Oversikt:

Svangerskapsdiabetes er diabetes diagnostisert for første gang under svangerskapet (drektighet). Som andre typer diabetes påvirker svangerskapsdiabetes hvordan cellene dine bruker sukker (glukose). Svangerskapsdiabetes forårsaker høyt blodsukker som kan påvirke graviditeten og babyens helse.

Selv om enhver graviditetskomplikasjon er bekymrende, er det gode nyheter. Under graviditet kan du bidra til å kontrollere svangerskapsdiabetes ved å spise sunn mat, trene og om nødvendig ta medisiner. Kontroll av blodsukkeret kan holde deg og babyen din sunn og forhindre en vanskelig fødsel.

Hvis du har svangerskapsdiabetes under graviditet, vil blodsukkeret vanligvis gå tilbake til sitt vanlige nivå like etter fødselen. Men hvis du har hatt svangerskapsdiabetes, har du høyere risiko for å få diabetes type 2. Du må testes for endringer i blodsukkeret oftere.

Symptomer

Mesteparten av tiden forårsaker svangerskapsdiabetes ikke merkbare tegn eller symptomer. Økt tørste og hyppigere vannlating er mulige symptomer.

Når du skal oppsøke lege

Hvis mulig, søk helsehjelp tidlig – når du først tenker på å prøve å bli gravid – slik at helsepersonell kan sjekke risikoen for svangerskapsdiabetes sammen med din generelle velvære. Når du er gravid, vil helsepersonell sjekke deg for svangerskapsdiabetes som en del av svangerskapsomsorgen.

Hvis du utvikler svangerskapsdiabetes, kan det hende du trenger kontroller oftere. Disse vil mest sannsynlig skje i løpet av de siste tre månedene av svangerskapet, når helsepersonell vil overvåke blodsukkernivået og babyens helse.

Fører til

Forskere vet ennå ikke hvorfor noen kvinner får svangerskapsdiabetes og andre ikke. Overvekt før graviditet spiller ofte en rolle.

Vanligvis jobber ulike hormoner for å holde blodsukkernivået i sjakk. Men under graviditet endres hormonnivåene, noe som gjør det vanskeligere for kroppen å behandle blodsukkeret effektivt. Dette får blodsukkeret til å stige.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for svangerskapsdiabetes inkluderer:

  1. Å være overvektig eller fedme
  2. Ikke være fysisk aktiv
  3. Har prediabetes
  4. Har hatt svangerskapsdiabetes under et tidligere svangerskap
  5. Har polycystisk ovariesyndrom
  6. Å ha et nært familiemedlem med diabetes
  7. Har tidligere født en baby som veier mer enn 4,1 kg
  8. Å være av en viss rase eller etnisitet, for eksempel svart, latinamerikansk, amerikansk indianer og asiatisk amerikaner.

 

Komplikasjoner

Svangerskapsdiabetes som ikke er nøye håndtert kan føre til høyt blodsukkernivå. Høyt blodsukker kan forårsake problemer for deg og babyen din, inkludert en økt sannsynlighet for å trenge en operasjon for å føde (keisersnitt).

Komplikasjoner som kan påvirke babyen din

Hvis du har svangerskapsdiabetes, kan babyen din ha økt risiko for:

Overdreven fødselsvekt. Hvis blodsukkernivået ditt er høyere enn standardområdet, kan det føre til at babyen din blir for stor. Svært store babyer – de som veier 9 pounds eller mer – har større sannsynlighet for å bli kilt fast i fødselskanalen, ha fødselsskader eller trenger en fødsel i keisersnitt.
Tidlig (prematur) fødsel. Høyt blodsukker kan øke risikoen for tidlig fødsel og fødsel før termin. Eller tidlig fødsel kan anbefales fordi babyen er stor.
Alvorlige pustevansker. Babyer født tidlig kan oppleve respiratorisk distress syndrom – en tilstand som gjør det vanskelig å puste.

Lavt blodsukker (hypoglykemi). Noen ganger har babyer lavt blodsukker (hypoglykemi) kort tid etter fødselen. Alvorlige episoder med hypoglykemi kan forårsake anfall hos babyen. Rask mating og noen ganger en intravenøs glukoseoppløsning kan returnere babyens blodsukkernivå til det normale.

Overvekt og diabetes type 2 senere i livet. Babyer har høyere risiko for å utvikle overvekt og diabetes type 2 senere i livet.
Dødfødsel. Ubehandlet svangerskapsdiabetes kan resultere i en babys død enten før eller kort tid etter fødselen.

Komplikasjoner som kan påvirke deg

Svangerskapsdiabetes kan også øke risikoen for:

Høyt blodtrykk og svangerskapsforgiftning. Svangerskapsdiabetes øker risikoen for høyt blodtrykk, så vel som svangerskapsforgiftning – en alvorlig komplikasjon ved graviditet som forårsaker høyt blodtrykk og andre symptomer som kan true både livet ditt og babyens liv.
Å ha en kirurgisk fødsel (keisersnitt). Du er mer sannsynlig å ha en keisersnitt hvis du har svangerskapsdiabetes.
Fremtidig diabetes. Hvis du har svangerskapsdiabetes, er det mer sannsynlig at du får det igjen under en fremtidig graviditet. Du har også høyere risiko for å utvikle diabetes type 2 når du blir eldre.

Forebygging

Det er ingen garantier når det gjelder å forhindre svangerskapsdiabetes – men jo flere sunne vaner du kan ta i bruk før graviditet, jo bedre. Hvis du har hatt svangerskapsdiabetes, kan disse sunne valgene også redusere risikoen for å få det igjen i fremtidige graviditeter eller utvikle type 2 diabetes i fremtiden.

Spis sunn mat. Velg mat med mye fiber og lite fett og kalorier. Fokuser på frukt, grønnsaker og fullkorn. Streb etter variasjon for å hjelpe deg med å nå dine mål uten å gå på akkord med smak eller ernæring. Se porsjonsstørrelser.
Hold deg aktiv. Trening før og under graviditet kan bidra til å beskytte deg mot å utvikle svangerskapsdiabetes. Sikt på 30 minutter med moderat aktivitet de fleste dager i uken. Ta en rask daglig spasertur. Sykle. Svøm runder. Korte støt med aktivitet – for eksempel parkering lenger unna butikken når du løper ærend eller tar en kort spasertur – alt sammen.
Start svangerskapet med en sunn vekt. Hvis du planlegger å bli gravid, kan det å gå ned i vekt på forhånd hjelpe deg med å få en sunnere graviditet. Fokuser på å gjøre varige endringer i matvanene dine som kan hjelpe deg gjennom graviditeten, for eksempel å spise mer grønnsaker og frukt.
Ikke gå opp mer i vekt enn anbefalt. Å gå opp i vekt under svangerskapet er typisk og sunt. Men å få for mye vekt for raskt kan øke risikoen for svangerskapsdiabetes. Spør helsepersonell hva en rimelig vektøkning er for deg.

Vet du om kjemisk graviditet ? En kjemisk graviditet er et svangerskapstap som skjer før den femte uken. Å teste positivt på en graviditetstest bare for å få et negativt resultat noen uker senere kan signalisere en kjemisk graviditet. De fleste som opplever dem fortsetter å ha sunne graviditeter.
Visste du om letrozol eggløsning? Femara kan indusere eggløsning.

Vurdert av lege Shavinder kaur ved Universitetssykehuset 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette