemisk graviditet, som inntreffer i løpet av de første 12 ukene av en graviditet, ofte mye tidligere.

Hvis du tar en graviditetstest hjemme etter en spontanabort, kan testen avsløre en svak positiv linje. Dette er fordi kroppen din kan ha gjenværende graviditetshormon i systemet, selv om du ikke lenger venter.

Du kan oppleve blødninger som ligner din menstruasjonssyklus og lette kramper. Blødning kan oppstå rundt det tidspunktet du forventer din neste menstruasjon, så du kan aldri vite om den tidlige spontanaborten. Men hvis du tar en graviditetstest hjemme mens du blør og resultatene viser en svak positiv linje, kan du ha hatt et svangerskapstap.

Det er ingen spesifikk behandling, men du kan snakke med legen din hvis du mistenker spontanabort.

Tap av tidlig graviditet er ikke uvanlig og forekommer i omtrent 50 til 75 prosent av alle spontanaborter. Disse spontanabortene skyldes ofte abnormiteter i et befruktet egg.

Den gode nyheten er at kvinner som har hatt et veldig tidlig svangerskapstap, ikke nødvendigvis har problemer med å bli gravid på et senere tidspunkt. Mange kvinner får etter hvert friske babyer.

Neste skritt

Hvis du er usikker på om en svak strek på en graviditetstest er et positivt resultat, ta en ny hjemmetest om et par dager, eller avtal en time med legen din for en graviditetstest på kontoret. Legen din kan ta en urin- eller blodprøve og mer nøyaktig avgjøre om en graviditet har oppstått. Hvis du tror du hadde en veldig tidlig spontanabort, gi beskjed til legen din.

Teksten vurdert av Lege Stein Ved universitet sykehus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette