En graviditet regnes som fulltids når en kvinne når den 37. uken. Babyens fordøyelsessystem er fullt funksjonelt og inneholder mekonium, et klebrig, grønnfarget stoff som babyen vil passere som den første avføringen etter at den er født.

Mekoniumet kan inneholde noe lanugo, det fine, dunete håret babyen nå har kastet som pleide å beskytte den sarte huden sin mens den var inne i livmoren.

I løpet av disse siste ukene av svangerskapet skal babyens hode bevege seg ned mot bekkenet, da hodet sies å være “engasjert”. Når dette skjer, kan moren legge merke til at bumpen i magen hennes beveger seg litt ned.

Ved noen anledninger blir hodet først engasjert når fødselen begynner. Flertallet av kvinnene går i fødsel mellom uke 38 og uke 42 av svangerskapet.

Babyer veier vanligvis i gjennomsnitt 3 til 4 kg på dette sene stadiet av svangerskapet.

Uke 37

I uke 37 er babyens organer klare til å fungere uavhengig. Babyen kan ha blitt engasjert i bekkenet, spesielt i tilfeller av første graviditet.

Andre eller påfølgende babyer er mer sannsynlig å bli forlovet på et senere tidspunkt fordi morens bekkenbein er plassert litt annerledes.

Babyen vokser fortsatt raskt og kan gå opp så mye som ytterligere to pund i løpet av de siste fire ukene av svangerskapet.

Uke 38

Ved uke 38 av svangerskapet har babyen utviklet et fast håndgrep og tåneglene har nådd tærne. På dette tidspunktet har babyen kastet nesten all sin lanugo.

Hjernen veier rundt 400 gram og vil fortsette å vokse etter at babyen er født. Babyen kan veie opptil 6,5 pounds. Morens vekt forblir vanligvis stabil i løpet av de siste par ukene av svangerskapet.

Uke 39

Teoretisk sett er uke 39 den siste uken av svangerskapet, selv om det kan ta litt lengre tid før mor begynner å føde, spesielt i tilfeller av den første graviditeten.

Det er nå veldig lite plass i livmoren, og moren kan ha lagt merke til at babyens bevegelser har avtatt fullstendig.

Morkaken fortsetter å forsyne babyen med antistoffene den vil kreve for å bekjempe infeksjon når den er født. Hvis en mor velger å amme babyen, vil melken hennes gi ekstra antistoffer.

Babyens hodeskalle er nå klargjort for reisen gjennom fødselskanalen. De kan bevege seg over hverandre og overlappe for å beskytte hjernen mens hodet passerer gjennom livmorhalsen.

Livmorhalsen mykner nå, og slimproppen som tidligere hadde holdt livmorhalsen “forseglet” kan nå frigjøres når fødselen nærmer seg.

Uke 40

Førti uker ut i svangerskapet er babyen nå ferdig utvokst og forberedt på fødsel. Babyen kan være rundt 500 mm lang og veie 6,5 pund eller mer, selv om sunne babyer fortsatt kan variere i størrelse betraktelig.

Mødre bør ikke være skremt hvis terminen går ut uten at de går i fødsel, ettersom bare et lite antall babyer blir født på terminen og det er like vanlig at en baby kommer en eller to uker for sent som for en baby som skal fødes en eller to uker for tidlig.

Kilder

www.bbc.co.uk/…/week.shtml?due=%28none%29&week=37
www.nhs.uk/…/pregnancy-weeks-37-38-39-40.aspx
www.mayoclinic.org/…/art-20045997?pg=2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi tar personvern på alvor. Trykk Accept for å akseptere vår bruk av cookies, eller trykk «Mer Info» for å lese mer om dette