9 ting å gjøre hvis du ønsker å bli gravid, men har problemer
Hvis du har prøvd en stund og ikke kan bli gravid, kan du føle deg usikker på hva du skal gjøre. Men det er skritt du kan og bør ta. Noen ganger er årsaken til infertilitet lett å diagnostisere og til og med behandle. Ikke alle trenger in vitro fertilisering (IVF) eller andre invasive, kostbare prosedyrer.
Hvis du er under 35 og har prøvd å bli gravid i et år, eller hvis du er over 35 og har prøvd i seks måneder, er det på tide å få hjelp. Eller, hvis du har hatt to eller flere spontanaborter rygg-mot-rygg, bør du se en profesjonell. Det samme gjelder hvis du har noen bekymringsfulle symptomer eller har risikofaktorer for infertilitet, selv om du ikke har prøvd på seks måneder til et år.
Gjør en avtale med fastlegen/gyn
Ditt første stopp bør være hos din vanlige gynekolog – du trenger ikke gå rett til en fertilitetsklinikk. Det kan være lurt å ta med partneren din, selv om det ikke nødvendigvis er nødvendig på dette tidspunktet.
For å forberede deg til avtalen, samle inn følgende informasjon:
Datoene for de siste seks menstruasjonene dine, selv om syklusene dine er veldig regelmessige. Hvis du har ført en fruktbarhetskalender eller kroppstemperaturdiagram, ta med informasjon om de siste seks månedene. Hvis du har utført fertilitetstesting hjemme, ta med disse resultatene også.
En liste over medisiner du – og partneren din – tar regelmessig. Noen legemidler kan forstyrre fruktbarheten, inkludert visse antidepressiva og til og med reseptfrie allergibehandlinger.
En liste over eventuelle infertilitetssymptomer eller risikofaktorer du har.
Eventuelle spørsmål du har. Hvis du skriver dem ned, er det mer sannsynlig at du spør dem.
Når du diskuterer symptomene dine, sørg for å nevne pinlige, for eksempel smertefull sex, uønsket hårvekst eller lav libido. Disse kan alle være symptomer på et fertilitetsproblem. Inkluder eventuelle symptomer som din mannlige partner kan oppleve også. Opptil 40 % av infertile par møter mannlig infertilitet.1
Begynn grunnleggende fertilitetstesting
Grunnleggende fertilitetstesting inkluderer blodarbeid og en sædanalyse. Avhengig av symptomene dine, kan din ob/gyn også foreslå et hysterosalpingogram (HSG), vaginal ultralyd eller diagnostisk laparoskopi. Din helsepersonell vil sannsynligvis også utføre en grunnleggende bekkenundersøkelse og celleprøve, og noen tester for visse seksuelt overførbare infeksjoner eller sykdommer.
Grunnleggende fertilitetstester kan eller ikke kan føre til en diagnose. Opptil 30 % av parene finner aldri ut hvorfor de ikke kan bli gravide, i så fall blir de diagnostisert med uforklarlig infertilitet.
Det er normalt å føle seg engstelig og bekymret når du går gjennom fertilitetstesting. Søk støtte fra venner, familie eller en terapeut. En personlig støttegruppe eller et online fertilitetsforum kan også gi emosjonell støtte.
(Kanskje) Begynn grunnleggende fertilitetsbehandling
Basert på resultatene av fertilitetstestene dine, kan legen din råde deg til å gå videre med en form for fertilitetsbehandling. Du kan ha suksess, for eksempel ved å ta en medisin som Clomid (clomiphene); Femara (letrozol), et brystkreftmedisin som øker østrogennivået; eller Metformin, et insulinsensibiliserende stoff som brukes til å behandle infertilitet, noen ganger sammen med Clomid.
Hvis testing viser at du har strukturelle abnormiteter (for eksempel i livmoren) eller endometriose, kan legen din foreslå kirurgisk behandling. De kan henvise deg direkte til en fertilitetsspesialist eller reproduktiv kirurg.
Visse livsstilsendringer kan i stor grad øke sjansene dine for å bli gravid mens du går gjennom behandlingen (og selv om du velger å ikke fortsette behandlingen). Disse inkluderer:
- Slutte å røykeKutte ned på å drikke alkohol
- Gå ned i vekt hvis du er overvektig eller overvektig (fedme kan også utløses av en hormonell ubalanse)
- Reduser mengden trening du gjør hvis du har en tendens til å trene for mye eller er undervektig
- Se etter en fertilitetsklinikk
- Hvis grunnleggende fertilitetsbehandling ikke er vellykket, eller hvis testresultatene dine antyder behandlinger som går utover gynekologens ansvarsområde, kan de henvise deg til en fertilitetsspesialist eller fertilitetsklinikk. Fordi fertilitetsbehandlingen din sannsynligvis ikke vil dekkes av forsikring, fokuser søket etter en lege eller klinikk på å finne den best mulige behandlingen du har råd til.
Når du begynner å forske på fertilitetsklinikker, sørg for at du er klar over hvor mye den første konsultasjonen vil koste. Diskuter gebyrer på forhånd hvis du bestemmer deg for å gå videre med behandlingen. Husk å ta med reise og tapt arbeidstid hvis du vurderer en klinikk som ikke er i nærheten. Mange behandlinger krever hyppige besøk.
Ta flere fertilitetstester
Ofte (men ikke alltid), vil fertilitetsklinikken din ønske å gjøre flere tester eller til og med kjøre noen tester du allerede har gjort på nytt. For eksempel, ettersom gynekologen din kan ha sjekket nivåene av follikkelstimulerende hormon (FSH), kan fertilitetsklinikken bestemme seg for også å gjøre en antral follikkeltelling eller annen ovariereservetesting.
Hvis du noen gang har hatt en spontanabort, kan gynekologen din ha sendt vevet fra spontanaborten for analyse. Fertilitetsklinikken kan foreslå karyotyping eller hysteroskopi.
Lag en handlingsplan
Etter at du har fått resultatene av andre runde eller gjentatte tester, vil fertilitetslegen din gå over en anbefalt behandlingsplan. Du kan også sette deg ned med klinikkens økonomiske rådgiver for å diskutere betalingsgebyrer og alternativer. Legen din bør gi deg og partneren din tid til å vurdere de foreslåtte behandlingene og finne ut hva du har råd til.
Begynn fertilitetsbehandling
Infertilitetsbehandlinger kan være relativt enkle, for eksempel intrauterin inseminasjon eller IUI. Eller de kan være kompliserte og involverte, for eksempel IVF – som noen ganger er sammenkoblet med tilleggsteknologier, inkludert intracytoplasmatisk spermieinjeksjon (ICSI) og pre-implantasjonsgenetisk screening (PGS).
Behandlingen din vil avhenge av årsaken til din infertilitet. For eksempel, hvis du har endometriose, kan legen din utføre kirurgi for å fjerne endometrieavleiringer først. Så, etter at du har tid til å komme deg, kan du starte in vitro fertiliseringsbehandlinger eller til og med prøve på egen hånd en stund.
- Oversikt over fertilitetsbehandlinger
- Revurdere behandlingsplaner
- Fertilitetsbehandling er mindre en presis løsning og mer en prøv-dette-da-den slags prosess. Du kan bli gravid på din aller første behandlingssyklus, men det er mer sannsynlig at du trenger noen få sykluser før du lykkes.
En god lege vil hjelpe deg å forstå når du skal holde deg til gjeldende behandlingsplan og når du skal gjøre store eller små endringer. Det er også foreslåtte grenser for behandlinger. For eksempel bør du ikke ta Clomid i mer enn seks sykluser.
En mislykket syklus er ikke et tegn på at behandlingen aldri vil fungere. Selv par uten fruktbarhetsproblemer trenger tre til seks måneder for å bli gravide.
Hvis du føler deg overveldet, men ikke helt klar til å gi opp, snakk med legen din om å ta en pause. Du kan være bekymret for at å utsette behandlingen vil redusere sjansene for suksess, men dette er ikke alltid sant. I tillegg er din mentale helse noen ganger viktigere.
Planlegg for en sunn graviditet
Hvis behandlingen er vellykket og du blir gravid, vil fertilitetsklinikken sannsynligvis overvåke deg de første ukene av svangerskapet, og du må kanskje fortsette noen hormonbehandlinger eller injeksjoner.
Avhengig av årsaken til infertiliteten din, og om du blir gravid med flere, kan det hende du trenger nærmere overvåking under graviditeten. Graviditet etter infertilitet er ikke det samme som en “lett unnfanget” graviditet. Selv å bestemme når du skal fortelle folk du venter kan være stressende. Hvis du har infertile venner, kan du oppleve overlevendes skyldfølelse eller føle at du etterlater dem.
Et ord fra Verywell
Å ha fertilitetsproblemer, enten du ikke kan bli gravid eller opplever tilbakevendende spontanabort, kan være hjerteskjærende. Selv om det finnes behandlinger tilgjengelig, vil ikke alle infertile mennesker bli gravide, og noen må stoppe behandlingen av økonomiske årsaker. Hvis skuffelsen din er overveldende, se en rådgiver eller bli med i en selvhjelpsgruppe for å hjelpe deg med å takle følelsene dine.
Kilder
- Herbert DL, Lucke JC, Dobson AJ. Fødselsutfall etter spontan eller assistert befruktning blant infertile australske kvinner i alderen 28 til 36 år: en prospektiv, befolkningsbasert studie. Fertil Steril. 2012;97(3):630-8. doi:10.1016/j.fertnstert.2011.12.033