Kjemisk graviditet

Hva er Kjemisk Graviditet?

En kjemisk graviditet er et svangerskapstap som skjer før den femte uken. Å teste positivt på en graviditetstest bare for å få et negativt resultat noen uker senere kan signalisere en kjemisk graviditet. De fleste som opplever dem fortsetter å ha sunne graviditeter.

Hva er en kjemisk graviditet?

En kjemisk graviditet er en veldig tidlig spontanabort som skjer i løpet av de første fem ukene av svangerskapet. Et embryo dannes og kan til og med legge seg inn i livmorslimhinnen (implantasjon), men så slutter det å utvikle seg. Kjemiske graviditeter oppstår så tidlig at mange som aborterer ikke skjønner det.

Noen ganger føles tapet fra en kjemisk graviditet ødeleggende, spesielt hvis du har prøvd hardt å få en baby. Å ha en kjemisk graviditet betyr imidlertid ikke at du ikke kan bære en baby til termin. Mange mennesker som har opplevd tidlige spontanaborter fortsetter å ha vellykkede graviditeter.

Hva er forskjellen mellom en kjemisk graviditet og en klinisk graviditet?

Å kalle en graviditet “kjemisk” kan høres kaldt og fjernet ut. Men navnet handler ikke om opplevelsen av graviditet. I stedet får kjemiske graviditeter navnet sitt fra kjemikaliene i kroppen din, eller hormoner, som gir et positivt resultat på en graviditetstest. I løpet av de første fem ukene vil embryoet produsere humant koriongonadotrofisk (hCG) hormon. HCG-hormonnivåene dine gir den eneste reelle antydningen om at du er gravid på dette tidspunktet fordi det er for tidlig å se tegn på at fosteret ditt er under utvikling på en ultralyd. Når embryoet slutter å utvikle seg, faller hCG-nivåene dine.

Med en klinisk graviditet øker hCG-nivåene dine. Helsepersonell vil kunne se tegn på fosteret ditt på en ultralyd og høre et hjerteslag i uke seks eller sju.

Er en kjemisk graviditet en ekte graviditet?

En kjemisk graviditet slutter tidlig fordi et embryo slutter å vokse. Det er forskjellig fra en klinisk graviditet, hvor det er bevis på et foster. Men det betyr ikke at en kjemisk graviditet ikke er ekte. Noen ganger er det å lære at du er gravid det som får opplevelsen til å føles ekte. Noen ganger er det imidlertid å høre et hjerteslag. Hvor ekte opplevelsen virker avhenger av hver person. Hver erfaring er gyldig.

Er en kjemisk graviditet dårlig?

Det er ingen riktig måte å reagere på en kjemisk graviditet. Å lære at du ikke lenger er gravid kan være en lettelse hvis du ikke hadde planlagt å bli gravid. Å oppleve en kjemisk graviditet kan være hjerteskjærende hvis du har prøvd å få en baby, uten å lykkes. Men bare fordi svangerskapet sluttet tidlig, betyr det ikke at du ikke kan bli gravid igjen. Det betyr heller ikke at din neste graviditet ikke vil ende med en ny baby.

Hvem påvirker kjemiske graviditeter?

Alle som kan bli gravide kan oppleve en kjemisk graviditet. Du kan være mer sannsynlig å legge merke til en kjemisk graviditet hvis du prøver å bli gravid gjennom in vitro fertilisering (IVF), siden disse svangerskapene overvåkes så nøye. IVF alene er imidlertid ikke en risikofaktor for kjemisk graviditet.

Dine sjanser for å oppleve en tidlig spontanabort øker hvis:

 • Du er 35 år eller eldre.
 • Du har en atypisk formet livmor.
 • Hormonnivåene dine er for høye eller for lave.
 • Du har en seksuelt overførbar infeksjon (STI).
 • Du har skjoldbrusksykdommer, diabetes eller polycystisk ovariesyndrom (PCOS).
 • Snakk om potensielle risikofaktorer med helsepersonell. Sammen kan dere komme opp med en omsorgsplan for å løse eventuelle underliggende problemer som kan ha en negativ innvirkning på fruktbarheten din.

Hvor vanlig er kjemiske graviditeter?

De er veldig vanlige. Omtrent en fjerdedel av alle svangerskap avsluttes før de første 20 ukene. Og omtrent 80 % av disse spontanabortene skjer tidlig. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvor vanlige kjemiske graviditeter er. Mange mennesker spontanaborterer tidlig uten noen gang å få en diagnose.

 

SYMPTOMMER OG ÅRSAKER

Hva er tegn og symptomer på en kjemisk graviditet?

Det kan være nyttig å kjenne til de vanlige tegnene på en kjemisk graviditet.

 • Mensen din kommer omtrent en uke senere enn vanlig.
 • Du har en positiv graviditetstest, men så får du mensen.
 • Du har en positiv graviditetstest og deretter en negativ graviditetstest noen uker senere.
 • Mensen din er tyngre enn vanlig, og du har mer intense menstruasjonssmerter.
 • Du har en positiv graviditetstest, men du merker ikke de vanlige tegnene på tidlig graviditet.
 • Det er ikke mulig å vite om du har hatt en kjemisk graviditet uten å ta en graviditetstest (ved hjelp av en urin- eller blodprøve).

Hvordan ser kjemiske svangerskapsblødninger ut?

Blødningen fra en kjemisk graviditet kan se og føles annerledes for forskjellige mennesker. Mensen din kan føles normal, eller du kan merke at den er tyngre enn vanlig og får deg til å krampe mer. Noen ganger begynner blødningen som spotting og blir så veldig kraftig, med blodpropp.

 

Hva forårsaker en kjemisk graviditet?

Med en kjemisk graviditet produserer embryoet hCG, et hormon som det trenger for å vokse. Det er også hormonet som graviditetstester sjekker for å se om du er gravid. Hvis et embryo slutter å utvikle seg, produserer det ikke lenger hCG.

Ingen vet nøyaktig hvorfor et embryo slutter å utvikle seg under en kjemisk graviditet. Sannsynligvis slutter embryoet å utvikle seg på grunn av et problem i dens genetiske sammensetning, eller DNA. Noen ganger tar ikke et embryo tak, eller implanterer, i livmorslimhinnen slik det må for å vokse. Som et resultat faller hCG-nivåene dine, og graviditetstester kommer tilbake negative.

 

DIAGNOSE OG TESTER

Hvordan diagnostiseres en kjemisk graviditet?

Helsepersonell vil sjekke sykehistorien din for å se når du hadde siste menstruasjon. En graviditetstest vil fortelle helsepersonell om du har hatt en kjemisk graviditet.

LEDELSE OG BEHANDLING

Hvordan behandles kjemiske graviditeter?

Det finnes ingen behandling for kjemiske graviditeter. Men mange mennesker som har en graviditet slutter tidlig, fortsetter å ha sunne graviditeter i fremtiden. Hvis du har gjentatte kjemiske graviditeter, kan legen din henvise deg til en fertilitetsspesialist.

Å vite at sjansene dine er gode for et vellykket svangerskap i fremtiden betyr ikke at du ikke trenger hjelp til å behandle svangerskapet som går mot slutten. Alle opplever svangerskapstap forskjellig. Du kan føle deg lettet hvis du ikke var klar for graviditeten. Du kan føle deg skuffet over at du fikk oppleve gleden av å lære at du var gravid, men den følelsen ble tatt bort en kort stund etter. Du føler deg kanskje ikke på noen spesiell måte i det hele tatt, og det er greit.

Hvis du trenger å behandle tapet ditt eller hvis du trenger å snakke med noen som kan veilede deg når det kommer til neste trinn, ta kontakt med helsepersonell eller en rådgiver. De kan koble deg med ressursene du trenger for å sette din egen omsorg først.

FOREBYGGING

Hvordan kan jeg forhindre en kjemisk graviditet?

Du kan ikke forhindre en kjemisk graviditet. De fleste kjemiske graviditeter skjer sannsynligvis når det er et problem i embryoets DNA som hindrer det i å utvikle seg. Det er en god sjanse for at det neste embryoet og de som følger vil utvikle seg uten problem.

UTSIKTER / PROGNOSE

Hva kan jeg forvente hvis jeg har en kjemisk graviditet?

Å ha en kjemisk graviditet eller til og med flere kjemiske graviditeter betyr ikke at du ikke kan ha en sunn graviditet en dag. Hva du bestemmer deg for å gjøre fremover avhenger av deg. Ta deg tid til å behandle følelsene du føler. Snakk med partneren din og/eller helsepersonell om hva du må skje videre.

Når har du eggløsning etter en kjemisk graviditet?

Mange velger å prøve en ny graviditet umiddelbart etter et tidlig svangerskapstap. Du kan ha eggløsning to uker etter en kjemisk graviditet og potensielt bli gravid.

 

Hvilke spørsmål bør jeg stille helsepersonell etter en kjemisk graviditet?

Ta kontakt med helsepersonell hvis du trenger hjelp til å behandle graviditetstapet eller hvis du vil ha råd om hvordan du kan forbedre graviditetssjansene dine i fremtiden. Spørsmål du kan stille inkluderer:

 1. Når bør jeg se en fertilitetsspesialist?
 2. Hvor lenge bør jeg vente før jeg prøver å bli gravid igjen?
 3. Hvilke endringer kan jeg gjøre for å forbedre sjansene mine for å ha en sunn graviditet?
 4. Er det noen tester du anbefaler for å se om det er et underliggende problem som påvirket graviditeten min?

Svangerskap avsluttes ofte i løpet av de første ukene. Det er ingen måte å forhindre at en kjemisk graviditet skjer, og det er ingen måte å behandle en som har skjedd. Husk imidlertid at vellykkede graviditeter ofte følger kjemiske graviditeter. Uansett hvordan du føler om graviditetstapet, ta den tiden du trenger til å behandle eller planlegge de neste trinnene dine. Snakk med en rådgiver hvis du trenger hjelp til å håndtere din sorg eller skuffelse. Og snakk med helsepersonell om eventuelle fertilitetsbekymringer du måtte ha når du planlegger de neste trinnene dine. Ta også kontakt med støttenettverket ditt. Men til syvende og sist er du den beste dommeren for hva du trenger og hva som kommer etterpå.

Sist vurdert av en medisinsk fagperson fra Cleveland Clinic 12.11.2021.

Referanser

 1. Annan JJ, Gudi A, Bhide P, Shah A, Homburg R. Biokjemisk graviditet under assistert befruktning: litt gravid. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712881/) J Clin Med Res. 2013;5(4):269-274. Åpnet 12.11.2021.
 2. Larsen EC, Christiansen OB, Kolte AM, Macklon N. Ny innsikt i mekanismer bak spontanabort. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699442/) BMC Med. 2013;11:154. 2013 26. juni. Åpnet 12.11.2021.
 3. Lee HM, Lee HJ, Yang KM, et al. Etiologisk evaluering av gjentatt biokjemisk graviditet hos infertile par som har gjennomgått in vitro fertilisering. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694731/) Obstet Gynecol Sci. 2017;60(6):565-570. Åpnet 12.11.2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette