I løpet av første trimester av svangerskapet går en baby gjennom mange utviklingsstadier, starter som et befruktet egg etter unnfangelsen og utvikler seg deretter til en blastocyst, et embryo og deretter et foster.

Veksten og utviklingen til en baby opp til åtte uker av svangerskapet er beskrevet mer detaljert nedenfor.

Uke 0 til 4


I løpet av de to første ukene av tiden som omtales som graviditet, er en kvinne faktisk ikke gravid ennå.

Befruktning finner vanligvis sted omtrent to uker etter den første dagen av en kvinnes siste menstruasjon, og leger inkluderer tiden fra den første dagen som en del av svangerskapet.

I løpet av de to første ukene forbereder en kvinnes kropp seg på eggløsning og et egg frigjøres rundt dag 14 i menstruasjonssyklusen. Egget blir deretter feid inn i den traktlignende enden av en av egglederne, det vanlige stedet for befruktning.

Hvis egget blir befruktet av en sædcelle, flyttes det befruktede egget (zygoten) sakte langs egglederen mot livmoren, ca. tre uker etter den første dagen av kvinnens siste menstruasjon, av små flimmerhår som langs røret.

Cellene i zygoten deler seg gjentatte ganger mens den beveger seg langs egglederen, og det tar mellom 3 og 5 dager for zygoten å komme inn i livmoren.

En gang inne i livmoren fortsetter celledelingen og danner til slutt en hul ball av celler referert til som en blastocyst. Denne blastocysten graver seg inn i livmorveggen (implantasjon) og utvikler seg til et embryo

Uke 4I uke 4 til 5 begynner embryoet å vokse og utvikle seg, med de indre cellene som begynner å danne to og deretter tre lag. Et indre lag referert til som endodermen dannes, som fortsetter å bli babyens puste- og fordøyelsessystemEt mellomlag, referert til som mesodermen, blir til bein, muskler, hjerte og blodårer, og et ytre lag kalt ektoderm utvikler seg til hjernen og nervesystemet. Gjennom disse tidlige ukene forsyner en bitteliten plommesekk embryoet med næring til morkaken dannes fullt ut noen uker senere og overtar rollen som næring og oksygen.

Uke 5


Det er i løpet av denne uken av svangerskapet at en kvinne mangler mensen. På dette tidspunktet er embryoet omtrent 2 mm langt og utvikler allerede et nervesystem. Etter hvert som ektodermen utvikler seg, begynner et lag med celler å folde seg for å danne nevralrøret som senere blir til hjernen og ryggmargen.

En annen rørlignende struktur som vil bli hjertet begynner også å dannes og noen blodårer er allerede tilstede. Noen av disse blodårene knytter babyen til moren og danner til slutt navlestrengen.

Uke 6


I løpet av den sjette uken er babyens vekst rask, nevralrøret begynner å lukke seg og hjertet begynner å pumpe blod. På dette stadiet kan et hjerteslag noen ganger sees på en ultralydsskanning.

De grunnleggende egenskapene til ansiktet begynner å bli tydelige, inkludert kanaler som vil danne det indre øret og buer som vil utgjøre en del av kjeven.

Det er også fortykkede områder hvor øynene vil dannes. Kroppen begynner å bli buet og små lemknopper blir synlige som vil utvikle seg til bena og armene.

En støt dannes i enden av nevralrøret som vil utvikle seg til hjernen og hodet.

Baby Ultralyd tidlig i svangerskapet 5,6,7,8,9 uker 3D
Uke 7
Ved uke 7 måler embryoet rundt 10 mm og hjernen, hodet og ansiktet begynner å utvikle seg raskt. Nerveceller gjennomgår fortsatt utvikling ettersom hjernen og ryggmargen begynner å ta form. Pannen er stor og linsene i øynene begynner å dannes.

Det indre øret begynner også å utvikle seg og armknoppene forlenges og blir padleformede. Disse vil etter hvert utvikle seg til hender.

Uke 8I uke 8 omtales babyen som et foster. Bena danner brusk og øker i lengde, selv om bendeler som knær, lår og tær ennå ikke er tydelige. Fingrene har begynt å dannes, ørene har begynt å bli skallformede og øynene er synlige.

Fosteret er fortsatt inne i fostersekken og mottar næringsstoffer fra plommesekken, men morkaken fortsetter å utvikle seg og danner strukturer som gjør at den kan feste seg til livmoren. Fosteret kan nå være rundt 11 til 14 mm langt.

Morens kropp

En gravid kvinne vil sannsynligvis ikke merke noen tegn på graviditet i løpet av de første fire ukene. Det første tegnet en kvinne vanligvis legger merke til er at hun har mistet mensen. Ved den åttende uken av svangerskapet vil en kvinne ha gått glipp av en ny menstruasjon, selv om noen kvinner opplever en liten mengde blødning i løpet av de første ukene, referert til som implantasjonsblødning.

Ved den syvende eller åttende uken er livmoren omtrent på størrelse med en sitron, brystene kan være ømme og det kan være behov for å tisse oftere. Kvinner kan også føle seg mer slitne enn vanlig og begynne å oppleve følelsen av kvalme eller morgenkvalme.

Kilder

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302

http://www.msdmanuals.com/en-gb/home/women-s-health-issues/normal-pregnancy/stages-of-development-of-the-fetus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette