Hvordan graviditetstester fungerer

Tror du at du kan være gravid?

Selv med de mest effektive prevensjonsmetodene, er det alltid en sjanse for feil. Det tar tross alt bare én sædcelle for å befrukte egget. Å finne ut om det har skjedd eller ikke er like enkelt som å ta en over-the-counter (OTC) graviditetstest.

OTC-graviditetstester tester vanligvis urinen din for et hormon kalt humant koriongonadotropin (HCG). HCG er bare tilstede hvis du er gravid. Hormonet frigjøres bare hvis et befruktet egg fester seg utenfor livmoren eller til livmorslimhinnen.

Det er forskjellige måter å samle urinen på for testen. Avhengig av testen du velger, kan det hende du må:

 • Samle urinen din i en kopp og dypp en testpinne i væsken
 • Samle urinen i en kopp og bruk en pipette for å flytte en liten mengde væske inn i en spesiell beholder
 • Plasser testpinnen i området av den forventede urinstrømmen slik at den fanger opp urinen midt i strømmen
 • Ifølge Cleveland Clinic er de fleste tester 99 prosent effektive hvis de tas etter en uteblitt menstruasjon. Det beste er at du kan gjøre det i privatlivet til ditt eget hjem. Bare åpne testen, følg instruksjonene og vent til den anbefalte tiden for å se resultatene.

Etter at den anbefalte ventetiden har passert, vil testene vise resultatene dine på en av følgende måter:

 • En endring i farge
 • En linje
 • Et symbol, for eksempel pluss eller minus
  ordene “gravid” eller “ikke gravid”

Hvor raskt kan du ta en graviditetstest?

Du bør vente med å ta en graviditetstest til uken etter uteblitt menstruasjon for det mest nøyaktige resultatet.

Hvis du ikke vil vente til du har mistet mensen, bør du vente minst en til to uker etter at du hadde sex. Hvis du er gravid, trenger kroppen din tid til å utvikle påviselige nivåer av HCG. Dette tar vanligvis syv til 12 dager etter vellykket implantasjon av et egg.

Du kan få et unøyaktig resultat hvis testen tas for tidlig i syklusen.

Her er noen tegn på at du bør ta en graviditetstest.

 

1. Du har mistet mensen

Et av de første og mest pålitelige tegnene på graviditet er uteblitt menstruasjon.

Hvis du ikke følger syklusen nøye, kan det være vanskelig å avgjøre om du er forsinket eller ikke. Mange kvinner har en 28-dagers menstruasjonssyklus. Vurder å ta en test hvis det har gått mer enn en måned siden forrige menstruasjon.

Husk at mensen noen ganger kan bli forsinket eller hoppet over på grunn av stress, kosthold, trening eller visse medisinske tilstander.

Vær også oppmerksom på flyten din hvis du mistenker graviditet. Det er vanlig å oppleve lett blødning eller flekker i de første ukene ettersom egget graver seg dypere inn i livmorslimhinnen under implantasjon. Legg merke til eventuelle forskjeller i farge, tekstur eller mengde blod.

Kontakt legen din hvis du har blødninger og en positiv graviditetstest.

2. Du har kramper

Implantasjon kan også gi en følelse som ligner på menstruasjonssmerter. Tidlig i svangerskapet kan du føle dette ubehaget og tro at mensen er rett rundt hjørnet, men så kommer den aldri.

Høres kjent ut? Ta en test. Hormonnivået varierer avhengig av kvinne og svangerskap.

3. Brystene dine gjør vondt

Ettersom graviditeten din produserer mer og mer østrogen og progesteron, begynner disse hormonene å gjøre endringer i kroppen din for å støtte babyens vekst.

Brystene dine kan føles ømme og virke større på grunn av økt blodstrøm. Brystvortene dine kan gjøre vondt og venene kan se mørkere ut under huden.

Fordi mange kvinner også opplever ubehag i brystene i dagene før menstruasjonen, er ikke dette symptomet alltid et tegn på graviditet.

4. Du føler deg annerledes

Sammen med kramper og ømme bryster kan tidlig graviditet forårsake:

 • Kvalme
 • Mataversjoner
 • Utmattelse
 • Hyppig urinering
  Ettersom ukene går, kan disse symptomene bli sterkere før HCG-nivåene dine jevner seg ut sent i første trimester. Du kjenner deg selv, så vær oppmerksom på kroppen din. Eventuelle uvanlige fysiske symptomer kan be deg om å ta en graviditetstest.

5. Prevensjonen din mislyktes

P-piller, kondomer og andre typer prevensjonsutstyr gir ikke 100 prosent beskyttelse mot graviditet. Med andre ord, det er alltid en liten sjanse for graviditet, uansett hvor forsiktig du er.

Til tross for dine prevensjonspreferanser, bør du vurdere å ta en test hvis du opplever noen av tegnene vi har listet opp.

Menneskelige feil eller defekter kan også føre til uplanlagt graviditet. P-piller kan være vanskelig å huske å ta hver dag. I følge Planned Parenthood vil 9 av 100 kvinner på p-piller bli gravide hvis de ikke tar det som anvist.

Kondomer kan gå i stykker eller på annen måte brukes feil. I følge Planned Parenthood blir nesten 18 av 100 kvinner som er avhengige av kondomer for prevensjon gravide hvert år.

Hvis du er bekymret for prevensjonssvikt, spør legen din om alternative prevensjonsmetoder, for eksempel en intrauterin enhet (IUD). I følge Planned Parenthood blir mindre enn én av 100 kvinner som bruker spiral gravid hvert år.

Graviditetssymptomer:

Når du er i tvil, test!
Seksuelt aktive kvinner i deres reproduktive år har en sjanse til å bli gravide hver måned, selv når de bruker beskyttelse. Det er visse signaler som kroppen din kan sende som bør be deg om å ta en graviditetstest.

For de beste resultatene, ta testen etter at du tror du har mistet mensen. Test under ditt første morgenbesøk på badet, eller hold det i flere timer for å øke konsentrasjonen av HCG-hormonet som testen måler.

Tidlig testing bidrar til å sikre at du får riktig omsorg for deg selv og, hvis aktuelt, svangerskapsomsorg for babyen din. I tilfelle et positivt resultat, kontakt legen din så snart som mulig for å diskutere alternativene og potensielle neste trinn.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette