Hva er Kjemisk Graviditet?

En kjemisk graviditet er et svangerskapstap som skjer før den femte uken. Å teste positivt på en graviditetstest bare for å få et negativt resultat noen uker senere kan signalisere en kjemisk graviditet. De fleste som opplever dem fortsetter å ha sunne graviditeter.

Hva er en kjemisk graviditet? En kjemisk graviditet er en veldig tidlig spontanabort som skjer i løpet av de første fem ukene av svangerskapet. Et embryo dannes og kan til og med legge seg inn i livmorslimhinnen (implantasjon), men så slutter det å utvikle seg. Kjemiske graviditeter oppstår så tidlig at mange som aborterer ikke skjønner det.

Noen ganger føles tapet fra en kjemisk graviditet ødeleggende, spesielt hvis du har prøvd hardt å få en baby. Å ha en kjemisk graviditet betyr imidlertid ikke at du ikke kan bære en baby til termin. Mange mennesker som har opplevd tidlige spontanaborter fortsetter å ha vellykkede graviditeter.

Hva er forskjellen mellom en kjemisk graviditet og en klinisk graviditet?

Å kalle en graviditet «kjemisk» kan høres kaldt og fjernet ut. Men navnet handler ikke om opplevelsen av graviditet. I stedet får kjemiske graviditeter navnet sitt fra kjemikaliene i kroppen din, eller hormoner, som gir et positivt resultat på en graviditetstest. I løpet av de første fem ukene vil embryoet produsere humant koriongonadotrofisk (hCG) hormon. HCG-hormonnivåene dine gir den eneste reelle antydningen om at du er gravid på dette tidspunktet fordi det er for tidlig å se tegn på at fosteret ditt er under utvikling på en ultralyd. Når embryoet slutter å utvikle seg, faller hCG-nivåene dine.

Med en klinisk graviditet øker hCG-nivåene dine. Helsepersonell vil kunne se tegn på fosteret ditt på en ultralyd og høre et hjerteslag i uke seks eller sju.

Er en kjemisk graviditet en ekte graviditet?

En kjemisk graviditet slutter tidlig fordi et embryo slutter å vokse. Det er forskjellig fra en klinisk graviditet, hvor det er bevis på et foster. Men det betyr ikke at en kjemisk graviditet ikke er ekte. Noen ganger er det å lære at du er gravid det som får opplevelsen til å føles ekte. Noen ganger er det imidlertid å høre et hjerteslag. Hvor ekte opplevelsen virker avhenger av hver person. Hver erfaring er gyldig.

Er en kjemisk graviditet dårlig?

Det er ingen riktig måte å reagere på en kjemisk graviditet. Å lære at du ikke lenger er gravid kan være en lettelse hvis du ikke hadde planlagt å bli gravid. Å oppleve en kjemisk graviditet kan være hjerteskjærende hvis du har prøvd å få en baby, uten å lykkes. Men bare fordi svangerskapet sluttet tidlig, betyr det ikke at du ikke kan bli gravid igjen. Det betyr heller ikke at din neste graviditet ikke vil ende med en ny baby.

Hvem påvirker kjemiske graviditeter?

Alle som kan bli gravide kan oppleve en kjemisk graviditet. Du kan være mer sannsynlig å legge merke til en kjemisk graviditet hvis du prøver å bli gravid gjennom in vitro fertilisering (IVF), siden disse svangerskapene overvåkes så nøye. IVF alene er imidlertid ikke en risikofaktor for kjemisk graviditet.

Dine sjanser for å oppleve en tidlig spontanabort øker hvis:

 • Du er 35 år eller eldre.
 • Du har en atypisk formet livmor.
 • Hormonnivåene dine er for høye eller for lave.
 • Du har en seksuelt overførbar infeksjon (STI).
 • Du har skjoldbrusksykdommer, diabetes eller polycystisk ovariesyndrom (PCOS).
 • Snakk om potensielle risikofaktorer med helsepersonell. Sammen kan dere komme opp med en omsorgsplan for å løse eventuelle underliggende problemer som kan ha en negativ innvirkning på fruktbarheten din.

Hvor vanlig er kjemiske graviditeter?

De er veldig vanlige. Omtrent en fjerdedel av alle svangerskap avsluttes før de første 20 ukene. Og omtrent 80 % av disse spontanabortene skjer tidlig. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvor vanlige kjemiske graviditeter er. Mange mennesker spontanaborterer tidlig uten noen gang å få en diagnose.

SYMPTOMMER OG ÅRSAKER

Hva er tegn og symptomer på en kjemisk graviditet?

Det kan være nyttig å kjenne til de vanlige tegnene på en kjemisk graviditet.

 • Mensen din kommer omtrent en uke senere enn vanlig.
 • Du har en positiv graviditetstest, men så får du mensen.
 • Du har en positiv graviditetstest og deretter en negativ graviditetstest noen uker senere.
 • Mensen din er tyngre enn vanlig, og du har mer intense menstruasjonssmerter.
 • Du har en positiv graviditetstest, men du merker ikke de vanlige tegnene på tidlig graviditet.
 • Det er ikke mulig å vite om du har hatt en kjemisk graviditet uten å ta en graviditetstest (ved hjelp av en urin- eller blodprøve).

Hvordan ser kjemiske svangerskapsblødninger ut?

Blødningen fra en kjemisk graviditet kan se og føles annerledes for forskjellige mennesker. Mensen din kan føles normal, eller du kan merke at den er tyngre enn vanlig og får deg til å krampe mer. Noen ganger begynner blødningen som spotting og blir så veldig kraftig, med blodpropp.

 

Hva forårsaker en kjemisk graviditet?

Med en kjemisk graviditet produserer embryoet hCG, et hormon som det trenger for å vokse. Det er også hormonet som graviditetstester sjekker for å se om du er gravid. Hvis et embryo slutter å utvikle seg, produserer det ikke lenger hCG.

Ingen vet nøyaktig hvorfor et embryo slutter å utvikle seg under en kjemisk graviditet. Sannsynligvis slutter embryoet å utvikle seg på grunn av et problem i dens genetiske sammensetning, eller DNA. Noen ganger tar ikke et embryo tak, eller implanterer, i livmorslimhinnen slik det må for å vokse. Som et resultat faller hCG-nivåene dine, og graviditetstester kommer tilbake negative.

Hvor lenge blir hCG i systemet ditt?

Mange forskjellige hormoner jobber i symfoni for å forberede kroppen din til å ønske velkommen til en ny graviditet. Hormonet hCG (humant koriongonadotropin) kalles også graviditetshormonet fordi det vanligvis lages i høye nivåer mens du er gravid.

Faktisk måler graviditetstester hvor mye hCG du har i urinen. Du har bare små mengder når du ikke er gravid, men nivåene øker raskt etter hvert som graviditeten utvikler seg. Men hva skjer når den graviditeten tar slutt?

Opptil 20 prosent av kjente graviditeter ender i spontanabort. De fleste som opplever dette kan fortsette å ha en sunn graviditet.

Noen ganger, når en graviditet slutter plutselig, som i en spontanabort eller abort, kan hCG-nivåene ta litt tid å flate ut. Kroppen din vil automatisk kalibrere hormoner på nytt for å være klar for en ny graviditet. Men noen ganger kan dette ta litt tid.

Hvor lenge hCG forblir i systemet ditt etterpå avhenger av hvilket stadium av svangerskapet du var i, så vel som andre ting. Her er mer om hva som skjer med hCG-nivåer før, under og etter graviditet.

Hvor lenge vil hCG forårsake en positiv graviditetstest etter spontanabort?

Hvor mye hCG du fortsatt har i systemet og hvor lenge du vil teste positivt på en hjemmegraviditetstest (HPT) etter en spontanabort avhenger av hvilket stadium av svangerskapet du var i.

Det avhenger også av årsakene til abort (hvis noen). Ulike nivåer av hCG lages avhengig av hva slags graviditet du har og hvor langt du er på vei.

Under graviditet lages normalt hCG av morkaken. HCG signaliserer kroppen at du er gravid og at livmorslimhinnen (livmorslimhinnen) skal være intakt, i stedet for å miste den som i en periode. Dette utløser livmorslimhinnen til å vokse og produsere andre hormoner som bidrar til å holde en graviditet i gang.

Rundt 8 til 11 dager etter unnfangelsen har blodet fortsatt lave nivåer av hCG. Etter dette bør hCG-nivåene dobles hver 2. til 3. dag de første 6 ukene av svangerskapet.

Nivåene av dette hormonet topper seg rundt slutten av første trimester og går deretter ned over resten av svangerskapet. Her er hvordan hCG-nivåer (i enheter per liter) kan se ut før og under en typisk graviditet:

 • Under 10 U/L: Ikke gravid
 • 10 til 25 U/L: Veldig tidlig graviditet som kanskje ikke vises på en graviditetstest
 • Over 25 U/L: Positiv graviditetstest
 • 200 til 32 000 U/L: Omtrent 5 til 8 uker gravid
 • 32 000 til 210 000 U/L: Midt til slutten av første trimester (omtrent 6 til 12 uker gravid)
 • 1 400 til 53 000 U/L: Rundt slutten av andre trimester (25 til 28 uker gravid)
 • 940 til 60 000 U/L: I løpet av tredje trimester (29 til 41 uker gravid)

Jo flere babyer du bærer i løpet av en graviditet, jo mer hCG vil du produsere. Den gjennomsnittlige mengden for en enslig baby, ifølge en studie fra 2013, er omtrent 502 U/L i løpet av de første ukene av svangerskapet. Sammenlign dette med gjennomsnittlige mengder hCG for tvillinger (1093 U/L) og trillinger (2160 U/L) de første ukene.

En medisinsk studie fra 2013 som testet 443 kvinner som hadde spontanaborter, fant at hCG-nivåene sank raskere enn tidligere antatt. Forskerne rapporterte at det var en reduksjon på 35 til 50 prosent i hCG-nivåer 2 dager etter, og en reduksjon på 66 til 87 prosent 7 dager etter at svangerskapet forsvant.

Dette er et betydelig fall, men disse tallene betyr likevel at du kan teste positivt på en HPT i en uke til flere uker etter en spontanabort.

 

Hva kan forårsake høy hCG utover en graviditet?

Ektopisk eller molar graviditet

Medisinske forskere fant at de som hadde en spontanabort etter en ektopisk eller molar graviditet hadde hCG-nivåer som holdt seg høyere i lengre tid enn de som opplevde spontanabort av andre kjente årsaker.

Dette kan være på grunn av en ufullstendig spontanabort. Dette kan skje når noe av graviditetsvevet forblir i kroppen litt lenger og fortsetter å lage hCG-hormonet.

Fertilitetsbehandlinger

Hvis du gjennomgår fertilitetsbehandlinger som inkluderer hCG-injeksjoner, kan du ha høye nivåer i flere dager etter en injeksjon. Normalt tar det rundt 10 dager før injisert hCG forsvinner fra kroppen, sier fruktbarhetsselskapet Progeny.

Ny graviditet

En annen grunn til høyere enn normale hCG-nivåer er at du kan bli gravid igjen raskere enn du forventet.

Det er mulig å bli gravid igjen veldig snart etter et svangerskapstap eller fødsel. Eggløsning kan skje innen 2 uker etter en spontanabort og så tidlig som 45 dager etter fødsel.

Andre årsaker

Andre, mindre vanlige årsaker til høye hCG-nivåer når du ikke er gravid inkluderer visse kreftformer, for eksempel:

 • Eggstokk
 • Hypofysen
 • Bryst
 • Nyre
 • Lunge
 • Gastrointestinal (mage og tarm)

Må hCG-nivået synke til null før du prøver å bli gravid igjen?

HCG-nivåene dine trenger ikke synke til null før du kan prøve å bli gravid igjen. De må bare være lave nok til at de ikke kan oppdages i en blod- eller urinprøve.

Høyere nivåer av hCG kan forstyrre å finne ut når du har eggløsning eller gi deg en falsk positiv på en graviditetstest.

Tradisjonelt ble kvinner rådet til å vente 6 måneder etter en spontanabort før de forsøkte å bli gravide igjen. Det er imidlertid ingen bevis for at det er nødvendig å vente så lenge. De fleste leger anbefaler å unngå sex i 2 uker etter tap for å forhindre infeksjon.

Du kan ha eggløsning og bli gravid allerede 2 uker etter en spontanabort. Det er opp til deg å bestemme om du er både følelsesmessig og fysisk klar. Hvis du har hatt mer enn én spontanabort, kan legen din anbefale å få en sjekk og genetisk testing.

Ta bort

Hormonet hCG lages naturlig når du er gravid for å hjelpe din voksende knopp å blomstre.

Hormonet er på sitt høyeste nivå i løpet av første trimester og faller deretter gradvis av til du føder barnet. I fertilitetsbehandlinger brukes hCG for å stimulere sunn eggløsning for å hjelpe deg med å bli gravid.

Abort er ikke uvanlig, spesielt ved førstegangsgraviditeter. De fleste kan fortsette å ha en sunn graviditet etter å ha opplevd en spontanabort.

Hvis du har hatt en spontanabort, kan det hende du har litt hCG-rester til overs i systemet ditt. Hvor mye avhenger av hvor langt du var i svangerskapet. Det kommer også an på hva slags graviditet.

Hvis svangerskapet tok slutt i løpet av de første 2 til 4 ukene, vil du sannsynligvis ha svært lave nivåer av hCG. Men hvis du hadde en spontanabort nærmere slutten av første trimester (rundt uke 6 til 12), vil du ha mer hCG i blodet.

Etter en spontanabort vil kroppen din normalt balansere hormonene sine – inkludert hCG – som forberedelse til en ny graviditet. Dette kan skje raskt, men å bestemme når og om du er følelsesmessig klar til å prøve igjen er et personlig valg. Sist medisinsk gjennomgått 20. desember 2020

DIAGNOSE OG TESTER

Hvordan diagnostiseres en kjemisk graviditet?

Helsepersonell vil sjekke sykehistorien din for å se når du hadde siste menstruasjon. En graviditetstest vil fortelle helsepersonell om du har hatt en kjemisk graviditet.

LEDELSE OG BEHANDLING: Hvordan behandles kjemiske graviditeter?

Det finnes ingen behandling for kjemiske graviditeter. Men mange mennesker som har en graviditet slutter tidlig, fortsetter å ha sunne graviditeter i fremtiden. Hvis du har gjentatte kjemiske graviditeter, kan legen din henvise deg til en fertilitetsspesialist.

Å vite at sjansene dine er gode for et vellykket svangerskap i fremtiden betyr ikke at du ikke trenger hjelp til å behandle svangerskapet som går mot slutten. Alle opplever svangerskapstap forskjellig. Du kan føle deg lettet hvis du ikke var klar for graviditeten. Du kan føle deg skuffet over at du fikk oppleve gleden av å lære at du var gravid, men den følelsen ble tatt bort en kort stund etter. Du føler deg kanskje ikke på noen spesiell måte i det hele tatt, og det er greit.

Hvis du trenger å behandle tapet ditt eller hvis du trenger å snakke med noen som kan veilede deg når det kommer til neste trinn, ta kontakt med helsepersonell eller en rådgiver. De kan koble deg med ressursene du trenger for å sette din egen omsorg først. Visste du om letrozol eggløsning? Femara kan indusere eggløsning.

FOREBYGGING: Hvordan kan jeg forhindre en kjemisk graviditet?

Du kan ikke forhindre en kjemisk graviditet. De fleste kjemiske graviditeter skjer sannsynligvis når det er et problem i embryoets DNA som hindrer det i å utvikle seg. Det er en god sjanse for at det neste embryoet og de som følger vil utvikle seg uten problem.

UTSIKTER / PROGNOSE: Hva kan jeg forvente hvis jeg har en kjemisk graviditet?

Å ha en kjemisk graviditet eller til og med flere kjemiske graviditeter betyr ikke at du ikke kan ha en sunn graviditet en dag. Hva du bestemmer deg for å gjøre fremover avhenger av deg. Ta deg tid til å behandle følelsene du føler. Snakk med partneren din og/eller helsepersonell om hva du må skje videre.

Når har du eggløsning etter en kjemisk graviditet?

Mange velger å prøve en ny graviditet umiddelbart etter et tidlig svangerskapstap. Du kan ha eggløsning to uker etter en kjemisk graviditet og potensielt bli gravid.

Hvilke spørsmål bør jeg stille helsepersonell etter en kjemisk graviditet?

Ta kontakt med helsepersonell hvis du trenger hjelp til å behandle graviditetstapet eller hvis du vil ha råd om hvordan du kan forbedre graviditetssjansene dine i fremtiden. Spørsmål du kan stille inkluderer:

 1. Når bør jeg se en fertilitetsspesialist?
 2. Hvor lenge bør jeg vente før jeg prøver å bli gravid igjen?
 3. Hvilke endringer kan jeg gjøre for å forbedre sjansene mine for å ha en sunn graviditet?
 4. Er det noen tester du anbefaler for å se om det er et underliggende problem som påvirket graviditeten min?

Svangerskap avsluttes ofte i løpet av de første ukene. Det er ingen måte å forhindre at en kjemisk graviditet skjer, og det er ingen måte å behandle en som har skjedd. Husk imidlertid at vellykkede graviditeter ofte følger kjemiske graviditeter. Uansett hvordan du føler om graviditetstapet, ta den tiden du trenger til å behandle eller planlegge de neste trinnene dine. Snakk med en rådgiver hvis du trenger hjelp til å håndtere din sorg eller skuffelse. Og snakk med helsepersonell om eventuelle fertilitetsbekymringer du måtte ha når du planlegger de neste trinnene dine. Ta også kontakt med støttenettverket ditt. Men til syvende og sist er du den beste dommeren for hva du trenger og hva som kommer etterpå.  Sist vurdert av en medisinsk fagperson fra Cleveland Clinic 12.11.2021.

 1. Har man symptomer ved kjemisk graviditet?
  • En kjemisk graviditet, også kjent som en tidlig spontanabort, kan ha symptomer som ligner på tidlige graviditetssymptomer, som brystømhet, mild kvalme eller spotting. Imidlertid er disse symptomene vanligvis mindre uttalt enn ved en normal graviditet. Noen ganger kan en kjemisk graviditet gå ubemerket, og kvinnen kan ikke oppleve noen symptomer.
  • Kilde: American Pregnancy Association – Chemical Pregnancy
 2. Hvor lenge varer en kjemisk graviditet?
  • En kjemisk graviditet kan vare i noen uker, vanligvis frem til uke 5 eller 6 av graviditeten. Det er en tidlig graviditetstap som skjer kort tid etter at egget har festet seg til livmoren.
  • Kilde: American Pregnancy Association – Chemical Pregnancy
 3. Hvilken uke er det vanligst å spontanabortere?
  • De fleste spontanaborter skjer i de tidlige ukene av graviditeten, vanligvis i løpet av de første 12 ukene (første trimester). Risikoen for spontanabort avtar betydelig etter første trimester.
  • Kilde: American College of Obstetricians and Gynecologists – Early Pregnancy Loss
 4. Kan man få positiv test uten å være gravid?
  • Ja, det er mulig å få en falsk positiv graviditetstest av ulike årsaker, for eksempel teknisk feil, bruk av visse medisiner eller sykdommer som produserer hCG-lignende stoffer.
  • Kilde: Mayo Clinic – Home pregnancy tests: Can you trust the results?
 5. Når er hCG på sitt høyeste?
  • hCG (human chorionic gonadotropin) er på sitt høyeste nivå tidlig i graviditeten, vanligvis mellom 7. og 12. uke etter unnfangelsen. Deretter begynner nivåene å avta.
  • Kilde: American Pregnancy Association – HCG Levels
 6. Kan Clearblue Digital vise falskt positivt?
  • Graviditetstester, inkludert Clearblue Digital, kan vise falske positive resultater hvis de brukes feil, er utløpt eller hvis det er en underliggende medisinsk tilstand som påvirker resultatene. Det er viktig å følge instruksjonene nøye.
  • Kilde: Clearblue – Frequently Asked Questions
 7. Når begynner hCG å synke?
  • hCG-nivåene begynner å synke etter toppen i første trimester, vanligvis rundt 10-12 uker. Etter dette punktet skal hCG-nivåene stabilisere seg.
  • Kilde: American Pregnancy Association – HCG Levels
 8. Hvordan vet jeg at jeg fortsatt er gravid?
  • For å bekrefte at du fortsatt er gravid, bør du kontakte en helsepersonell som kan utføre en graviditetstest og eventuelt en ultralydundersøkelse.
 9. Hvor lenge etter en abort kan man bli gravid igjen?
  • Kvinner kan bli gravid igjen etter en abort så snart de har en normal menstruasjonssyklus, noe som vanligvis tar noen uker til måneder.
  • Kilde: American Pregnancy Association – Getting Pregnant After Abortion
 10. Er svak strek positiv gravid?
  • En svak strek på en graviditetstest kan indikere at nivåene av hCG i urinen er lave, men det kan fortsatt være et positivt resultat. Det anbefales å gjenta testen etter noen dager eller konsultere en helsepersonell for en bekreftelse.
 11. Hvor tidlig kan man se på ultralyd at man er gravid?
  • Ultralyd kan vanligvis oppdage en graviditet så tidlig som i uke 5-6 etter siste menstruasjon. Imidlertid kan det være nødvendig å vente litt lenger for å få et tydeligere bilde av fosteret.
 12. Hva betyr gravid 3+ på testen?
  • «Gravid 3+» på en graviditetstest som Clearblue Digital kan indikere at nivåene av hCG er svært høye, og dette er ofte assosiert med en sen graviditetstrimester. Dette resultatet antyder at du er godt inn i graviditeten.

Referanser:

 1. Annan JJ, Gudi A, Bhide P, Shah A, Homburg R. Biokjemisk graviditet under assistert befruktning: litt gravid. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712881/) J Clin Med Res. 2013;5(4):269-274. Åpnet 12.11.2021.
 2. Larsen EC, Christiansen OB, Kolte AM, Macklon N. Ny innsikt i mekanismer bak spontanabort. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699442/) BMC Med. 2013;11:154. 2013 26. juni. Åpnet 12.11.2021.
 3. Lee HM, Lee HJ, Yang KM, et al. Etiologisk evaluering av gjentatt biokjemisk graviditet hos infertile par som har gjennomgått in vitro fertilisering. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694731/) Obstet Gynecol Sci. 2017;60(6):565-570. Åpnet 12.11.2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette